Mi lehet a probléma, hogy hirtelen nincs el egyedül és sír?
Mert még nincs tárgyállandósága; azaz azt hiszi, hogy ha nem lát, akkor "nem is vagy" és ettől megijed.
Semmi baj nincs, ez teljesen normális ilyenkor. Még jópár hónap lesz, mire a kis idegrendszere feléri, hogy akkor is megvagy, ha épp nem vagy mellette. Türelem. :)
Kedves 3. hozzászóló!
Eddig nagyon könnyen elaludt. Mostanában viszont valóban nehezebben alszik el, kicsit kell ringatni, aztán elalszik. Ma pl 20 perc alatt, de tegnap nagyjából 1 óra kellett, hogy elaludjon. Mi az összefüggés?
A szeparációs szorongás amiatt alakul ki, mert kb. 1 éves korban a gyerkőc elkezd nagyon ragaszkodni, anyás lenni - mindig, mindenhol mi kellünk, nélkülünk sír.
Ez a szorongásos időszak a gyerekkorban többször is megismétlődhet, de ilyen kicsi korban még ritka, illetve ekkor nem szokták így hívni (a csecsemők alapból nagyon anyásak tudnak lenni, pl. a szoptatás miatt is:).
Én sokkal inkább arra tippelek, hogy az általános fejlődési ugrása miatt (ami közben ugye az idegrendszere is folyamatosan érik) változnak az alvási szokásai. Ha nappal nagyon sokat játszik, nézelődik, mocorog, a rengeteg információ, ami bejut, nagyon megkavarhatja a rendszert. Emiatt megeshet, hogy este nehezen nyugszik le, kapcsol ki a buksija.
Ezért, ha eddig még nem tetted, lassan vezess be egy esti rutint, aminek most még nem is a rendszer-szerűsége, szabályossága a lényeg, hanem sokkal inkább az alvásra való felkészítés, ráhangolás: az esti, fürdés körüli időszakban már ne legyen játék, hangoskodás, hanem készüljetek a pihenésre. Egy kellemes meleg fürdő, masszázs, félhomály és suttogó beszéd mind segíthetnek neki ellazulni. A TV-t és egyéb zajforrásokat ettől az életkortól már szükséges lehet mellőzni a szoptatás és alvás idejére (is).
Remélem, nem haragszol, hogy én is válaszoltam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!