Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Kell tanítani a babákat?

Kell tanítani a babákat?

Figyelt kérdés
Fontos, hogy tanítsuk neki a színeket-testrészeket-állathangokat stb? Ha nem tanítanánk, akkor nem tanulná meg, melyik a lába, meg melyik a kék szín? Nem elég, ha hagyjuk szabadon, sokat játszani a derűs jelenlétünkben?
2011. szept. 12. 15:14
 1/9 anonim ***** válasza:
89%

Szabad játék, derűs babaápolás, gondozás, nevelés közben megnevezed a testrészeket, ruhadarabokat, esetleg szineket.

Semmi erőltetettség, semmi "tanítás".

Egyébként hogy tanulná meg, ismerné meg saját testrészeit, ha a szülője soha nem nevezi meg azokat? Beszélő környezetben tanul meg a gyerek érteni, beszélni, ok-okozati összefüggéseket meglátni. Mindezt persze játék közben, ill a mindennapi, szokásos tevékenységek közben, de nyilván csak úgy, ha van, akitől meg"tanulja".

2011. szept. 12. 15:19
 2/9 anonim ***** válasza:
87%

Nem tanítani kell, hanem beszélni hozzá. Ő utánzással tanul. Ha azt mondod, hogy anya felveszi a kék nadrágját, akkor meg fogja előbb-utóbb jegyezni. Nem kell elé tartani egy nadrágot és hangsúlyozni, hogy kék, kék, kék...

Annyi mindent megjegyeznek, sőt sokszor inkább azt tanulják meg, amit nem is gondolnál.

Nálam a testrészek tanítása nem úgy néz ki, hogy megmutatom neki a kezét, hanem mondjuk koszos a keze, akkor azt mondom add ide a kezed, megtörlöm. Ő ebből megtanulja, hogy az a keze, amit megfogtam, megtöröltem.

Később majd ha nagyobb lesz, akkor le lehet vele ülni megtanítani neki ezt-azt. De babakorban "csak" néz, figyel, utánoz.

2011. szept. 12. 15:20
 3/9 A kérdező kommentje:
Első 2 választ köszönöm, ilyesmire gondoltam, csak nem tudtam ilyen szépen leírni! A harmadik választ nem értem...
2011. szept. 12. 15:23
 4/9 anonim ***** válasza:
84%
Én semmit nem erőltettem, mégis mindent megtanult magától. Ami tetszik neki, az úgyis ráragad. A mozgásfejlődésről is ez a véleményem. Nem erőltettem a forgást, mászást, járást a saját ütemében csinálta, és nem maradt el a kortársaitól. 5 hónaposan fordult erre arra, 7 hónaposan kutyázott, 8 hónaposan felállt, felült, mászott, 13 hósan elindult. 4 hósan folyamatosan gagyarászott, első értelmes szavát (apuci) 10 hónaposan mondta ki, 12 hósan eldalolta a kedvenc nótája első sorát (boci-boci), most 15-16 hósan már igyekszik utánozni a szavakat, használ is párat, és feszt nótázik. De tényleg nem tanítom neki, csak ahogy jönnek a dolgok, megnevezem a könyvben, ha rámutat, elmondom neki, éppen mit csinál, és énekelek neki sokat.
2011. szept. 12. 15:25
 5/9 anonim ***** válasza:
84%
Leírtak már mindent előttem, ami fontos. Játék közben is folyamatosan beszélni, beszélni, és beszélni hozzá. Én úgy érzem, ez a kulcs. Ha csak egy tök egyszerű labdát gurítottam kisfiamhoz, mondtam neki, nézd, itt a piros labda, stb. Öltözésnél: egyik kezed, másik kezed, egyik lábad, másik lábad, stb. És ő saját magától kezdte el ezeket a szavakat használni, mondani, nagyon hamar felismerte és megnevezte azokat a színeket, amiket hallott tőlem. De szerintem ez mind ösztönből jön belőlünk anyákból, és nem tudatos tanítás ez... a gyerek mégis így "tanul". :)
2011. szept. 12. 15:26
 6/9 anonim ***** válasza:
45%
harmadik vagyok bocsi de ez a nap kész KO végigröhögtem dúl bennem a boldogság hormon:D
2011. szept. 12. 15:45
 7/9 anonim ***** válasza:
79%
Nem kell tanítani semmit. Az enyém 2,5 éves most és csak nézek mint a moziban, hogy honnan tudja ezt is meg azt is? Megtanulnak ők mindent azt is amit nem szeretnél. :O
2011. szept. 12. 17:22
 8/9 anonim ***** válasza:
92%

Aki lepontozgat, az egész nap iskolásmódon tanítja a pár hónapos babáját? Leül vele egy íróasztalhoz és ismételteti a szavakat, színeket???

Vagy csak unatkozik és lepontozza a szerintem értelmes válaszokat?

2011. szept. 12. 23:20
 9/9 A kérdező kommentje:
Én mindenkit felpontoztam, aki normális hangnemben válaszolt... Szerintem ne törődj a lepontozókkal.
2011. szept. 13. 07:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!