Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » A babákat tanitani kell beszélni?

A babákat tanitani kell beszélni?

Figyelt kérdés
Én úgy gondolom,hogy a baba hallja,hogy beszélünk neki vagy a párommal beszélgetünk,vagy elmondjuk neki,hogy az asztal,lámpa stb. és a hallottak alapján fogja az elsö szavát kimondani. Anyukám mondta,hogy ö nekünk mindig mondta,hogy "mondd,hogy baba". A bátyám mondta is neki,hogy "nem mondom!" És kérdeztem,hogy mi volt az elsö szavunk és az,hogy baba. A kisfiamnak is mindig baba-zik. Ti hogy gondoljátok,igy kell tanitani,vagy ráhagyni,hogy azt mondjon,amit akar?
2010. ápr. 27. 10:30
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:

Szerintem fontos az is, hogy lássa az artikulálást. Hiszen ha látja a betűk formálását gyakorolni fogja. Nem tudom, hogy én jól csinálom vagy sem, de mindig szépen szótagolva gesztikulálva beszélgetek vele, és mindent elmondok akár 1000x is. Nem tudom melyik a helyes út, de szerintem, ha egy dologra mutatunk és mondjuk, hogy mi az és ezt sokszor hallják jobban megjegyzik.

Gy

2010. ápr. 27. 10:37
 2/12 anonim ***** válasza:
Nekünk most az jött be, hogy amikor sír, hogy akar valamit, akkor mondom neki, hogy ne sírjál, mondd, hogy mit szeretnél. mondom, és ő utánozza, mert tudja, hogy akkor megcsinálom neki. (pl: rángat, erre mondom, hogy mondjad, hogy anya gyere), é s egy hét alatt ezt is nagyon ügyesen alkalmazza. meg egy csomó mindent mond így, amire tanítottam, de persze a nagy része meg ragad rá. De ő már nagyobb lehet, mint a fiad, a lányom 1,5 éves.
2010. ápr. 27. 10:39
 3/12 anonim ***** válasza:

Külön tanítani nem sok értelme van. Lehet mondani neki szavakat,és kérni,hogy utánozza. De csak azt fogja mondani,amit ő akar.

Beszélni kell hozzá,ha nagyobbacska meséket mondani,énekelni neki. Ha egy szót rosszul mond majd,azt kijavítani,bár nem biztos,hogy hajlandó lesz helyesen mondani.

Csak azt fogja mondani,amit akar,hiába erőlteted másra.

A fiam 2 éves koráig csak azt volt hajlandó mondani,hogy nem.Minden mást a saját "nyelvén" mondott.Azután pedig állandóan beszélt rendesen.

2010. ápr. 27. 10:39
 4/12 anonim ***** válasza:
Nem kell tanítani, a normális hallású, egészséges kisgyerek megtanul anélkül is beszélni, hogy külön tanítgatnod. Amikor hozzá beszélsz, nézz rá, ilyenkor az anyukák eleve lassabban, artikuláltabban beszélnek (ez ösztönös), de nem kell szótagolnod, hisz nem így beszélünk. Ha mondod, hogy"na, mondd utánam!", könnyen dacot válthat ki és csak azért se mondja. A beszédtanulás a gyerekeknél ösztönös. Először mindennapos kifejezéseket megértik, csak utána kezdik kimondani. Én úgy tanultam és úgy is tapasztaltam, hogy az anyanyelv elsajátítása az utánzáson alapul. ha sokat hall egy kis gyerek 1-1 szót, azt előbb-utóbb mondani is fogja. Beszélj hozzá sokat, mesélj neki, mondd el, hogy épp mit csinálsz, mondókázz (a gyerekek imádják a ritmust!), énekelj, nézegessetek képeskönyvet, mesélj neki róla és meglátod, megtanul beszélni minden szájbarágás nélkül :)))
2010. ápr. 27. 10:44
 5/12 anonim ***** válasza:

Szerintem nem ugy kellene hogy pl.: "mond hogy kutya" hanem "mit mond a kutya" mert nem parancsszora fog beszelni. Sokat kell hozza beszelni es hagyni neki kozben idot hogy szoljon is hozza a mondandodhoz. Azzal kezdi amit konnyu kiejteni azert a "baba". Jo mindent elmagyarazni neki mit csinalsz es mi hol van meg ilyesmi szepen erthetoen. Valoszinu hogy igy is halandzsa lesz meg tipikus baba beszed de ez igy megy.

Es nefeledd minden gyerek mas igy nem biztos hogy olyan hamar kezd beszelni mint a "szomszed fia", vagy esetleg hamarabb.

Esetleg olvass neki mesekonyvbol azt nagyon szeretik hallgatni es tanulni belole.

2010. ápr. 27. 10:47
 6/12 anonim ***** válasza:
10.47-es!A mondd,hogy kutya és a mit mond a kutya között óriási nagy különbség van.Az elsőre azt fogja mondani,hogy kutya,a másodikra pedig ugatni fog.Szóval itt nem jó példát hoztál fel...
2010. ápr. 27. 10:55
 7/12 anonim ***** válasza:

A szótagolást nem úgy értem, hogy úgy beszélek mint ha nyomi lenne:-))) Csak szépen ránézek és azt mondom pl:kérem szépen, köszönöm szépen, tessék, hol van a csörgő... tehát normálisan:-) De jó hogy ezt kiírták kérdésbe:-) Legalább meglátjuk mit írtok tapasztalt anyukák:-))))

Gy

2010. ápr. 27. 11:00
 8/12 anonim ***** válasza:

Engem is pont most kezdett el foglalkoztatni a kérdés!

A kisfiam mondogatja már hogy mammmammma (tehát a "ma" szótagot ismételgeti) és ma kezdte a "ba" szótagot. Szerintem neki hamarosan el lehet kezdeni mondogatni, h baba, mama, papa...stb. DE amit most tud arra nem tanítottam, egyik reggel így kelt fel, h mammamázott, ma reggel meg babbbázott!!!!

*Sz*

2010. ápr. 27. 11:10
 9/12 anonim ***** válasza:

10,47 nek

Rajottem hogy rosz pelda, de remelem a tobbiek ertettek, mit is akartam azzal mondani!

Ha azt mondom a keresztfiamnak "Mond hogy cica" akkor az mondja hogy NEM de ha a kepen mutatom hogy "Mi ez" akkor azt mondja CICA, tehat igy ertettem.

2010. ápr. 27. 11:36
 10/12 anonim ***** válasza:
az elozo voltam Tehat a 10,47 es a 10,55-nek kuldtem a valaszt:-))
2010. ápr. 27. 11:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!