SOS! Mit kezdjek egy babával? Nővérem kórházba került.
Erdélyi vagyok, nagyváradi.
Írj privátot, megadom a számom, én is segítek bármiben, nagyon szivesen. Ha kell hívhatsz éjjel is.
10 hónapos kislányom van.
Én is szívesen segítek, hol laksz?
Gondolom akkor tápszert fog inni most,nézd meg milyet eszik most, ha meg nem evett szerezzetek be neki egyet. Beszélj a védőnővel, vagy a gyerekorvosal, ők tudnak ebbe segíteni. HA felhívod a rendelőt, és elmondod hol laktok meg tudják mondani ki a védőnő. Nekem nagyon jó fej az enyém, mindíg segített. Ő tud a gyerekorvos nevében is segíteni. Reggel felkelés után adj neki a számára megfelelő adagot, nem tudom mennyi, de kb 150 ml lehet, (nekem szpoizott még ekkor a fiam), 3 óránként eszik. Vegyél neki bébiételt, szerintem, ne kezd el pepecselni, azt nézd, hogy 4 hónapos kortól lehessen adni, Hipp, kecsekméti nagyon jó, de ha bemész drogériába ők is tudnak segíteni(dm, rossmann), délelőtt egy fél üveggel már adhatsz neki, csak kcisit langyosíts meg. Délben kaphat tápit szintén, vagy egy kis vízbe krumpli+répa pici sóval esetleg, és turmixold össze. gyülöcsből adhatsz neki alma, sütőtök, ezeket szeretik a gyerekek. Uzsonnára adhatsz neki tejpépet(pl:milupa)langyos vízzel keverd el, dobozán van az adagolás. nekem nagyon szertte a fiam. vacsi tápszer szintén.NApközben adj neki teát, ne fekete teát, hanem babteát, vagy a hippnek van granulátumos teája. Bármit veszel figyeld a kort/hónapot ami rá van írva (4,6 hónapos kortól)4 hónapos kortól adható étellel nem nyulhatsz mellé.
Alvás: nekem enyni idősen a fiam, felkelt reggel majd 9 -10 között visszaaludt, majd 1 körül az ebéd után szintén aludt egy nagyobbat, majd uzsi, és fürdésikg fent volt.
Én fiam rongyival+cumival alszik, biztos neki is van valami kedvence.
Ő ringatva aludt el ebben a korban, kézbe vettem, és egy monoton dudolással elaludt.
Fürdés: kézmeleg legyen a víz, fogd a kezeddel közben, mosd le a testét. nézd meg mit használnak, gyógyszertári, vagy sima babfürdetőt, de a boltban tudsz venni fürdetőt, de nem lesz baj attól ha csak sima vizzel fürdeted le.
Napközben tegyél le neki játékot, vidd el sétálni, jól öltöztesd fel, szeretnek ebben a levegőben kint lenni, de max 1- 1,5 órát, addig is alhat. Vidd magaddal a konyhába, beszélj hozzá
De szívesen segítek én is, belerázódsz!Testvérednek, és a párjának jobbulást! Anyukád nem tud segíteni? vagy valaki ismerős?
20:33 vagyok, közbe láttam, hogy irtad Erdélyi vagy, akkor amásik anyuka aki szintén ott lakik, biztos tud segíteni hogy milyen boltokban tudsz neki vásárolni.
Tápszert cumisüvegből add. Én úgy csináltam, hogy 30 ml vízhez 1 kanál kellett. Úgy csináltam, hogy mondjuk 150 ml vizhez kellett 5 kanál tápszer, akkor 75 ml vizet felforraltam, majd beletettem az 5 kanálall, összeráztam, majd a másik 75 ml hideg vizet hozzákevertem, így pont jó volt a hőmérséklete, egyből ihatta.
Tejpépet(grízes állagú) azt kanálal adtam
Hívd fel a védőnőt! Ő nyilván ismeri a picit, és tud segíteni!
Mielőbbi teljes felépülést, jobbulást kívánok nővéredéknek, neked is sok erőt, Isten segítsen!
