Miért van az, hogy mindenki minél hamarabb elkezdi a hozzátáplálást, mikor 6 hónapig csak a szoptatás v. annak hiányában a tápszer javasolt?
Most ez javasolt. Amúgy tápszeresnél előbb el lehet kezdeni. Lányom 5 hónapos, most kezdtem. (mint az elsőnél is).
10-20-30 éve már 6 hetesen vagy 3 hónaposan is adtak almát és kezdték a főzelékeket, ha volt tej, ha nem.
Három oka van (legalább):
Egyrészt a kutatások, amik bizonyítják, hogy mind az anyatejes, mind a tápszeres babáknak 6 hónapos korig nem tesz jót a hozzátáplálás, még új keletű. Sok az egészségügyben dolgozó személy (orvos, védőnő) még a "régi rendszer-ben" tanult, ezért a régi dolgokhoz ragaszkodva adnak tanácsot. Fel kell nőni egy újabb generációnak minimum, mire ez elterjed annyira, hogy az orvosin és a védőnőképzőben, mindenhol ezt tanítják.
Másrészt, a gyermek táplálása és az egész gyereknevelési stílus generációról generációra terjed. A legtöbb dolgot szüleinktől tanuljuk, és mivel ők is így csinálták, "hisszük", hogy ez jó.
Harmadrészt az anyatejben nincs üzlet. A bébikaja gyártók azzal, hogy ráírják az üvegekre-dobozokra, hogy "4 hónapos kortól adható", tulajdonképpen "legalizálják" ezt.
Talán még pár évtized, és betiltják majd ezt, de ehhez sok úttörésre van szükség. Ezt ahhoz lehetne hasonlítani, hogy ahhoz képest, hogy rájöttek, a passzív dohányzás káros, rengeteg idő kellett, mire nyilvános helyeken betiltották, mára már a buszmegállóban is tilos. (Szóval lassú víz partot mos)
Amíg ezt világossá nem teszik az egyszerű ember számára, aki a tudományos magyarázatokhoz nem ért, addig mindenkinek magának kell megküzdenie ezzel, hogy mikor is tápláljon hozzá (nem beszélve a "mit"-ről).
Én kicsit sem csodálkozom a káoszon, ami jelenleg uralkodik. Gyerekeinknek már egyszerűbb lesz.
A WHO legújabb ajánlása szerint a 4. hónapban kell elkezdeni a hozzátáplálást, nézd meg a honlapjukon.
Amikor a nagyobbikat szültem, aki most 4 éves, akkor a fél év kizárólagos szoptatást javasolták, azóta már változott és hányszor fog még...
Szóval ezt nem kell nagyon szigorúan venni, egy anya érzi azt, amikor a csecsemője egyéb tápanyaforrást is igényel.
A nagyot 5 hónaposan kezdtem hozzátáplálni, a kicsit 4 hónaposan, nekem a fél év soknak tűnt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!