Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » A fűszernövényekből készült...

A fűszernövényekből készült ételeket hogy adjátok babátoknak?

Figyelt kérdés

Pl. petrezselymes burgonya?

Csak a sima petrezselymet úgy ahogy van, összeaprítjátok s rászórjátok olajozás minden nélkül?

Vagy megdinsztoljátok felaprítva a petrezselymet olajon s úgy szórjátok a burgonyára?


S a többi fűszernővény is érdekelne.


2011. okt. 9. 01:36
 1/7 anonim ***** válasza:
Én zsírral főzök,mert az egészségesebb,mint az olaj,nem rákkeltő. A fűszernövényeket az ételbe teszem,nem rá. A petrezselymes burgonyát pedig nem főzöm külön,a miénkből kap. A krumplira ráteszem a nyers petrezselymet,és átforgatom. Így nem marad egészen nyers.
2011. okt. 9. 06:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/7 anonim ***** válasza:
az olaj csak akkor rakkelto ha tobbszor hasznalod ugyanazt.
2011. okt. 9. 06:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/7 anonim ***** válasza:

Ha csak babának készül, megfőzöm a krumplit, és a turmixban mellé teszem a nyers (nagyon megmosott) petrezselymet. Szerintem a zöldfűszereket nem kell feltétlen megfőzni-sütni, magasabb marad a vitamintartalmuk. (A receptekben is csak pár pillanatra teszik "forróságba" ill. a főzés legvégén adják az ételhez, hogy az íze-színe megmaradjon; plusz salátába, szendvicsre is ugye lehet nyersen.)


A többit (fokhagyma, rozmaring...stb.) főzéskor az étel mellé teszem. Piros (nem csípős) paprika azt hiszem, 1 éves kor után ajánlott csak.

És minden összetevőből egyszerre csak egy féle újat és csak fokozatosan kapjon (olajat - legegészségesebb a szűz oliva hidegen -, zsírt vagy vajat is először csak fél kiskanállal).

2011. okt. 9. 07:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/7 A kérdező kommentje:

Nálunk úgy készül a petrezselymes burgonya, hogy megfőzzük a burgonyát, s a végén olajon megdinsztolom a petrezselymet, s azt ráöntöm, s összerázom a burgonyával.

Anyukám így csinálta mindig. Nyersen még sosem ettem petrezselymet.

Rozmarinkot még nem használtam semmihez. Fokhagymát pl: sült húshoz beteszem a sütőbe, az étteremben is így csináltuk gyakszin (bár nem sokáig voltam ott, mert nem azt csináltam ami a szakmám, nem konyhás s takarító voltam, így a suli át is tedd másik helyre mikor szóltam).

Bazsalikomot szintén sült húshoz teszem, de nem mellé, hanem burgonyát összekarikázom s a sült hús mellé teszem a sütőbe. A pirospaprikát pl pörköltnél megdinsztolom a hagymát, s pirospaprika, majd felöntöm vizel.

A krumplis tésztánál sem utólag teszm bele a pirospaprikát, ahogy a védőnő mondta.

Úgy mondta nekünk is, hogy pirospaprikát ne adjak 1 éves korig.

S ha krumplistésztát adnék neki, akkor főzzem meg a krumplit a tésztával, s a legvégén pirospaprikázzak.

Ezt pl nem tudom elképzelni, mert én a krumplis tésztát így készítem:

megdinsztolom a hagymát, bele a pirospaprika, gyorsan felöntöm vízzel, s hozzáteszem a krumlit, majd még öntök vízet hozzá.

2011. okt. 9. 10:46
 5/7 A kérdező kommentje:

De akkor ha adok petrezselymet, nyersen teszem rá, megpróbálom úgy készíteni magunknak is, bár a férjem nagyon válogatós :( Hát reméljük bejön neki. Legfeljebb ezt is külön főzöm a babának, mint minden mást.

Oregánóval, bazsalikommal, kaporral is ez a helyzet? S fokhagymát hogyan adjátok?

S ezeken kívül mi az amit adtok a babátoknak?

2011. okt. 9. 10:48
 6/7 anonim ***** válasza:

Nem kell belebonyolódni ennyire - csak kreatívan! :)

Próbáld ki, hogy milyen, ha másképp csinálod, mint anyukád vagy a főzősuli, aztán ha nem ízlik, visszatérsz a régihez. De azért akkora különbségek szerintem nincsenek ízben, hisz a fűszer így is úgy is belekerül.


Védőnő azért javasolta így a krumplis tésztát, hogy mielőtt beletennéd a paprikát, kivehess egy adagot a babának és ne kelljen külön főzni kis lábasba.


Úgy tudom, 8-10 hónapos kortól a hozzátplálás szabályait betartva (3 naponta csak 1 újat) már minden zöldfűszer (pl. petrezselyem, oregánó, bazsalikom, kapor) és fokhagyma, bors (mértékkel) adható. De pl. a kismamablog.hu-n van egy szerintem jó letölthető babaszakácskönyv.

2011. okt. 9. 16:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/7 A kérdező kommentje:

Nekem azt mondta a védőnő, h már nem kell 3 naponta újat kostoltatni s 3naponta adnia az újat, s már egy ideje úgy is csinálom minden nap vezetek be valami újat.

Nagyon sok mindent nem kostolt a babám, met elején sokáig kostoltattam 3-5 napig az új ízt s egy db-ig pár új után azokat variáltam, s pl. még cukkinit, paradicsomot egyáltalán nem evett.


S ha pl. a petrezselymet már télen nem tudom frissen venni, sőt már most nem látok a piacon. Akkor ha szárítottat adok, s azt teszem a burgonyára, azt is úgy kell simán? Nem kell felforrósítani azt sem olajban?


Amúgy kipróbáltam s ízlett, nem sok különbség van. Bár a babám mást kapott.

2011. okt. 12. 13:13

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!