Úgy tudom, fémreszelőn nem jó pl almát reszelni, mert kárt tesz a vitaminokban. Akkor a botmixer sem használható?
Nem terjesztettem, és nem állítottam biztosra, és nem is zavarna, ha neked lenne igazad, főleg ha eközben nem lennél ennyire antipatikus a szöveged miatt.
Elárulod te ki vagy és mivel foglalkozol?
Mert, ha hitles forrás vagy, az még jobb.
A fémedény INOX-ból van, ami nem oxidálódik (a benne levő dolgoksem), a reszelők meg nem inoxból. A fémedények ezért nem feketednek idővel, a reszelő ezért igen.
A fémből az alma nem káros anyagokat old ki, hanem egyszerűen oxidálódik, inoxtól nem oxidálódna.(nekem egyébként van inox-reszelőm, de az drágább...)
A botmixer is inox-élű.
Nem látható elég tisztán a különbség a különböző fémek között?
Egy helyen ezt találtam:
Reszelt alma: Közvetlenül a fogyasztás előtt készítsük el! Ne használjunk hozzá fémreszelőt, mert elbontja a C-vitamin tartalmat és előidézi a barnulást! Használjunk elkészítéséhez inkább üveg vagy műanyag reszelőt!
Szerintem egyébként alapból onnan indulnék ki, hogy a vitamin a héjban van a közhiedelem szerint, nem tudom héjas almát reszele valaki, de szerintem inkább megpucoltat és mivel pucolod, fémkéssel, úgyhogy alapból eltávolítod a vitamindús részt, a többit lebontja a fémkés, ezek után már mindegy a reszelő.
Az almát meg nem hiszem, hogy a C vitamin tartalma miatt esszük, hogy ebből akkora nagy ügyet kelljen csinálni.
"Elárulod te ki vagy és mivel foglalkozol? "
Én vegyész vagyok éppen nem feltételezek hanem tudom hogy mennyi a félretájékoztatás.Az meg egy teljesen abszurd mikor valaki azt hiszi hogy a nagyon gyenge almasav oldja a fémeket.Ugyanis az éretlen almában a legnagyobb a savkoncentráció ami az éréskor nagyon lecsökken.
"a vitamin a héjban van a közhiedelem szerint"
Na látod ez az egyik közhiedelmi marhaság! A tizedmilliméteres héjban hogy lenne sok vitamin?Valaki kitalálta és terjesztik, ez nem igaz!Minden gyümölcs húsában van a legtöbb anyag nem a kemény héjában!
Vegyész
De nem a tizedmilliméteres héját hámozod le, vegyészként sem, hacsaknem valami spéci géppel, de még számítógépvezérlésű, géppel is igen nehéz tizedmilliméternyit levenni egy anyagból. És akkor már megy a húsa is.
Úgyhogy a héj alatt, értsük azt,amit értelmesen értendő, nem technikailag..És a vitaminok 70%-a, biológusok szerint ott található, ott koncentrálódik.
Kérdező, szerintem tekints el a fenti vitától, ami bár számomra is érdekes (dietetikus-hallgató), de neked talán nem sokat segít. :) Szerintem a lényeg: szint semmit nem számít, min reszeled le, mert nem órákat érintkezik egymással a két anyag.
Nekem is üvegreszelőm van itthon, mert nagyon praktikus, felfogja körben a levet is. Szerintem te is be tudsz egyet szerezni, pár100ért vehetsz bárhol. Így akkor nem kell aggódnod, akár igaz, akár nem.
A mixelésen meg én se izgattam magam sose, pedig azt se tudom, milyen éle van a gépnek. Szerintem nem ezeken múlik se a C-vitamin, se az egészség. :)
Az alma pedig mindenhogy bebarnul, üvegtől, fémtől függetlenül. Ez ellen pár csepp citromlé a hatásos, csak akkor meg savanykás lesz a cucc...
Egyébként mi is úgy tanuljuk, hogy közvetlenül a héj alatti területen van a legtöbb vitamin. Nem benne és nem tizedmilliméter vastagságban, de az alatta lévő sávban. Így már jó vagy menjek be reklamálni? :)
Valóban érdeklődve olvastam a vitát. :)
Egyébként köszönöm a válaszokat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!