Kell tanítani a babákat?
Szabad játék, derűs babaápolás, gondozás, nevelés közben megnevezed a testrészeket, ruhadarabokat, esetleg szineket.
Semmi erőltetettség, semmi "tanítás".
Egyébként hogy tanulná meg, ismerné meg saját testrészeit, ha a szülője soha nem nevezi meg azokat? Beszélő környezetben tanul meg a gyerek érteni, beszélni, ok-okozati összefüggéseket meglátni. Mindezt persze játék közben, ill a mindennapi, szokásos tevékenységek közben, de nyilván csak úgy, ha van, akitől meg"tanulja".
Nem tanítani kell, hanem beszélni hozzá. Ő utánzással tanul. Ha azt mondod, hogy anya felveszi a kék nadrágját, akkor meg fogja előbb-utóbb jegyezni. Nem kell elé tartani egy nadrágot és hangsúlyozni, hogy kék, kék, kék...
Annyi mindent megjegyeznek, sőt sokszor inkább azt tanulják meg, amit nem is gondolnál.
Nálam a testrészek tanítása nem úgy néz ki, hogy megmutatom neki a kezét, hanem mondjuk koszos a keze, akkor azt mondom add ide a kezed, megtörlöm. Ő ebből megtanulja, hogy az a keze, amit megfogtam, megtöröltem.
Később majd ha nagyobb lesz, akkor le lehet vele ülni megtanítani neki ezt-azt. De babakorban "csak" néz, figyel, utánoz.
Aki lepontozgat, az egész nap iskolásmódon tanítja a pár hónapos babáját? Leül vele egy íróasztalhoz és ismételteti a szavakat, színeket???
Vagy csak unatkozik és lepontozza a szerintem értelmes válaszokat?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!