Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » A védőnő fel akar jelenteni...

A védőnő fel akar jelenteni minket?

Figyelt kérdés
Tegnap voltunk tanácsadáson ahol új védőnő fogadott minket. A kisfiam hasánál van egy olyan rész ahol nagyon vékony a bőr és látszódik az ér, illetve több érnek a színe, ami kékes beütésű, mintha zúzódás lenne, de születése óta így van. Erre tegnap kitalálta, hogy mi biztos verjük a gyereket és nagyon fog minket figyelni, még egy folt és feljelent. Most cseréljem le vagy várjak? Nem akarom, hogy azt higgye tényleg verjük a babát és ezért megyek máshoz, mert ő észrevette. Valami ötlet?
2011. máj. 31. 08:20
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
100%

Már tizenéves lehettem, amikor Anyut figyelmeztette a háziorvosunk, hogy ne lepődjön meg, ha idegen orvos feljelentést tesz, hogy vernek. Ugyanis legeslegapróbb ütéstől, hatalmas kék foltok jelentek meg a bőrömön. A doktornő is tudta, hogy nem bántanak otthon, nem is feltételezte.

Aztán egyszer egy orvos, kiküldte Anyut a rendelőből és rákérdezett, hogy esetleg vernek-e otthon. természetesen nem akart nekem hinni. Azt hitte, hogy nem merem bevallani. Erre az asztal sarkának nekimentem kissé. hamarosan meg is jelent egy kék folt az oldalamon. Ekkor belátta ő is, hogy tévedett.

Persze elnézést ő se kért.

Szóval vigyázz, mert valóban könnyen megeshet, hogy feljelentést tesz az új védőnő. Szerintem ha a váltás mellett döntesz, először akkor is bizonyítsd be neki, valahogy, hogy benézte a dolgot.

2011. máj. 31. 09:04
 12/26 anonim ***** válasza:
85%

Azt hiszem nem leszek népszerű a válaszommal, de talán elgondolkodtok rajta. Tudjátok hány bántalmazott gyerek, sőt csecsemő él az országban? Sokuk szüleiről az ember nem is gondolná, hogy ilyenre képesek.

A gyerekorvosnak, védőnőnek az is feladata, hogy valamiképpen kiszűrje ezeket a gyereket.

Te is leírtad, hogy ez a bizonyos folt hasonlít egy zúzódásra. Ő nem orvos, hogy ezt megítélje, és hát valószínűleg vannak keserű tapasztalatai bántalmazás terén. Nyilván el kell neki mondani, mi a helyzet, esetleg igazolást kérni a dokitól, vagy a régi védőnőtől, és ezzel meg is oldódik a probléma.

De ha sokan csinálnak ilyen esetekből ügyet, a védőnő esetleg elbizonytalanodik, és nem mer lépni, akkor sem, ha valóban bántalmazott gyerek kerül elé. Ez pedig sajnos tragédiához vezethet.

2011. máj. 31. 09:12
 13/26 A kérdező kommentje:

Köszönöm, hogy ennyien írtatok. Az a helyzet, hogy a régi védőnőmet nem érem el, azóta kikapcsolja a telefonját vagy másik száma lett nem is tudom. Az orvosunk meg 2 hetes szabadságon van, ilyenkor nem lehet elérni. Komolyan úgy érzem mintha egy rossz viccben lennék.

Én mondtam a védőnőnek, hogy ez születése óta így van, de egyszerűen nem hiszi el a fejem tetejére is állhatnék. Nem is azzal van a fő gondom, hogy meggyanúsít ( na persze kikérem magamnak) hanem amilyen stílusban előadta magát. Semmit nem tud az egészről és úgy beszélt velem mint valami gyerekgyilkossal. Nyilván kiderül számára is majd, hogy nem verjük, de ezek után járjak hozzá? Ki tudja legközelebb mit talál ki... Megvárom a dokinkat és beszélek vele. Hihetetlen ez a nő komolyan.

2011. máj. 31. 09:16
 14/26 anonim ***** válasza:
63%

Igaza van az utolsó válaszolónak. Elhiszem, hogy felháborít a dolog, de alapvetően megtörténhet, benne van a pakliban, ő felfigyelt rá. Ez a dolga. Szóvá tette. Lehet nem volt megfelelő a stílusa, de maga a feltételezés se eredményez kedves stílust. Ilyet megkérdezni mosolygósan, kedvesen kevesen tudnak.

Szóval ismételten azt tudom írni, hogy bizonyítsd be, hogy nem így van, és ha kedvezően alakulnak a dolgok, akkor járj hozzá nyugodtan. Írom még egyszer, ő a dolgát végezte, alaposan. Elhiszem, hogy rosszul esik a dolog, de ezért nem szabad rá haragudni.

