Pelenka -vitám anyóssal, szerintetek?
A textilpelenkát áztatni kell, hipózni, 70-90 fokos progin mosni, szárítani, vasalni. Így is rengeteg textilpelenkát fogsz használni, a babakocsiba, a buksija alá, etetésnél, büfiztetésnél, ha meg már kanalasat is kap, akkor meg főleg iparilag fogy és megy a mosásba. :)
És külön is kellene mosni, nekem valahogy nem lenne gusztusom a kakás pelenkát a ruháival vagy az etetős pelusokkal mosni.
Az eldobhatósok már nagyon szuperek, nem kell velük szenvedni.
Egy kisbabával rengeteg "gond" van, amiket meg kell oldani, a szép pillanatok helyett meg ne a pelenkákat mosd. :)
Én moshatót használok, és eddig egy percig sem bántam meg.
Nem olyat mint régen, hanem modern újfajta szép finom puha bababarát pelusokat.
Nagyon sok féle márka közül lehet választani, nézz meg egy két webáruházat, és ha akkor sem nyeri el a tetszésed akkor válaszd az eldobhatót. A webáruházak honlapján minden le van írva, előnyök százát sorolják, és szerintem egyik sem vitatható, h miért is jobb a textil, mint az eldobható műanyag pelus.
De ne hagyd, h anyósod befolyásoljon. Nálunk is ez volt, csak itt fordított a helyzet, mert anyósomnak, nagyon nem tetszettek a pelusaim, áradozott az eldobható műanyag pelusokról, h azok szerinte a világ 8. csodái, és miért akarok rosszat a gyerekemnek a textillel. De hát mindenki úgy neveli a gyerekét ahogy akarja, fontos h az legyen amit te szeretnél, végsősoron te fogod mosni azokat a pelusokat, vagy te fogod megvenni súlyos pénzekért az eldobhatót, szóval ebbe anyósnak nincs beleszólása (meg amúgy anyósnak másba se legyen beleszólása) :)
Minden jót,és jó pelusozást!
utolsó vagyok, csak annyit, h ezeket a mai modern textil peluskat, nem kell áztatni, 90 fokon mosni és vasalni.
Egy vödörben várják a sorsukat,Este a napi adagot átnyomkodom hideg vizzel, de ez is kb 5 perc (ha kakis is van közte azt mondjuk előkezelem) 3 naponta indítok egy 60 fokos mosást, bio mosószerrel, és ha lejárt a program kitergetek. a teregetés kb 10 perc, a száraz pelusok elpakolása is 5-10 perc.
Így három naponta 20 perc, de ezt este szoktam csinálni, mikor már alszik a kicsi.
Ja, és bárhova megyek, főleg így nyáron mindenki megbámulja, h milyen szép pelus van a kicsimen, és mondják, h ők erről még nem is hallottak, ami elég szomorú, de érthető, mert szinte csak neten lehet hozzájutni, nem értem miért.
Az anyósok már csak ilyenek, csak az a jó, ami akkor volt amikor ők babáztak. De lehet, hogy akármilyen módon magyarázod el neki, hogy miért használsz eldobhatót, nem értené meg. Én pl. már többféleképpen próbáltam elmondani, hogy miért nem teáztatom születése óta, mégis minden héten megkérdezi -.-'
Majd beletörődik, hogy nem textilt használsz. Próbálj meg nem idegeskedni miatta.
hogy melyik olcsóbb, azt nem fogod tudni eldönteni, mert:
- az eldobhatóból is van márkás és drága, noname és olcsó is, pl. a 4-es méretből létezik bugyipelus 80 Ft/db-ért és noname hagyományos eldobható 35 Ft/db-ért is.
- mosható pelusnál használhatsz sima tetrapelenkát gumibugyival, vagy pelenkabelsőt a megfelelő külsővel, vagy all-in-one-t, tehetsz bele kakifogó papírbetétet, használhatsz hozzá speciális mosó- és folteltávolító szereket és a legolcsóbb t.gazdaságos mosószert is, moshatod féláron éjszakai árammal, veheted újonnan és használtan is....
millió variáció van.
