Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Ha van Down kór szűrés a...

Ha van Down kór szűrés a terhesség alatt, hogy lehet, hogy ma is születnek ilyen babák?

Figyelt kérdés
Nem 100%-os a teszt sem? Vagy van, aki úgy dönt, hogy megtartja a Down kóros babát is? A terhesség alatt, csak 1 ilyen tesztet csinálnak?
2011. okt. 30. 19:36
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Azért ez az 1% nem egészen úgy van, hogy akkor az a baba úgysem volt egészséges. Ez nem csak a babától függ. Nagyon sok körülmény is közrejátszik.

Van aki nem vetél el tőle, de mondjuk el kezd vérezni, majd megindul a szülés a 34. héten. És nem beteg a baba, csak koraszülött lesz, ami megint csak nem szerencsés helyzet.

2011. okt. 30. 20:24
 12/26 anonim ***** válasza:
100%

A 16. terhességi hétnél csinálnak egy vérvételt, AFP-vizsgálatnak hívják. Ha ez alacsony, akkor lehet, hogy beteg a baba. Mennyi az esélye? Kb. 25 %. Külföldön már nem is csinálják. Na, mármost ha az uh-n nem látnak semmit, és a családban sincs ilyen beteg gyermek, sokan nem merik vállalni a magzatvízvételt, pont a fent leírt kockázatok miatt.

(Ha valakinek rossz lett az AFP-je, akkor javasolják a magzatvízvételt.)

Mellesleg azt is hallottam már, hogy jó volt az AFP, és mégis beteg lett a gyerek. Nekem a 3 D-s vizsgálaton azt mondta a doki, hogy ez egy mondvacsinált összefüggés, már rég felülbírálták. Na, de a magyar eü-ről nem kell sokat beszélnünk.

Azért vannak ennél modernebb, megbízhatóbb, veszélytelenebb és persze sokkal drágább tesztek is. Csak ezt persze a tb nem állja. (Nem mellesleg, akkor zárhatnának be az országban a genetikai központok, mert ezek abból élnek, hogy fals negatív AFP-vel járnak oda a nők.)

Szerintem most már jobb lesz az arány, mert a tb ugyan nem állja, viszont a Sejtbank igen (marketing fogás). Kombinált tesztnek hívják, és a nagyobb városok kórházában megcsinálják. Kérdés, hogy meddig, hogy mennyire jön ez be a Sejtbanknak. Kb 2 éve van. Csakhogy előtte egy köldökzsinórvér levétele 300 ezer ft volt, azóta meg 500 e. Szóval ezt meg a kuncsaftok fizetik ki, és szerintem egyre kevesebben engedhetik ezt meg maguknak.

Mindenesetre, én megcsináltattam az 1. gyerekemnél is (akkor még nem volt ingyenes.) 25 e ft volt, de nekem ennyit megért, hogy tuti nem beteg a baba. Ez 85 %-os biztonságot ad. Azért az már jobban hangzik, mint a 25.

2011. okt. 30. 20:29
 13/26 anonim ***** válasza:
100%
Előző vagyok. Ja, és nem mellesleg, mire esetleg kiderül, hogy beteg a baba, már nem lehet elvetetni. Max. megindítják előbb a szülést, és akkor halvaszületik. Ha ezt mérlegelik a nők, akkor már lehet hogy inkább adnak neki egy esélyt, hogy mégis egészséges lesz, vagy kevésbé beteg.
2011. okt. 30. 20:31
 14/26 anonim ***** válasza:
100%

Én genetikára jártam 10 hétig.

24. hétig lehet elvetetni, ami azt jelenti, hogy megindítják a szülést és meg kell szülni a babát, aki szülés közben nem minden esetben hal meg, van, hogy még órákig él. :(

Nehéz dolog ez sajnos. Hála az égnek nekünk egészséges babánk lett és nem kellett meghoznunk ezt a nehéz döntést, de voltak ott anyukák, akik ez előtt a döntés előtt álltak. :(

2011. okt. 30. 21:15
 15/26 anonim ***** válasza:
100%
Nekem csináltak magzatvíz vétel és mit mondjak nem volt kellemes.:(Nem is a fájdalom miatt,hanem az a kemény 4 hét mire megtudod az eredményt.20 hetes voltam mikor megmondták az eredményt,addigra már csak úgy ficánkolt a kisfiam a pocakomban.Imádtam és ragaszkodtam hozzá,eldöntöttem bármi is legyen nem engedem,hogy elvegyék tőlem.Szerencsére az eredmény jó lett,most pedig itt szuszog mellettem a gyönyörű és egészséges manókám.
2011. okt. 30. 21:20
 16/26 anonim ***** válasza:
100%

Olvastam egy olyan nő esetéről, akinek két különböző orvos is azt mondta, hogy beteg lesz a baba, el kell vetetni (nem tudom, hogy down vagy más betegség). Mivel a nő vallásos nem vetette el, hanem úgy döntött, hogy megszüli. Képzelhetitek, hogy meglepődött, amikor kiderült, hogy egészséges kisbabát szült. És mi lett volna, ha elveteti!

Ugye milyen bonyolult helyzet?

2011. okt. 30. 21:22
 17/26 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat mindenkinek! Ez egy hihetetlen nehéz dolog lehet, nagyon remélem, hogy a lehető legkevesebb anya kerül ilyen helyzetbe.:( El sem tudom képzelni hogy lehet egy ilyet feldolgozni és továbblépni, ha esetleg a szülésindítást választja az anya és ha még egészséges is lenne...huh...én biztos életem végéig utálnám magam. De egy beteg gyerek nevelése sem olyan élet, amit magának vagy a gyerekének szán egy szülő. Bonyolultabb, mint gondoltam.:S
2011. okt. 30. 21:36
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

sajnos sok olyan eset van, h tutira mondják, beteg a baba, elvetetik, és mikor megszületik akkor kiderül, h nem is volt beteg. Meg fordítva is, hogy minden teszt tuti, és beteg lesz a baba.

De ezen felül annyi féle más betegség van, h tényleg minden percben hálát kell adni a sorsnak, istennek, égnek (ki miben hisz) hogy egészséges babánk született.

2011. okt. 30. 23:22
 19/26 anonim ***** válasza:
100%

Én is ismerek olyat, ahol a nőnek már volt 3 nagyobb gyereke (15 év felettiek) és becsúszott a baba. Mindenki ellenezte, hogy megtartsa, mindhárom gyereke ellene volt, de ő nagyon szerette volna megszülni. Aztán UH-n kiderült, hogy rosszul fejlődött a baba és csak egy lába van. Nah, akkor abban a helyzetben szegény nem tudott máshogy dönteni, hiszen nem tudott volna beteg babát felnevelni és egyébként se támogatta volna senki, lelkileg se. Megszülte a babát. A babának 2 lába volt.

Koraszülött intenzívre került. Most jól van és ő a család kedvence. Szerencsére túlélte, de 24 hetesen megszületni... Sok mindennek néz még elébe szegény.

2011. okt. 31. 10:54
 20/26 anonim ***** válasza:
100%

Jajj ez az utolsó történet is nagyon dúrva.

És ha a gyerek ezt megtudja később. Én utálnám a szüleimet, ha megtudnám, h ezt tették velem, hogy halálra ítéltek, majd kiderült, h van lábam és akkor mégis kellek nekik.

Istenem!

2011. okt. 31. 11:53
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!