Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mivel kezdtétek a hozzátáplálá...

Mivel kezdtétek a hozzátáplálást és "mennyire" bio étellel?

Figyelt kérdés

Bocs a kicsit furcsa megfogalmazásért. Készülünk a hozzátáplálásra. Azt olvastam, javasolt először a boltokban kapható bébiételekkel kezdeni, sőt utána is jobb, ha nem tudunk tuti biot beszerezni. (Pl. áruházláncolat biotermékét javasolják a legkevésbé, ennek eredete a legbizonytalanabb, akkor már inkább a bébiétel.) Akiknek nincs otthoni biojuk, ill. lehetőségük rokontól, megveszi az áruházlánci biot? Vagy előtte az elején meddig veszi az üveges bébiételt?

A legjobban emészthető zöldségek: tök, burgonya, rizs. Ezekkel kezdeném szívesebben, mert ételallergiám van, óvatos vagyok.

Ezek viszont nincsenek önmagában, csak menüben vagy keverve! Mintha csak sárgarépával lehetne kezdeni! Mindenki sárgarépával kezdte, akinek nincs otthon zöldségkertje?

2009. ápr. 9. 22:42
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
100%

Burgonyával, sárgarépával kezdtük. Boltban vettem, de üvegeseket is szoktam venni, gyümölcsöt, zöldséget is.

Nem bio zöldséget vettem, mert egyik sem "bio" sajnos. Sokan meglepődnének, ha tudnák, amit én tudok a bio ételekről. Azt hiszem, soha többet nem vennék meg kétszeres, háromszoros áron!

2009. ápr. 9. 22:53
 2/11 anonim ***** válasza:
84%
Én sose vettem biot semmiből. Én sem eszem ilyeneket, szerintem megfizethetetlen, akkor meg a gyereket minek szoktassam ezekhez? Én sima rendes piaci almával kezdtem, aztán jött a krumpli, stb. Másfél éves a fiam, és nem lett ezektől semmi baja sose.
2009. ápr. 9. 23:21
 3/11 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat!

Amíg az emésztőrendszer nem olyan fejlett, nem árt az elővigyázatosság szerintem. Én még eredeti biot ettem gyerekkoromban (szüleim és nagyszülők kertjéből), de hol vannak már azok az idők! Generációról generációra egyre több az allergiás megbetegedés, én ebben látom ennek fő okát, ezért javasolnám nektek is. Szerintem nem sok minden fontosabb. Nekem messze mögötte vannak a szépségápolás, ruházat...stb.

Elsősorban persze saját, ill. rokon által termesztettet, ha ez nincs javasolják olyantól megvenni, akiről tudjuk, maga termeli és megbízunk benne, ha ez nincs, piac/zöldséges árus által árult bio, és csak végső soron az áruházlánci bio.

A másik, hogy tényleg nincs más üveges bébiétel (zöldség), amit nem kevernek mással, csak a sárgarépa? Vagy rosszul tájékozódtam?

2009. ápr. 10. 00:06
 4/11 anonim ***** válasza:
86%

Cukkinit láttam még magában, talán Hipp-est, a Rossmann-ban akciós a héten.

A bio-ról még annyit, akkor lenne bio, ha semmiféle műtrágyát, növényvédőszert nem használna az, aki termeszti a bio zöldséget, gyümölcsött.

És hidd el, "Józsi bácsi" a piacon is használja ezeket. Tudom, az anyukám több, mint 30 éve dolgozik műtrágyatelepen az irodában. Vetőmaggal, növ.védőszerrel is foglalkoznak.

Bio termelők a saját szájukkal mondták, h jobban megéri a szökőévente egyszer észrevett csalás után rengeteget fizetni (büntetést), mint negyedáron leadni minden évben a normál takarmányt, zöldséget, gyümölcsöt.

