Miért szeretné bizonyos anyukák azt, hogy a szülés utáni pár hétben le látogassa őket senki?
Ti hogy csináltátok?
Mert itt olvastam egy olyan kérdést,hogy az anyuka a babáját az első hat hétben (!!!) még a nagyszülőktől is el akarta tiltani,azon néven,hogy hármasban szeretnének lenni.Nem azért,de szerintem ez nem normális :S
Azt maximálisan megértem,hogy nem kell az első héten mindenkinek odajönni,de azért a végtelenségig a babát nem kell mindentől elzárni!(Vagy akkor miért nem költözött Alaszkába ott tuti nem keresné senki).Az immunrenszere ha nem fejlődik rendesen,akkor állandóan beteg lesz.
Vélemények?
Hú, ezt nem lehet így kijelenteni, hogy nem normális, mindenki másképp éli meg a szülést, az utána jövő heteket. Első gyerekesként is óvatosabb lehet az ember, míg a második gyereknél már lazábban veszed a dolgokat.
Nálunk a kórházba jöttek látogatóba a rokonok, utána 4 hétig nem mentünk sehova és hozzánk sem jöttek. Anyukám sokat segített, mert együtt lakunk, az nagyon jó volt. De én pl. alig tudtam menni, fájt a gátsebem, nem bírtam elviselni semmilyen ruhaneműt a mellemen, mert annyira érzékenyek voltak, még a szellőtől is fájtak. Szóval eléggé nehéz volt az első pár hét, egyáltalán nem bántam, hogy nem jönnek látogatók.
Szóval nem tudni, hogy kinél mi van a háttérben.
Januárban szültem az influenza járvány kellős közepén, egyrészt ezért nem engedtem senkit anyukámon kívül, nagypapa és nagynéni futólag jöhetett 1 napra.
Én nem értek egyet azzal a mondatoddal, hogy a babát nem kell elzárni. Egy újszülöttről beszélünk, akinek nulla az immunrendszere, minden féle fertőzés komoly következményekkel járhat. Gondolj, csak bele, ha egy 2-3 hetes baba benyel egy rota vagy calici, ne adja ég egy influenza vírust! Az első hetekben meg kell erősödjenek és össze kell szokjanak az új családdal. Én nem féltem agyon a gyerekeimet, de az első pár hétben igyekeztem megkímélni őket mindenféle külső hatástól.
Egyrészt mind az elsőnél, mind a másodiknál új volt a helyzet, az elsőnél ugye nyilvánvaló, hogy új a helyzet teljesen, a másodiknál a nagy tesó miatt állunk különböző nehézségekkel szemben, ezt épp elég egy családnak olykor-olykor leküzdeni, hát még ha átjáróház a lakás.
Na ehhez képest a nagy 3,5 éves 1× volt igazán beteg, és ezen 1 alkalommal szedett antibiotikumot, még az oviban is csak a náthát kapja el, a kicsi dettó. Évente max 1-2× náthásak. Szóval nem kell marslakónak nézni, aki óv egy újszülött kisbabát. Az immunrendszert ebben a korban kel megalapozni és nem úgy, hogy kitesszük mindenféle veszélynek.
Az első 6 hét az ún. gyerekágyas időszak. Ilyenkor ne menjen oda vendég. Én ezzel teljesen egyetértek, és nem is örültem, ha valaki jönni akart.
Ennek több oka is volt:
-Szülés után elég rosszul éreztem magam. Elég volt a gyereket ellátni, nem hiányzott még az is, hogy a vendégeket ugráljam körül, meg előtte mindent kitakarítsak.
-Az újszülöttnek még nincs immunrendszere, tehát igenis védeni kell, pláne télen, ha sok a baci. A lányom az orvosi rendelőben szedett össze egy hörghurutot, pedig csak csípőficam beutalóért mentünk. Egy olyan gyerektől, akivel 2 hetesen már ment anyuka az Auchanba. Mi meg utána a kórházba, mert majdnem megfulladt a gyerekem a náthától. Ezek után a második gyereket a H1N1 járvány kellős közepébe szültem, én meg is mondtam mindenkinek, hogy nézegessék a gyereket fényképről.
-A gyereknek ilyenkor még nincs kialakult napirendje. Össze kell szokni, nem kell ilyenkor zavarni. Nekem mind a két gyerekem teljesen össze-vissza aludt még ilyenkor. Nem akartam, hogyha nagy nehezen elaludt, akkor zavarják a vendégek. Ráadásul nekem is nagyon kevés volt a szabadidőm, örültem, hogyha alszik, magam lehetek.
Persze mondhatod, hogy antiszociális vagyok, lehet. Én nem ítélem el azt, aki vendégeket hív ilyenkor, de te se tedd, ha valaki nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!