Mennyit játszotok egy nap "aktívan" 3-4 hónapos babátokkal?
hát ezeket lehet játszani, amit leírtál. Meg énekelhetsz neki, ringathatod, az nagyon fontos! Belfújsz a hasába, csengőt kötsz a bokájára, ilyenek.
Nagyon jó könyv :Anya, taníts engem!
Fejlesztési lehetőségek születéstől iskolakezdésig
Deákné Bancsó Katalin
napi 5*8 percet
Hát ha jól emlékszem én még akkor is csak énekeltem és verseltem neki. Nem emlékszem mikor kezdett aktívabb lenni, de mindenesetre hamarabb, mint a háton fekvő babák, mert ő hason fekvő volt és nagyon hamar megerősödött a háta, nyaka, karjai, így kitudta magát nyomni, nézelődött és nyúlt a játékokért.
Most eszembe jutott, hogy talán 4 hónaposan már volt egy óriás színes kukaca, azt odaadtam neki hanyatt fekve és azzal bírkózott. :)
5 hónapos kora körül kezdtem el néha ingerelni, hogy hogyan kell hanyatt fekvésből hasra fordulni.
De ilyenkor szokták mondani, hogy különböző anyagú dolgokat a kezébe adhatsz, meg ilyenek.
Nálunk a fő dolog az ének és a vers volt, na meg a séta. Azt hiszem ő akkor még sokat is aludt.
Most 9 hósak vagyunk.
"Fejlesztés 4–7 hónapos korig
Bőrön keresztül szerezhető információk
– Ismertesse meg a babát különböző tapintású anyagokkal!
– Adjon a kezébe selyem- és pamuttextíliát, durvább szövésű vásznat!
– Cirógassa kezét, arcát tollal! – Tegyen az egyik kezébe puha, a másik kezébe kemény tárgyat!
– Meztelen testét fektesse puhább majd durvább takaróra!
– Puszilgassa meztelen testét! De ne csiklandozza!
A látás fejlesztése
– Akasszon kiságyára úgy játékot, hogy elérhesse, üthesse!
– Akasszon a lámpára könnyű, színes papírból készült figurákat (pl. halakat, madarakat, melyeket a légmozgás mozdít)!
– Tegyen játékot az asztalra, késztesse, hogy elvegye!
A hallás fejlesztése
– Játsszanak sípoló állatfigurákkal!
– Énekeljen neki naponta!
– Hívja fel a figyelmét a hangokra! Pl. „Hallod?”- „Megy az autó, repülőgép, ugat a kutya stb.”
– Fokozatosan ismertesse meg vele a háztartási gépek hangját! Ha megijed vagy fél a hangoktól, kapcsolja ki a készüléket!
Az érzelmek alakítása
– Vágjon grimaszokat, próbálja a babát megnevettetni!
– Vágjon nevetős, majd komoly arcot
-Játsszanak nyelvöltögetőt, figyelje, hogy a gyermek visszacsúfolja e?
– Dugja ujját a baba szájába, ha megharapja, jajongva nevessen! – Adjon markába kendőt, húzogassa, mintha el akarná venni!
– Táncoljanak együtt zenére!
– Minden hancúrozást gyengéd, egymáshoz bújó pihenés zárjon, dúdoljon megnyugtató dalocskát! A környezet megismerésére szolgáló feladatok
– Tegye a kicsit pokrócra, a földre a lakás különböző helyiségeiben!
– Nézzenek tükörbe!
– Vigye másokhoz vendégségbe!
– Adjon kezébe kisebb gyümölcsöt, például diót!
– Koccantsanak össze köveket!
– Engedje fürdővizét locsolni!
Az utánzóképesség fejlődését segítő feladatok
Cél: a babát rávenni az Ön által végzett tevékenység utánzására. Nem könnyű feladat, ne csüggedjen, ha nem sikerül egyik napról a másikra! A feladatoknál kérje a babát pl: „Mosolyogj te is”!
– Dugja ki a nyelvét, mozgassa, majd húzza vissza!
– Vágjon csodálkozó arcot!
– Cuppantson puszit feléje
– Berregjen a babának, utánozzon hangokat!"
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!