Évek óta válság van a mezőgazdaságban, most pedig globális válság van. Ki fogja kockára tenni az egész éves munkáját vmi kórság miatt? Senki. Ha 1 növény megfertőződik, mind beteg lesz, ha nem kezelik.

Nem Máltai Szeretetszolgálat a gazda, a kedves vásárlók miatt nem fogja kockára tenni a saját jövőjét és a családjáét! Ellenőrzés meg ritkán van.

Na, én ezért nem veszek "bio"-t.

Ha viszont Téged megnyugtat, vedd csak! :)

2009. ápr. 10. 05:10
 5/11 anonim ***** válasza:
100%

Jav.: gyümölcsöt

És első voltam.

2009. ápr. 10. 05:12
 6/11 anonim ***** válasza:
100%
[link] én itt veszem és pamacsolgatom!!!
2009. ápr. 10. 08:17
 7/11 anonim ***** válasza:
37%
Második vagyok. Én hülyét tudok kapni attól, amikor valaki arról beszél, hogy így meg úgy ez FONTOSABB kiadás mint más. Amikor havi szinten kb. 20 ezerrel nő a mínusz a számlámon, akkor szerintem nem az ilyen sznobériákra fogok költeni. Vegyétek csak a biot, én sose vettem, drága jó anyám sem (és sose volt kertünk, városiak vagyunk), és az egész család olyan egészséges, hogy ennél jobb egészséget kívánni sem lehet. Azért annak annyira örülök, hogy amikor a fiam még nagyon pici volt, nem kajáltam be ezt a rengeteg marhaságot, amit ilyenkor mondani szoktak.
2009. ápr. 10. 09:21
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

A bio-val kapcsolatban:

Lehet, hogy Józsi bácsi nem permetezi a zöldségeit, de a szomszédja igen, ahonnan simán átfújja a szél, áthordják a bogarak, stb.

Én eleinte a piacon vettem, tudtam, hogy a csaj akinél vásárolok egy héten kétszer-háromszor megy áruért, vagyis biztos, hogy friss.

Nem olyan régen volt a tévében valamelyik természetes csatornán, hogy összevetették a piacon vásárolt zöldség és a mirelit zöldség vitamintartalmát. A mirelit nyert, ugyanis ott biztos, hogy a leszedést követő pár órán belül fagyasztásra kerül, így megmaradnak a vitaminok, ásványi anyagok. Szemben a piacival, ahol akár több napig ott van, mielőtt megveszed és minél több idő telik el a leszedés és a felhasználás között, annál kevesebb a vitamin, ásványi anyag tartalom benne.

Én inkább a frissességre figyelek, mint arra, hogy bio-e vagy sem.

Úgy emlékszem, hogy a bébiételek közül cukkinifőzelékben van kukorica és rizsliszt is. Mintha a sütőtökből lenne simán sütőtök.

2009. ápr. 10. 11:16
 9/11 A kérdező kommentje:

Várom továbbra is a hozzászólásokat főleg arról, hogy hol lehet kapni "csak" tök, "csak" burgonya bébiételt vagy mást (ami nem sárgarépa).

És köszönöm mindenki fáradozását, eddigi hozzászólását!

05.10-es: teljesen meggyőző amit írtál, teljesen hihető! Szomorú, hogy ez van, ezzel kell élnünk. Akkor marad a saját vagy közeli rokontól kapott/vett bio, akinek van erre lehetősége. Vagy ha valakinek van olyan ismerőse, akiben megbízik.

Ettől a helyzettől függetlenül azonban mégis megvan a bio és nem bio közti különbség és azok hatásai.

Én magamnak nem vettem eddig rendszeresen biot. Ami szembetűnő volt: az (áruházlánci!) bio banán teljesen más ízű, mint a nem bio! A déligyümölcsöket kevésbé szeretem, és ha néha eszek, akkor bio. Anyagilag nem biztos, hogy többe jön, mint annak, aki mindennap eszik nem bio gyümölcsöt, de mindenki maga tudja.

