Nagyon nagy dolog az, ha a szülőkön kívül a nagyszülők is szeretnék néha felvenni a kisbabát, amikor sír?
Ez nagyon egyszerű. Nem írok regényt, csak a lényeget:
Kérdezd meg az anyukát, hogy "Felvehetem és megpróbálhatom megnyugtatni most én?"
Ha igent mond, tedd. Ha nemet, akkor ne tedd. Tudod, a segítség és a túlbuzgóság/tapintatlanság között van egy alapvető különbség: a SEGÍTSÉG az, amit kérnek.
Minden anya szeret maga gondoskodni az első hetekben a babájáról, ne vedd el ezt tőle! Egyetlen édesanya sem örül neki, ha ő szeret valamit csinálni az újszülöttjével de a túlbuzgó rokon megfosztja ettől segítség címszó alatt.
Tudom, a nagyik is imádnak babázni. De a nagyi már legalább egyszer babázott, most a friss anyukán a sor! Ne feledd: segítség, ha kérik, tapintatlan túlbuzgóság, ha nem, tehát a varázsige: kérdezz, mielőtt cselekszel!
"Én is ilyen voltam az első babámmal (a másodikkal már nem), sajnos az én anyósom nem volt ilyen megértő, rengeteget bántott és bánt azóta is, emiatt romlott meg a kapcsolatunk :(
Én azért csináltam, mert vmi hihetetlen erős anyatigris ösztön lett úrrá rajtam és minden másodperben a babámmal akartam lenni. mindent én akartam csinálni, emlékszem egyszer úgy jött ki a lépés,hogy anya szerette volna pelusozni és még azt sem engedtem. Amikor más vette fel megnyugtatni akkor úgy éreztem,hogy "na, nem ölelhetem meg, nem tudja a baba,hogy itt vagyok én is". "Most azt hiszi ügyesebben megnyugtatta,mert megnyugodott nála, pedig nálam is megnyugszik" Aztán persze később jöttek rá olyan érzések is, hogy "nem tartja tiszteletben az anyu/anyósom,hogy mit kértem tőlük" - mert felvehetik,de olyankor tegyék, ha nem tudok menni"
Nehéz. várj egy kicsit, le fog ez csengeni nála,ahogy nő a baba (nálam a mozgáskezdetig tartott - amikor elkezdett kúszni már én is lazább voltam). Légy empatikus, dicsérd sokat a menyed, mosolyogj rá. ennél többet most nem tehetsz. Meg kell erősödnie anyaként, már ő is asszony lett. Saját családjuk lett,aminek ő látja majd el a női szerepeit. Ő is anya lett,mint te, és abban a családban mostantól ő az anya, nem a nagymamák. Nehéz ezt a dolgot leírnom, talán érted. ha érzi,hogy elfogadod a kérését, tiszteletben tartod őt és nem adsz kéretlen tanácsokat, ellenben dicséred, néha megkérdezed kelle- valamit hoznod. segítened már azzal biztosan sokat segítesz neki.
(Anyum így viselkedett és sokkal hamarabb bíztam benne babaemelgetés terén is és még szorosabb,jobb lett a kapcsolatunk, pedig előtte is nagyon kiegyensúlyozott kapcsolatunk volt)
Szerinted ez a válasz hasznos.
A válasz írója 91%-ban hasznos válaszokat ad.
A válasz megírásának időpontja: ma 07:35"
Annyira, de annyira jól megfogalmaztad!!! Én is így gondolom. (11.54. még mindig, csak ez megragadta a szemem)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!