Szerintetek nem gond, h nem mászik?
Én úgy tudom, hogy gőzerővel vizsgálják az összefüggést a mászáskimaradás, és az agy fejlődése között (későbbi tanulási nehézségek), rengeteg tanulmány születik, de egyértelmű bizonyíték még nincs rá, hogy gond, ha kimarad a mászás.
Ha valaki mégis tud ilyenről, feltétlenül ossza meg!
Nem baj, bár eredetileg "úgy lettünk kitalálva", hogy másszunk is. Mostanság, hogy ennyire felgyorsult az életmódunk, a testi fejlődés is követi ezt, ezért egyre gyakoribb ma már, hogy a gyerekek nem másznak.
Kérdező, ha a babád nem akar mászni, ne erőltesd rá, akkor ő így halad és kész. De szerintem is jó ötlet, hogy később majd játsszatok olyan játékokat is, ahol ilyen mozgásokat is kell csinálnia. (Mert mászni biztosan megtanul idővel, ezen nem kell aggódni.:)
A mászás és az értelmi képességek között pedig az az összefüggés van, miszerint: a később diszlexiás gyerekek többségénél ki szokott derülni, hogy kiskorukban kimaradt a mászás szakasza. De, ez fordítva már nem törvényszerű: attól, mert a baba nem mászik, még nem lesz biztosan diszlexiás! (Mindkét folyamat ugyanazt a területet érinti, az "oldaliság" kérdését. Amikor a baba mászik, megtanulja összehangolni a jobb és bal oldali végtagok mozgatását. A diszlexiás gyerekeknek pedig komoly gondjuk van a jobb és bal oldal, alul-felül stb. megkülönböztetésével, pl. betűket kevernek.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!