Elgondolkodtam azon amit írtatok: lehet, hogy nem teljesen bio, amit veszek, de valamennyire mégis más minőségű, mint a nem bio, és talán becsapás az egész, de számomra a mérce a saját ízlelésem!! (Vagyis csak miután megettem, derül ki...) Nem hiszek vakon mindenféle irománynak, kritikus vagyok és megvizsgálom, de a saját tapasztalataimnak igen! Az igazi bio erőt ad, úgy érzem, csillapodott az éhségem és energikus vagyok, jól érzem magam. A bolti mindenféle meg olyan, hogy eszem egyik után a másikat és nincs különbség, mintha tömnék magamba valamit, ami egy idő után eltelít, mint egy tál sütemény, de nem érzem tőle magamat energikusabbnak.

Gyerekkoromban nagyon sok biot ettem, szüleim, nagyszüleim által termesztettet, és amiket most kapni, azt inkább köszönöm, nem. Minden nap min. fél kg gyümölcsöt ettem - ma pedig jó, ha havonta megeszek EGY db almát! Paradicsomot, sárgarépát, salátát kapunk szülőktól (biot), ebben a szerencsés helyzetben vagyunk. Emellett néha-néha veszek egy-egy biot. A normál szőlő, eper íze még csak nem is hasonlít ahhoz, amit gyerekként ettem, egyszerűen minek vegyem meg, ha nem ízlik, ha tudom, hogy nincs tápértéke sem?

Ennyit magamról. Amennyire tőlem telik, szeretném megadni gyerekeimnek is azt az esélyt, amit táplálkozásban én is kaptam gyerekként.

2009. ápr. 10. 11:26
 10/11 anonim ***** válasza:

Első, 05:10, 12-es vagyok ismét.

Hidd el, én megértelek!

Nekünk van kertünk, de permetezni muszáj! Tavaly nem maradt egyetlen szem sárgabarackunk sem, betegség miatt! :(

Ha a legjobbat akarod adni a babádnak (ahogy mki), és szeretsz boltokban, piacokon kutakodni, keresd azt, ami a legjobb ízű! Lehet, h "Józsi bácsi" permetezett, de legalább házi az, amit elad! Biztosan jobb, mint a bolti, ami sokszor bizonytalan eredetű, külföldi, érlelővel telenyomott vacak.

Én bátran adom majd a lányomnak a hazait, bár a gyümölcseink gyakran nem olyan szépek külsőre, mint a boltik, viszont ízre tutira eredetik és finomak! Kár, h nem mki eheti a "sajátot"!

Uakkor megértem a gazdákat is! Nekik ez a megélhetésük alapja, az egész éves munkájuk benne van, és rengeteget (milliókat!) költenek rá az év egyik szakában, és rettentő kockázatos befektetés, mert egy jégeső, száraz nyár, bogárhad tönkretehet mindent! A pénzükhöz az év egy másik szakában jutnak hozzá, ha nem történik semmi extra, és ha mindez nem volna elég, még a piaci helyzet is befolyásolja a vételi árat!

A növényvédőszer, műtrágya, vetőmag aranyárban van, aki ezeket használja, nem termel bio-t, és még így is milliókat költ, aminek megtérülése rizikós! A bio gazdákat pedig még nagyobb teher nyomja, mert ők aztán tényleg a természetre vannak utalva! Ezek után nem csodálom, ha mesterséges anyagokkal próbálnak segíteni magukon!

Őszintén szólva, én nem mernék belevágni a mezőgazdaságba, annyira kockázatos, inkább eladnám a (nem létező) földjeimet!

Közben a Nestlé Termékkínálatát nézem, és csak többféle zöldséget látok, meg zöldséget hússal, 6 és 8 hós kortól (pl zöldborsó pulykahússal, cukkini pulykahússal). Szóval a Nestlétől nem fogsz "egyzöldséges" ételt találni, ne keresd!

2009. ápr. 11. 05:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!