Két vagy többgyerekes anyukák?
Hogy szervezed meg a napod, mikor mit csinálsz?
Főleg olyan válaszokat szeretnék ahol két kicsivel van otthon anyuka. Persze mindenki válaszát szívesen olvasom.
Mekkorák a csemeték?
Milyen a napirend, mennyit tudsz velük foglalkozni, házimunkára mire mennyi idő jut, mit és mikor főzöl, mennyi segítséged van, ha van?
Kezdek szétcsúszni, 8 hónapos mászó és már felálló kislányom és 2,5 éves egész nap meg nem álló, rohangáló, focizó kisfiam mellett.
A kicsi éjfélkor és fél 5 körül kel, a nagy is szokott egyszer. Nagy szobatiszta másfél hónapja, azóta ha szól ugye rohanás a wc-re, kicsi szopizik még reggel, délelőtt, este.
Mindennap főzök, ha alszanak felmosok vagy vasalok vagy tanulok vagy olvasok...
Délután vacsiig játszótér.
Alvások: kicsi reggel 6 körül kel, fél 9-10-ig alszik, ilyenkor főzök és naggyal is próbálok kizárólagosan foglalkozni.
Ebéd utána kb. fél 1-1 től alszanak, nagy kb. 2-2,5 órát, kicsi max. másfél órát.
Este kicsi 8, nagy fél 9-kor megy aludni.
11, 8 évesek, és 11 hós.
Reggel nagyok suli, kicsi 7-7.30-kor kel. Eszik, 10-ig játszunk, akkor tizórai, alvás délig. Délben megyek a kisebbik lányért, kajál, addigra mehetek a nagyobbért. Kisebbikkel tanulok. Ja és mikor megy a kicsi aludni akkor hamar megfőzök. 1 körül eszik a pici fiam is ebédet. Aztán megint vagy bent elvagyunk vagy kimegyünk. Fél 4 fele megint megy aludni, kb. 1,5 órát, utána uzsi. Mig alszik akkor vagy takaritok, ha marad időm akkor netezek egy kicsit. Seherezádét megszokom nézni, ezalatt fölkel a kicsi. Utána megint lemegyünk az udvarra, 8-ig. Utána fürdés, mosogatás vacsi után, 9-9.30 van mire lezuhanyzom és ágyba kerülök. Gyerekek 9-9.30-kor alszanak el. Hú. :-) Általában igy telik a nap, de van ugye amikor változik mert elmegyünk csavarogni, főleg most hogy itt a jó idő.
Szia
Az enyémek szeptemberben lesznek 3 és 1.5 évesek, a nagyobbik lány, a kicsi fiú.
A nagy szobatiszta, éjjel néha megébred wc-zi, de ritkán. A kicsi minimum 2x kel éjjel, kis simi-ringtaás és alszik (bár most fogzik éppen és gázosak az éjjeleink), öcskös reggel 5 felé ébred, tápi, játék a másik szobában míg a nagyobb felébred 6 - fél 7 körül.
Reggeli közösen, a férjem 7 körül indul melóba, utána nekünk is öltözés, beágyazás stb.
Míg ők kicsit eljátszanak, addig én indítok mosást-moagatógépet, felsöprök ha este nem tettem meg, leszedem a szárítóról és elpakolom a ruhákat. Eddigre kb 8 - negyed kilenc van, kis gyümölcsöt esznek és valami kekszfélét/muffint stb, a kicsit leteszem aludni, addig a nagy nézhet valami mese dvd-t 1 részt(valahogy ekkortájt szoktam kiteregetni is). Míg a kicsi alszik addig a naggyal foglalkozom kizárólagosan.
10 óra körül tízóraiznak
Mostmár a kánikulában nem, de eddig kb 10-től fél 12ig lentvoltunk. De a hőségben nem viszem le őket ilyenkor, csak ha esetleg valami halaszthatalan ügyintézés v orvos mittoménmi adódik. Ha itthon vagyunk, akkor én általában főzök kisebb-nagyobb megszakításokkal, ők eljátszanak, a nagy előszeretettel segít a konyhában is. Előfordul, hogy minden ötletem csődöt moond amivel le tudnám kötni őket míg főzök, ilyenkor - szerencsére ritkán - berakok egy dvd-mesét míg elvégzem azokat a konyhai teendőket amiket lábatlankodók nélkül kéne megcsinálni.