én újszülöttnek semmiképpen nem vennék moshatós pelust. leginkább azért, mert hatalmas a csomag ahhoz a pici testhez, ráadásul az első pár nap magzatszurkos kakiját élő ember nem mossa ki. szülés után van elég baja az ember lányának, nem még fusson kakis pelust mosni...
később, ha már nagyjából helyreállt a rend, akkor érdemes lehet átállni moshatósra. én a családból örököltem őket, pelenkabelsőből és gumibugyiszerű, de szellőző külsőből álltak. ehhez vettem még olyan zsebes külsőket, amibe nedvszívó textil betét kerül, de csak azért, mert nyáron sokszor csak pelus volt a babámon és ezek nagyon csinos mintásak. a popsijának nem volt semmi baja, azóta sincs, a csomag nem zavarja, mert "hozzánőtt", és egyébként is egy még nem mozgó babának a békapóz a megfelelő, a meg már mozgónak meg tök mindegy, mi van rajta, akkor is mozog.:)
mi családi házban lakunk, kútból jön a víz, így nem kerül plusz pénzbe a mosás, ráadásul éjszakai áramra van kötve a gép. úgyis felkelek éjjel a babához, elindítom, reggel kiteregetek és kész.
foltokra mosószappant használok, kb. 200 Ft, egy hónapra biztosan elég.
kell még egy zárható vödör is, amibe a használt pelusokat kiöblítve, de még vizesen beleteszed, amíg össze nem gyűlik egy mosásra való (max. 2-3 nap).
számolj a teregetéssel is: télen is lesz hol szárítani őket? mert annyi kell belőle, hogy mindig legyen, tehát amit hétfőn ráadsz, az mondjuk szerdán kerül mosógépbe, csütörtökre megszárad, akkor kedden, szerdán is legyen...
viszont ha valahová megyünk, én eldobhatót adok rá, sokkal egyszerűbb, mint hazacipelni a bezacskózott kakis pelenkát, a beszáradt foltokkal szenvedni...
éjszakára is eldobhatót kap, mert nagyon sokat iszik és pisil, és eddig akárhogy próbálkoztam, mindig átázott reggelre.
ki így, ki úgy. én így tudok vele spórolni, és az automata mosógépek korában nem egy nagy feladat már a mosás sem. de hogy te tudsz-e ezen spórolni, azt csak te tudod.
egyébként mutass meg anyósnak egy mai, modern eldobható pelust, pl pampers premium care 2-es méret, na az minden, csak nem bőrellenes:) ő még nyilván a 30 évvel ezelőtti nejlonpelenkákra emlékszik, azóta pedig sok víz lefolyt a Dunán. és ha még mindig textilpárti, kérd meg, hogy vegye meg nektek a szükséges mennyiséget. 30e alatt tuti nem ússza meg:D
Nálunk is anyósom moshatós párti, anyukám papír.
Én moshatózok, nálunk nagyon bevállt. Szerintem egészségesebb, főleg a mai modern pelenkákkal. Nem feltétlenül olcsóbb, mivel vannak drága mosható pelusok (amik ugyanolyan szárazon tartják a popsit, mint az eldobható) Kellemesebb benne a hőmérséklet, és ha figyelsz a mosásra (alapos öblítés) akkor a gyerek teljesen vegyszermentes pelenkába lesz. Biztosra veheted, hogy a babád hálás lesz a sűrű pelenka cseréért, és a finom puha anyagokért. A kutatásokról meg annyit... hogy papír pelust nem olyan rég óta divat használni, még nem tudni mi a hatása.
Én vagyok az egyik válaszoló aki moshatózik. annyit még írnék, hogy ezek a pelenkák nem papírból készülnek, mint az sokan hiszik, hanem műanyagból. Polietilén, polipropilén, duzzadó gél, papír csak annyi benne, h egy kis cellulóz csík, de minden rész ami a gyerekkel érintkezik műanyag, ezért is bomlik le 100 év alatt.
Babydrema, mülleres pelusokon fel is van tüntetve az összetétel, drágább pelusokon nincs, de hogy miért azt nem tudom.
Én soha nem adnék a gyerekemre eldobható pelust.
Viszont a te gyereked a te döntésed, senkit ne hagyj beleszólni a dolgodba semmiben. Mindig mindenki azt hiszi, hogy jobban tudják mint te... Anyós vitorlájából meg addig kell kifogni a szelet míg lehet. Ha egy dologban engedsz neki akkor bátrabban dumál bele legközelebb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!