Az elős gyermekemmel vagyok Gyeden 2012. júniusáig. Ha a második baba teszem azt 2012 novemberéig megszületik, akkor az utána kapott juttatások megegyeznek majd az első baba után kapottéval?
13:24-es Semmi baj, örülök ha tudok segíteni. Nem tudom jól értelmezem-e ezért mindkét verziót leírom:
"A" ha azt jelenti hogy 2013 elejére, hogy akkor akarsz szülni akkor a szerződés szerinti béred lesz az alap. Novembertől igényelhetsz táppénzt apának vagy nagyszülőnek meg odaadhatod a gyest ha 6 órában dolgoznak amíg nem kezded meg ketteskével a tgyást.
"B" verzió ha 2013 elejében akarsz teherbe esni ebben az esetben már figyelni kell a dátumokra akkor lesz szerencsétlen esetben minimálbér alapú a gyed ha az anya egész évben gyesen van és nincs legalább 12 nap régi gyes vagy táppénz a szülés előtt mert akkor már nem vonatkozik rá a kedvezményszabály. Tehát ha 2013 novembere felé szülnél akkor menj minél hamarabb táppénzre hogy 180 napot meghaladóan azon legyél.
13.24-es vagyok,
igen úgy gondoltam,hogy 2013 elején szeretném,ha megszületne a második baba
köszönöm a segítséget:)
Sziasztok!
Nálunk az első 1,5 éves, a második pedig már úton van. Én jelenleg a gyed maximumát kapom, mert korábban elég magas volt hozzá a fizetésem. Ezek szerint a tgyás és gyed is ugyanannyi lesz a másodiknál. Viszont azt hallottam, hogy érdemes a gyed-et megszakítva terhes táppénzre menni a másodikkal, ha 200 feletti bruttóval van az ember bejelentve. Ebben tudtok tanácsot adni?
Kedves valaszado! Ugy gondolom,hogy eleg tajekozott vagy ez ugyben. Nekem kicsit mas jellegu a kerdesem.
Szoval, 2010.julius 1.-en szuletett a fiunk, ekkor TGYAS-t kaptam,januarig. Januartol GYED-et. A TGYAS osszege 80ezer ft korul volt,mig a GYED-et mar csak a minimalber alapjan szamoltak ki. tehat kb fele lett. :(
2005-2009ig dolgotam folyamatosan, havi140ezer ft brutto berert. 2009aprilitol-szeptemberig munkanelkuli, majd 2009szeptembertol-2010aprilisig angliai munkahely. 2010aprilistol szulesig munkanelkuli.
Az angliai munkaviszonyrol kertek adatokat a TB-nel,kaptak is,mivel minden hivatalos volt. A TGYAS-t a havi 140ezer ft-os fizetesem szerint kaptam, akkor azt mondtak,hogy a GYED is e szerint lesz megallapitva. Hidegzuhanykent ert,mikor megkaptam az elso GYED-emet. Bementem, megkerdeztem, elmagyaraztak hogy a minimalber alapjan kapom,de nem ertem,hogy miert.
Remelem erthetoen irtam le. :)
Koszonom a valaszt.
Szia
Koszonom valaszod!
Most eloastam a papirokat. Egeszen pontosan ugy volt,hogy a TGYAS-t szules elott-tol lett igenyelve. 2010 december 11-ig jart. Ezutan el kellett mennem munkanelkuli jaradekra 1 hetig (ezt nem igazan ertettem miert), es 2010 december 22-tol jar a GYES.
Na most,ha jol ertem amit irtal,akkor elvileg a 2009-es ev alapjan kene,hogy kapjam,nem? Lehet hogy mar keso kerdezoskodni utana. Ezt akkor is megtettem, kaptam is ra valaszt,csak en nem ertettem ezeket a bonyolult magyarazatokat, es hagytam. De azert erdekel. Foleg az kavart meg engem,hogy mikor a TGYAS-t igenyeltem,akkor az ugyintezo megnyugtatott,hogy a GYED is annyi lesz majdnem mint TGYAS. Vegulis a fele lett,ami szerintem nem epp "majdnem" annyi :)
Koszi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!