Ebéd után először elaltatom a kicsit, aztán odabújok a nagy mellé míg a kicsi megébred (csak másfél órát alszik) és míg a nagy ébred (kb 3 órát alszik) addig igyekszem lekötni a másik szobában hogy ne keltse a nagyot, ez neki privát idő belőlem :-)
Ébredés után uzsi, aztán irány a játszótér/park, kb fél négytől hat- fél 7 - 7ig vagyunk kint, közben apuci csatlakozik hozzánk, együtt jövük haza, és attól függően hogy mennyire szutykosak, egyből fürdés és utána közös vacsi, vagy fordítva. Kis közös játék, játékok elpakolása stb, aztán 8 körül a kicsit apja altatja el (még tápizik az ölében, aztán ringatás), én meg a nagyot teszem le fél 9 -9 körül.
Lefekvés előtt még rendberakom a lakást, felmosm a konyhát-fürdőt (nem minden nap). Amit lehet előkészítek a másnapi főzéshez stb. Ha van muszáj-vasalnivaló akkor azt is elintézem, meg fürdés, stb... 11-éjfélnél előbb én se kerülök ágyba.
Porszívózni, komolyabban takarítani hétvégén szoktam míg ők apával lemennek a játszóra, vagy valamelyik nagyszülőnél bandáznak.
Főzni egyszerűeket és gyorsakat szoktam, és mindig nagy adagot, abból fagyasztok le és így nem kéne minden nap főznöm elvileg, de pl főétel mellé egy gyors levest stb azért össze szoktam ütni, vaqy köretet stb... de még így is csomó időt spórolok azzal, hogy a kaja egy részét nem akkor kell megcsinálnom hanem csak előveszem.
Hét közben 1x és általában hétvégén is sütünk valamit, a lányom imád konyházni, csak a magunk kedvéért nem lenne süti/pogi stb sosem)
Néha átjön anyukám pár órára és míg ő elvan velük, addig van időm egyéb dolgokat előrehozni vagy megcsinálni, pl most pénteken délelőtt ki tudtam porszívózni meg takrítani és így most hétvégén nem kellett ezzel időt tötenem, hanem én is velük lehettem a porrongy helyett.
Amúgy csak fél-egy órákra szokott beugrani kb heti 3x anyám, vele nagyon szoros mindkét gyerek kapcsolata, havonta 1x nála is alszanak (külön-külön). A nagyot kisebb programokra el szokta vinni, pl héveznek pár megállónyit délelőtt, a múltkor meg valami hangversenyre mentek... ilyesmik. Olyan isszokott lenni, hogy én megyek el a nagggyal és addig ő van a kicsivel, pl meseszínház, táncház stb. (vittem a kicsit is párszor, de őt egyáltalán nem érdekli az iylesmi és csak elrontja a nagy szórakozását, meg különben is kell a nagynak is csak-anyás program - és nekem is csak-Annás) :-)
Kb ennyi :-)
Majdnem ugyanilyen idősek az én lányaim: 2,5 éves és 7 hós.
Hopp, majd írok később, csak valaki felébredt, mennem kell, bocsi :)
LÁnyom 2,5 éves, ikerfiaim 9 és félhósak.
Reggel 6 fele kelnek a fiúk, akkor szopi, és játék. Nem igazán tudnak csendben játszani, ha örülnek sikogatás, stb, úgyhogy ha már nem bírom csendben tartani őket, kiviszem sétálni míg a lányom felkel (8fele), bébifon bekapcsolva, meg hintázunk az udvaron. Esetleg addig megpucolom a leveszöldséget, ilyesmi. Ha csajszi felkel, neki kávé (macikávé) és játék, esetleg vajas kenyér, ha kér de nem mindig kér a kávé után ilyenkor semmit, inkább 10óraizik. 8 fele reggeliznek, 9-fél10 fele fiúk alszanak 11ig kb, akkor szoktunk naggyal enni, megfőzni, játszani. Főzni kétnaponta szoktam, és mindig valami egyszerűt próbálok, ha lehet a lányom is "segít".