2011. máj. 31. 09:22
 15/26 anonim ***** válasza:
Az rendben van, hogy ez is a dolguk, de alaptalanul vádaskodni nagyon ronda dolog!Mert ez rágalom és vádaskodás.Nem tud feljelenteni, csak úgy, amíg bizonyítani nem tudja az igazát.Elhiszem, hogy nagyon rossz, hogy megvádolt,és elhiszem, hogy pocsékul érzed magad emiatt!Lehet, hogy tényleg rossz tapasztalatai vannak ennek a védőnőnek, vagy egy megkeseredett ember, sé szeret kötözködni!
2011. máj. 31. 09:24
 16/26 anonim ***** válasza:

9:12 vagyok. Átérzem, hogy most ki vagy borulva. De lesz még időd megszokni az ilyen helyzeteket:) Nekem 4 gyerekem van, sokszor kerültem már hasonló helyzetbe. Például amikor a két középső volt pici, és egyforma magas. Naná, hogy egyszerre lett monoklijuk az asztal sarkától! Vagy amikor a 2 éves lányom kirántotta a kezét az enyémből, és könyékkel nekicsapódott a szekrénynek. Még gipsze is lett. Vagy amikor szintén a lányom elsős korában beakadt a sállal a sulis öltözőszekrény kilincsébe, de továbbszaladt, a sál meg visszarántotta, és a fülére akkora ütést kapott, hogy bevérzett a dobürege.

Mindannyiszor felmerült a gyermekbántalmazás. Én talán azért nem sértődök meg ezen, mert a környezetemben nem egy valóban bántalmazott kisgyerek él, akiknél fontos, hogy odafigyeljenek ezekre a jelekre. Hidd el, nálatok is tisztázódni fog a dolog, ha nem most, hát 2 hét múlva, amikor visszajön a doki.

2011. máj. 31. 09:29
 17/26 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Én is csak annyit tudok tanácsolni, mint a többiek, beszélj e gyerekdokival és utána menj a védőnőhöz. Én biztos, hogy utána elég ritkán járnék hozzá, mert valóban ha nem ismeri az embert akkor miért vádaskodik előtte? Miért nem nézi meg a kórelőzményt?

Van 2 esetem:

1, Keresztfiamnak volt valami hasonló foltocska a hátán és az oldalán születése óta! Eléggé jól látható volt már akkor mikor kibújt Anyukájából 8 Én voltam ott a szülésnél azért tudom). Hazamentek a kórházból, az ottani védőnő 2 hetes szabin, helyettesítés nincs. Közben azért levitték a dokihoz a kisfiút, hogy azért mégiscsak lássa valaki a kicsit. Akkor a doki is megnézte a foltjait, majd mondta, hogy nyugalom ezek majd felszívódnak! Eltelt a 2 hét és a 3. héten a védőnő megjelent, levetkőztette a kicsit, meglátta a foltokat és egyből kiakadt, mondták, hogy ezek majd felszívódnak, meg, hogy így született, na meg, hogy látta a doki is. Erre a válasz az volt, hogy majd meglátjuk, elviharzott. 1 óra múlva a helyi gyermekvédelmissel megjelent. Fenyegetőztek , hogy elveszik a kicsit (hozzáteszem, hogy 5.gyerek a családban és eddig sem volt soha semmi ilyesmi a családban). Még aznap elkellett vinni a kicsit koponya UH-ra, belgyógyászatra. Természetesen kiderült, hogy tévedett a védőnő, persze elnézést itt sem kért, szegény keresztfiam szüleit meg jól megviselte az eset, anyukának majdnem elapadt a teje, hogy hogy feltételezhet ilyet a védőnő róluk. Ráadásul a foltocskákat ráírták a kórházi papírokra, ami a védőnőt nem érdekelte, meg sem nézte! Azóta fülét-farkát behúzza mikor viszik a gyereket a kötelező látogatásra.