Én is voltam hasonló helyzetben, nekem is nagyot autóbaleseteztek tesómék és ő és férje sokat volt kórházban - szörnyű időszak volt. Annyiban könnyebb volt, hogy az ő fiuk 20hónapos volt, és volt egy fél éves gyerekem nekem is- így nem volt gond az ellátásval, de most beugrottak azok az idők.
Nagyon sok erőt és kitartást kivánok Neked, az egész családodnak és főleg Nővéredéknek mielőbbi maradéktalan felépülést.
Babatémában már sok jótanácsot kaptál- azokból meríthetsz nyugodtan- én most csak Neked akartam együttérzésemet kifejezni.
De bocsánat, ha csak az idődet rabolom!
Sok sikert a babához- nem olyan ördöngősség az. Majd írd meg hogy sikerült a napod.
A tápszer cumiból add neki, gondolom úgy van, hogy 30 ml vízhez 1 kanál tápszer... Vigyázz, a víz legyen felforralt, s lehűtött, langyikás. Milyen tápszert ivott eddig? Próbálj meg ugyanolyat beszerezni.
Ha calciugris-t adsz neki, azt csinálhatod hígabbra, s ha elég nagy a cumin a lyuk, akkor megihatja abból is. Esetleg szerezz be egy cumit, s arra tegyel nagyobb lyukat, s cserélheted, mikor tápszert iszik a kicsi lyuku cumival adjad neki, mikor grist, a nagyobb lyukuval. Ha sűrűbb lesz, akkor inkább kanállal.
Pelenkacserénél töröld meg szépen a popsiját nedvestörölővel, s kend be vékonyan krémmel. Mivel elkezdett valószinűleg szilárdakat enni, erős lehet a kakija, könnyen kipirosodik, ha megtörténik, a kamillatea csodákra képes. Megtötölöd előbb nedvestörölővel, aztán kamillateával borogatod. Megvárod, míg megszárad a tea, bekened krémmel, s bepelenkázod.
Adhatsz neki almát kekszel, főttkrumplit főttrépával összetörve, spenótot, zöldséglevest, joghurtot is ehet kekszel, banántot.
Mikor fürdeted, vigyázz, hogy ne legyen meleg a vize. A kezed legyen a feje alatt, s vigyázz, hogy ne menjen a fülébe víz.
Arra nálatok mindig sokkal hidegebb van mint nálunk, Váradon :) Délben a legjobb kivinni, akkor elég kellemes az idő. Amellett, hogy felöltözteted, mivel fekszik, nem nagyon mozog, takard is be.
Adj neki inni. Én köménymagteával itattam, kb 250 ml vízhez adtam másfél kávéskanál köménymagot. Adj neki kb óránként/másfélóránként inni.
Csörgőkkel, zörgő játékokkal el tudják foglalni magukat, az én leányom kedvenc elfoglaltsága egy rizseszacskó morzsolása volt, akár egy órán át is eljátszott vele.
Hajlamosak mindent a szájukba tenni, vigyázz ne legyen körülötte semmi olyan, amit betehet, és lenyelhet.
Ilyenkor már nagy előszeretettel fordulnak le az ágyról, vigyázz le ne essen, mert nagyon tudnak ám gurulni.
Ha nagyon sirdogál próbáld megnyugtatni, énekelj neki, ha cumizik add neki oda a cumiját, ringasd, sétálgass vele...
Most így lehet ijesztőnek hangzik, de ne aggódj, belejössz hamar. Ráérzel majd...
Amúgy sajnos nálunk nincs védőnő, mint Magyarországon, max csak a háziorvos, esetleg gyermekorvos, de tőlük is kérhetsz segítséget.
Minden jót Nektek! Mihamarabbi gyógyulást kívánok tesódéknak!
Bármiben segíthetek írj, megadom a számom, s amiben tudok adok tanácsot. Kb 400 km van köztünk, úgyhogy sajnos csak telefonon segíthetek... De bármikor számíthatsz reám, elérhető vagyok mindig.
Váradi anyuka.
Szegénykém, nagyon sajnálom a nővéredet is, a férjét is, és téged is, hogy így belepottyansz a mélyvízbe...
Etetés: kb. napi 5-6 étkezés, átlag 3 óránként. Előre forralj fel kb. 1,5 liter vizet, így mikor csinálnod kell a tápszert, már csak meglangyosítani kell. Tápszert csak frissen készíts. Reggel főzz egy adag gyenge teát, azzal itathatod az etetések közötti időszakban, ill. ha nyugtalan.