12 fele fiúknak ebéd, aztán játék. Vagy együtt eszünk velük, vagy közvetlenül miután ők ettek.
Játék mindenkinek, 2-3 között kicsik alszanak, lányom már csak elvétve alszik délután.
4 fele kelnek a kicsik, akkor uszi mindenkinek.
6-fél7 fürdés a fiúknak, utána vacsi mindenkinek. 7 fél8 között a fiúk általában alszanak, akkor fürcsi a lányzóval, 8-fél9 között neki is alvás.Porszívózás mikor mindenki ébren van, általában délelőtt, és általában 2 nap alatt érek a ház végére. Mosogatás ha apa hazaért. Mosás, teregetés folyamatosan.
Segítség apa, ha itthon van, bár van hogy többre megyek egyedül.
15:11 vagyok folytatom :)
Szóval 2,5 éves és 7 hós lányok.
7-kor kelünk, mert apának csörög az óra, szoptatás, kakaó, új pelus, új ruha, pakolok, mosogatok, rendet rakok, közben 7:45-kor apa elmegy dolgozni. Ezután még kb 9:15-ig pakolás, főzés, porszívózás (heti 3 porszívó, heti 1 felmosás), mosás, teregetés.
Öltözés, indulunk lefele kb 9:30-kor. Ha kell a boltból/piacról valami, akkor gyorsan megvesszük, utána játszótér. Ha vásárolunk is, akkor babakocsival megyünk, ha nem, akkor meitaival (pici). A nagy motorozik/biciklizik/gyalog (amit ő óhajt). Valamikor 10 fele a pici elalszik kb 1 órát.
Kb 12- 12:15-ig lent vagyunk, ezután hazajövünk, ebéd, szoptatás, hozzátáplálás, a nagy megy aludni kb fél 1-kor. Én gyorsan elpakolok, újabb rendrakás, 100 kiló homok felsöprése, amit felhozunk a játszótérről.
Kb 1-kor a pici is megy aludni.
Fél 3 - 3 fele ébrednek fel. Amíg ők alszanak, addig vagy én is alszom, vagy olvasok, vagy netezek. Néha vasalni szoktam, bár azt sokszor este szoktam. Vécé/fürditakarítás heti 1-2 alkalommal szintén alvásidőben vagy este.
Amikor felébrednek, uzsi, szopi, hozzátáplálás, játszunk együtt. Ha úgy van, akkor még 4- fél 5 fele lemegyünk a játszira kb fél 6-ig, mert apa fél 6-ra jön haza, addig mi is mindig feljövünk.
Fél 6-tól fél 8-ig apával játszanak, vacsi, pakolás, esetleges újabb teregetés.
Fél 8-kor együtt fürdenek, ezután szopi, kakaó, este 8-kor mindenki ágyban, a pici egyből el is alszik, a nagynak még mesét olvasunk, de hamar elalszik ő is (legeslegkésőbb fél 9).
Én még este netezek vagy tévézek, és hamar megyek én is aludni (kb 10).
A pici már jön utánam mindenhova (kúszik-mászik), a nagy még nem szobatiszta. Jól eljátszanak egyébként magukban is, ha véletlen rossz az idő, és nincs játszótér.
Azért altatom őket csúszásban délben, hogy a picivel tudjak egy kicsit foglalkozni úgy, hogy nincs ott a nagy. Egyébként ha közös játék van, az inkább a nagyról szól, a pici max nézi vagy belenyúlkál :) Ma pl építettünk egy nagy tornyot, és a pici mindig ledöntötte, de a naggyal lelkesen mindig újraépítettük :)
Nagyjából ennyi :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!