Miért idegenkednek olyan sokan a kötődő neveléstől?
Én nem is tudom, hol állok a sorban, mert azt hiszem, már az első két gyerekemmel is teljesen máshogy csináltam sok mindent.
Érzem, hogy rám nagyon erősen hatott a szülői háttér. Anyám rideg tartásban nevelt, és ezért az ösztöneim, illetve a belém ivódott tapasztalat sokat harcol egymással. Másodikkal már sokat lazultam, és jobban közelít, amit csinálok ahhoz, amit jónak tartok. (Remélem a harmadikkal is sikerül! :o)
Ennek ellenére nem érzem azt, hogy a nagyobbik gyerekem "el lenne fuserálva" emiatt. Egyrészt a nevelése még nem ért véget, és azt gondolom, hogy minden nap kapunk újabb esélyeket (mert az alapvető szeretet/bizalom vele is meg van!), másrészt ő és az igényei is alakulnak, változnak.
Emellett abban is biztos vagyok, hogy a gyerekek közel sem egyformák, tehát nem mindegyiknek van ugyanúgy, ugyanarra szüksége. Ha nem ismered, ajánlom Gary Chapman könyvét az 5 szeretetnyelvről. Minden embernek van egy vagy két olyan "szeretetnyelve", amin keresztül legjobban érti és be tudja fogadni mások szeretetét. A gyermekeinknél is meg kell ezt találni.
Amelyik gyerek(em)nek nem annyira fontos a testi érintés, annak hordozás/igény szerinti szopi és társai sem ugyanazt jelentik, mint a másiknak.
Húh, ez jó kérdés. Én nem tudom, hogy a kötődő nevelést adtam-e a lányomnak, nem olvastam utána mit jelent ez, de sírni én se hagytam, sokat volt ölben. Igaz, cicit csak 3 hónapig kapott mert elfogyott a tejem. Viszont mindent együtt csináltunk 3 éves koráig.. :) Most már ovis.
Egyet rontottam el, de azt nagyon, hogy nem hagytam őt egyedül enni.. illetve nem enni. Ugyanis nem evett csak játszott az étellel, így 3 éves koráig gyakorlatilag etettem, és az oviban nagy kínok árán kezdett csak el enni, mert ahhoz volt szokva, hogy én etetem.
Ezt ma már másképp csinálnám. :)
11-esnek: ismerem a szeretetnyelves könyvet, olvastam még az egyetem alatt, és roppant érdekesnek, és kimondhatatlanul hasznosnak tartom. Mindenkinek el kellene olvasnia.
Azt a véleményt is teljesen osztom, hogy minden gyereknek más az igénye, és ezeket fel kell ismerni. Lehet, hogy ez a kulcsa az egésznek. :)
Köszönöm mindenkinek! Jöhet még!
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!