Pelenkázás: minden kakiláskor, egyébként kb. 3-4 óránként tedd tisztába. Kibontod, letörölöd törlőkendővel, tiszta pelus alá, popsikrém a fenekére, becsomagolás.
Ha sír: ringatás, dúdolás. Színes játékokat mutathatsz neki, csörgőt, labdát. Nagyon jó ötlet, amit az egyik válaszoló írt, hogy vedd fel anya egyik pulóverét, és ne tegyél fel parfümöt, az megzavarhatja a babát. Délelőtt és délután is ráadsz egy overallt, sapkát, és kiviszed fél-egy órára sétálni.
Alvás: ilyen korú baba még átlag 2-3-szor alszik naponta. Ha nyűgös, sír, és nem nyugszik, akkor fáradt. Ringasd, vagy tedd be az ágyába és simogasd a hátát, míg el nem alszik. (Ha cumija van, azt ne felejtsd el odaadni.) Ha sehogy nem alszik, akkor a babakocsiban talán fog.
Végül egy jó tanács: igyekezz nyugodt maradni, mert a babák megérzik a feszültséget, és átveszik a hangulatunkat. Ha ideges vagy, ő is feszült lesz. Kitartást, és gyógyulást a nővéredéknek. Nagyon szorítok, hogy minden rendben legyen veletek holnap!
néhány tipp:
Ha kisfiú, akkor úgy pelusozd be, hogy lefelé álljon a kukaca, különben nyakig pisis lesz :-)
A pelenka fodrait húzkodd ki körben, sehol ne legyen bahajtódva, mert kivezeti a pisit.
Ha fürdeted, előre készíts ki mindent ( a fürdéshez és a pelusozáshoz+öltöztetzéshez), és a víz ne legyen kellemes kézmelegnél melegebb. Én a könyökömmel szoktam leellenőrizni, mert a könyökhajlatban érzékenyebb a bőröm, mint a kezemen. Ha nagyon sír, csak lögyböld le és vedd ki gyorsan, nem kell túl nagy faksznit csinálni a mosdatásból. Arcát-nyakát mosd meg először és utána sorban lejjebb (az sem tragédia, ha egy napig nem fürdik, amikor én voltam kh-ban, a férjem nem merte fürdetni, hanem csak nedves kendővel áttörölte). Amikor öltözteted, ne legyen totál kitakarva, pl a törcsit dobd vissza a pocakjára míg áthúzod a fején-kezein - főleg, ha fiú, akkor a törcsi sarkát vesd át a lába között, nehogy a hirtelen hűvösebb légáramlat miatt egy adag pisivel tiszteljen meg :-)
Elképzelhető, hogy megérzi majd a feszültségedet, és erre ő is nyűgösséggel reagál. Ezért akármennyire is parázol, próbáld meg a lehető legnyugisabban intézni a dolgokat. Ha nagyon sír, próbáld meg valami váratlan dologgal kizökkenteni, pl fel-le kapcsolod a villanyt, vagy odaálltok az ablakhoz és bámuljátok kicsit a forgalmat stb. Amúgy meg kedves, nyugodt hangon beszélj hozzá, mindig mondd el mit csinálsz, nem kell gügyörészni, csak mesélni a tevékenységről. Énekelhetsz neki bármit, ami eszedbe jut, lehet mókázni, csikizőset játszani, kukucsolóst, ciróka-marókát stb, bármit.
Ebben a korban minden zörgős dologgal imádnak játszani. Pl egy tisztára mosott pet palackot csapkodni-gurigatni-recsegtetni, műanyag edénykével lomolni és beledobálni kisebb tárgyakat...
Ha a szemét dörzsölgeti és/vagy fülét macerálja és /vagy elfekszik a földön és minimális aktivitással szöszmötöl, akkor tutira álmos (az enyémeknek megfigyeltem, hogy az alsó szemhéjuk is pirosabb, ha fáradtak).
nyugi, minden okés lesz, egy izgalmas, de szép nap vár rátok, próbáld meg a lehető leginkább élvezni.
A családtagoknak pedig mielőbbi jobbulást kívánok4
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!