2,(ellenpélda) Velem történt. Semmi gond a pocakos idők alatt, megszületett a kicsi a védőnőm szabin, de jött másik védőnő terepszemlére. Másnap jött a választott doktornőnk is megnézni a kicsit! Hozzáteszem, hogy 36. hétre szültem a kicsit újra kellett éleszteni. :( Szépen mentünk mindig a kötelező mérésekre , ellenőrzésekre, mindig kaptunk egy-két jó tanácsot. A védőnőnk is és a doktornőnk is imádni való, kedves, segítőkész.Kisfiam 1 éves kora előtt elindult és mit ad Isten naná, hogy pár nappal vizit előtt megbotlik a kis lábába és nekiesik az ágynak. Lettek foltocskái szegénykémnek, erre még aznap sikerült úgy elesnie, hogy a szeme alatt belilult neki! Mondanom sem kell, hogy előre rettegtem a védőnőtől és a doktornőmtől, hogy mit fognak gondolni rólunk, miért kék-zöld-lila ez a gyerek. Na eljött a nap amikor mennünk kellett, bementünk meglátott a védőnő és csak annyit kérdezett: "Csak nem elindultunk?" Mondtam, hogy , de igen. Aztán bementünk a dokihoz aki szintén észrevételezte a foltot(mondjuk ki nem venné észre a szeme alatt?!). Mondta, hogy ezentúl most már tele lesz a kicsi még meg nem tanul stabilan menni, utána meg azért , mert mászókázik, csúszdázik stb. Szóval megnyugtattak, Én meg elmeséltem nekik mennyire féltem tőlük, hogy mit fognak mondani, csinálni , ha meglátják az Én foltoskámat. Erre az volt a válaszuk, hogy: "NEKIK TUDNIUK KELL MEGLÁTNI AZT, HOGY MIKOR SZÁRMAZNAK A FOLTOK VERÉSBŐL ÉS MIKOR ESÉSBŐL ILLETVE GYERMEKI ÜGYETLENSÉGBŐL". SZÓVAL ENGEM TELJESEN MEGNYUGTATTAK, ÉS VALÓBAN IGAZUK LETT, MERT ESTÉNKÉNT FÜRDÉSNÉL MINDIG LÁTOK RAJTA ÚJABB APRÓ FOLTOKAT!

2011. máj. 31. 09:51
 18/26 anonim ***** válasza:
100%

Védőnő vagyok, és a saját esetemet szeretném leírni neked, hátha jobban megérted a kolléganőt.

Jómódú, iskolázott családról van szó, akik évekig küzdöttek azért, hogy gyerekük legyen. Szemmel láthatóan nagyon szerették a picit, mindene megvolt, rendszeresen hordták le hozzám. Kb. 6 hós korában vettem észre először foltokat rajta. Mindig volt rájuk magyarázat. Anyuka olyannyira aggódónak tűnt, hogy még vizsgálatokra is kért beutalót, hogy nem valami betegség áll-e a háttérben, ami miatt a baba bőre esetleg érzékenyebb. Bevallom, egy pillanatig sem gyanakodtam.

Másfél éves volt a gyerkőc, amikor kicsavarodott karral, koponyasérüléssel kórházba került. Anyuka még ott is kitalált valami mesét, csakhogy nem volt elég óvatos, és az ujjai nyoma meglátszott a kicsi karján. Rendőrségi ügy lett belőle, a gyerek a nagyszülőkhöz került, anyukáról kiderült, hogy pszichiátriai eset, engem pedig szakmailag elmarasztaltak. Számomra ez volt a legkevesebb, a mai napig bűntudat gyötör, holott több, mint 10 év telt el azóta.

Én személy szerint inkább azt a védőnőt ítélem el, aki nem tesz semmit, ha gyanusat tapasztal, pusztán a szülők szavában bízik.

2011. máj. 31. 10:09
 19/26 anonim ***** válasza:

Szerintem a kérdésben szereplő védőnőnek nem kellett volna letámadnia a kérdezőt, hanem először nyomoznia a régi védőnőnél, a háziorvosnál (ha nincs, mert szabin van, azért van helyettese, meg asszisztens, aki belenéz a gyerek kartonjába, nem?). Egy hét alatt sok mindennek utána tud járni, a saját lelkivilágának megnyugtatására pedig egy meglepetés-látogatás. Ennyi.

Egyébként nem értem, hogy egy ilyen "szembesítésre" (mi biztosan verjük a gyereket) milyen reakciót vár a védőnő? Azt gondolom, ha valaki ténylegesen bántalmazza a gyereket, akkor az:

1. Nem fogja bevallani,

2. Mikor üt, akkor nem az fog bevillanni, hogy "jaj, csak a védőnő meg ne lássa", mert figyel minket.

Én azt tenném a helyedben, hogy nem foglalkoznék vele, de a gyerekorvosnak megemlíteném az esetet. A legközelebbi védőnői látogatáson pedig megemlíteném neki, hogy még mindig nem verjük a gyereket, hanem ilyen a bőre. Ha nem hiszi, járjon utána.

2011. máj. 31. 10:30
 20/26 anonim ***** válasza:
Megértem hogy kellemetlenül érint a dolog,első reakciom az volt hogy "tépd meg a hü...e pi...át" :-)) De aztán elgondolkodtam,igaza van az utolsó válaszolóknak,igenis legyenek gyanakvók,még olyan áron is ha ezzel sajnos ártatlan anyukákat gyanusitanak meg,még mindig megéri ha akár csak egy bántalmazó anyukát is le tud buktatni igy!
2011. máj. 31. 10:35
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!