Megnézitek minden étel összetevőjét amit a babának adtok?
Én már görcsösen nézem az összetevőket :( Amibe látok akár 1 E betűt, teszem vissza a polcra. Ha anyukámmal megyek vásárolni ő inkább elmegy a babaosztályra nézelődni, mert én mindent elolvasok :)
Tudnátok olyan ételeket (pl. sajtkrém, májkrém, joghurtok stb) írni amibe ti már tudjátok hogy nincs tartósító és egyéb mű cucc? Pl a Lidlbe lehet venni fokhagymás sajtkrémet. Arra rá van írva hogy tartósítószer mentes. Ezt imádja is babám. Vagy a joghurtot eddig még csak Jogobellát veszek kislányomnak. Egyébként 9 hós.
Szívesen veszem az ötleteket, tapasztalatokat!
Én is elolvasom az összetételt. De tényleg nem minden E-betűset kell visszatenni. Íme:
" Csakhogy egy halandó háziasszony nem minden esetben tudja, hogy mit is jelent a betű és a szám. S mivel kémiakönyvvel vagy kémia-lexikonnal csak nagyon ritkán megyünk bevásárolni, íme néhány tanács:
- Az élelmiszerek címkéjén az E-betűs anyagokat csökkenő sorrendben tüntetik fel. Azaz, ami a sor elején található, abból van a legtöbb benne.
- Ha egy-egy termékben több mint hatféle E-betűs anyag van, akkor inkább ne vásároljuk meg.
- Az úgynevezett alapélelmiszerekhez (tej, hús) általában nem, míg a csecsemők és kisgyermekek részére készített ételekben egyáltalán nem használható tartósítószer.
- A magyar jogszabályok szerint édesítő és színezékanyag nem használható csecsemők és kisgyermekek számára készülő ételekben."
Illetve vannak olyan szép dolgok, amiket nem E betűvel tüntetnek fel, hanem a sima nevével.
előző voltam
Én is nézem, de megtanultam, hogy melyik E mehet :D
Egyébként, ha érdekel a neten van E-s táblázat több honlapon is. Lehet belőle csemegézni.
Amit kapásból ajánlani tudok, az a Vitatigris gyümölcspüré. 90g-os és sűrű. A lányom volt, hogy ilyet kapott tízóraira, vagy uzsonna mellé. Két ízben van, és semmi "rossz" nincs benne.
Nem burok, ha valaki odafigyel a babája egészségére. Én a terhesség alatt és a szoptatás alatt is kerülöm az ilyen ételeket, és egyébként is, ha ettem ilyet, nagyon ritkán. Úgyhogy én is odafigyelek nagyon, vannak kifejezetten veszélyes mű dolgok egy felnőtt számára is, pl. rákkeltő anyagok (természetesen hosszútávon).
Nem minden E betűs rossz annyira, de semmi jó nincs benne. A citromsav, amit beleraknak az ételekbe nem tesz jót a gyomornak pl., egy kisbabának meg pláne. Jogobellát én szoktam enni, mert az egyik elfogadhatóbb joghurt ilyen szempontból (bár van benne aroma pl., és az nem túl egészséges, mert átalában nem természetes anyagokból áll), de a babámnak egy ideig inkább sima joghurtba teszek majd gyümölcsöket, télen fagyasztottat. Amúgy mindenből a friss a jó, felnőttnek is, tudom nehéz betartani, de én törekszem azért erre.
Fura még mindig vannak, akik az E betűnél tartanak.
Mondjuk a gyártók rájöttek már, vannak akiknek nem lehet a fejükbe rágni, hogy az E betű nem ezt jelenti és közel sem biztos, hogy káros anyagot jelöl, úgyhogy már betűvel kiírják a tartosítók, adalékok nevét és így anyuka is megnyugszik, nincs bent E betű.
Szerintem mostanában már csak káros anyagmentes termékeken van E betű, az összes adalékoson le vannak írva az összetevők.
Úgyhogy én azt javaslom tanulmányozd mely adalékok, tartósítók károsak és ne az E betűt keresd, hanem a nevet.
Egyébként nem csinálok ügyet belőle, mert vendégségben, oviban úgyis elkerülhetetlen, és ha nincs hozzászokva a szervezete, akkor jön a baj. Úgyhogy ebben is aranyközépút a lényeg.
Igen, annyira buta én sem vagyok, meg szerintem azok az anyukák sem, akik megnézik az összetevőket, hogy nemcsak az E betűt nézik, hanem a többi összetevőt. Ennyire hülyének nem kell nézni az embereket:) Kb. tudom, mely nagyon káros anyagokat hanyas E betűvel szokás jelölni. Pl. tudom, hogy többek közt a nátrium-nitrit marhára káros, rákkeltő, így tudom, hogy E250-nel jelölik. Magamnak sem veszek olyan ételt, ami ezt tartalmazza. De pl. a sima aromát tartalmazó joghurtot nem fogom megvenni az 1 éves babámnak, csak majd jóval később, én azért megeszem.
Azért figyelek erre, mert még amikor gimis voltam, a családom elkezdett erre figyelni (a külföldi szakirodalom, sajtó tele volt ezekkel, szüleim orvosok és érdeklődtek az egészséges életmód iránt), sokat megjegyeztem azokból az időkből és később magam is utánanéztem. Attól, hogy valaki nem akarja tudomásul venni, tény marad, hogy rengeteg méreggel tömnek minket, ugyanis az élelmiszeripar ilyenné vált, sok bevételt akarnak minél olcsóbb alapanyagokból összerakva. És teljesen mindegy, hogy egy átlag magyar hipermarketben a drágább joghurtot veszi meg valaki, az még nem garancia semmire. Bár nem nézem az árakat, de talán a danone drágább, mint a jogobella, mégis az első van tele mindenféle mű dologgal.
De nem vagyok BIO, nem járok gyakran bio üzletbe (ott is sajnos sokszor lehet találni károsabb ételt). Attól még, hogy tudom, a túró rudi tele van tartosítóval és egyéb káros nyalánksággal, ha megkívánom néha én is eszem nyugodt szívvel, csak nem minden nap.
És persze az egészséges életmódhoz nem csak az tartozik, hogy kiszúrjuk-e az E betűt vagy sem. Eléggé bonyolult és a mai világban nehéz egészségesen táplálkozni. Főleg akkor kezdik el az emberek, amikor már késő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!