Babátok keresztelőjénél, hogy kérdeztetek rá a papra, az anyagiakat illetően?
Már az időpont megvan, csak anyukám nem merte megkérdezni az anyagiakat a paptól. Inkább elkérte a telefonszámát. Holnap szeretném felhívni, még azért én is szeretnék vele beszélni (személyesen nem megy, mert 350 km-re van Tőlünk), s még a kisfiúnkkal a keresztelőkor mennénk haza először. Vagyis előtte majdnem 1 héttel, hogy szokja az új környezetet.
Ti hogyan kérdeztétek meg, hogy a keresztelőre kell-e fizetni neki? Gondolom, azért nem így, csak fogalmam sincs, hogy kezdjek hozzá.
S azt mondjuk neki, hogy az időpont, amit kértünk, annyiban kérdéses, hogy nem tudjuk az orvosok mit mondanak kontroll vizsgálatkor a kisfiúnkra. Szóljunk előre, hogy erre számítson vagy akkor már vissza mondaná? Szívbeteg a kisfiúnk, s születése óta műtétre várunk, vagyis minden alkalommal úgy köszönnek el, h következő alkalommal, ha romlik az állapota, műtét időponttal számoljunk. Férjem szerint Pesten úgy működnek a dolgok, hogy akár már aznap haza se engedik, ha úgy alakul a helyzet. Állítólag kis műtéttel kell számolnunk, s eddig nem volt gond.
Júni elején mennénk vissza kontrollra, s rá 10 napra lenne a keresztelő.
Én hallottam, meg illő megkérdezni, de azt szokták mondani, hogy az egyházadót, ha fizetik a szüleim, akkor nem kell semmit fizetni.
Egy ismerősömnek is annyit mondott a pap, hogy ha a 30 ezer ft-os tartozást befizeti az egyházadóra, akkor tudja a gyerekét megkeresztelni. A szüleim szerencsére fizetik, így illőnek tartom megkérdezni ennek ellenére is. Azt tudom, hogy a keresztszülőknek illő fizetni, legalábbis nálunk így működik. Sajna az ismerősöm telefonszámát nem tudom, s ha közösségi oldalon ínék neki, nem biztos, időben elolvassa, hogy Ő hogy kérdezett rá a papnál.
Ezért tettem fel ezt a kérdést itt.
Nálunk a keresztszülők mindenképp akarnak adni. A keresztelő után bemennek az irodájába, legalábbis ezt tervezik. Szüleim szerint otthon úgy tudják így szokás. Én inkább arra lennék kíváncsi, hogy hogy hozzam fel neki, hogy nekünk, mint szülőknek kell-e fizetnünk, ne ott érjen minket meglepetés. Meg a papot se ismerjük, kb. 3 éve, miután elköltöztem otthonról, lett új papunk.
Keresztelő mondjuk sok lesz akkor. Így is állítólag úgy fértünk bele, hogy anyukám szólt a papnak, hogy valahogy csúsztasson be minket, s így is délutánra kaptunk időpontot, ami végül is jobb, mert a fiunk délelőtt szokott aludni, s délután fent van.
Mi református keresztelőn,fizettük az egyházadód és még + 10,00ft az isten dicsőségére, ami elvárás...
Szerintem is undorító dolog
Ha mindenképp szeretnétek fizetni, ne kérdezd meg előre!
A keresztelő után a keresztszülők bemennek a sekrestyésbe a pappal, ott oda tudják neki adni a borítékot.
Nálunk nyáron így volt. Úgyis azt mondja, hogy a templomnak adakozzatok csak. De ha a perselybe dobtok, azt nem tudják...
Nem szeretnénk mindenképp fizetni. Nálunk is református keresztelő lesz, s itt is szokás az, hogy az Isten dícsőségére fizetni kell, amit az Istentiszteleten fel szoktak olvasni, ki fizetett be, s mennyit. Én nem szeretném ezt az egészet. Elég lenne annyi, hogy a keresztszülők adnak, de anyám azt tervezi, hogy Ők, mint szülők, hogy felolvassák a nevüket, külön fizetnének pár ezret, plusz a hugaim, a párom részéről nem tudom, hogy a másik keresztszülő hogy akar, fizetnének fejenként 2500 ft-ot, mikor félre vonulnak a pappal. Hát holnap délután hívom fel a papot, délelőtt meg jön anyám, s beszélek vele, bár ma felhoztam neki, hogy én, s a párom se szeretnénk, sőt párom égőnek is tartja, hogy felsorolják a neveket, hogy a szüleim ennyi pénzt fizettek be a fiúnk keresztelőjén az Isten dícsőségére, mert nálunk azt csinálta a régi papa, a mostani nem tudom, hogy felsorolta a neveket s hogy ki mennyit fizetett be.
Anyám meg azt tartja égőnek, ha nem fizetne be, s a falu tárgyává válna, hogy az unokája keresztelőjén nem fizetett semmit. De ha a pap azt fogja mondani, hogy nem kell fizetni, mert ha mi nem is, mert az ország másik végén lakunk, de szüleim fizetik az egyház adót, akkor nem tudom minek ez a nagy költekezés és felhajtás.
A keresztszülők adják oda, de külön az Isten dícsőségére, ha adsz, ha nem a perselybe így is úgy is kell bele dobnod. Legalábbis nálunk, ahogy belépünk, mindenkinek egyesével. Itt Pesten volt a párom keresztelője 3 éve, mert úgy volt lesz templomi esküvőnk, de gyerek mellett döntöttünk, így ez elmaradt. S a papnál titkárnő s takarító voltam, nem kért semmit, nem kérdeztük meg, de vittünk borítékot, mert itt városban nem tudjuk mi a szokás, s nem vette el. Volt nálunk házi készítésű pogi, mivel tudtam h a pap szereti, vittem azt is, s mondtuk akkor legalább azt fogadja el. S nem szólt semmit, hogy nem adtunk be ezt azt. Ott nem sorolták fel a neveket, hogy ki mit adott.
Nem vagyunk nagyon elengedve, szüleim még úgy sem. Ezért nem akarok olyan nagy felesleges pénzkidobást. Az egyházadót a szüleim fizetik, perselybe dobunk, a hugik adnak, a srác nem hiszem, de még ha nekünk is kellene vagy sem, még külön a szüleimnek, ezt sokkalom.
Na, szóval:
Apukám református lelkész.
Nekem már két kis gyönyörű lánykám van.
A helyzet a következő:
a keresztelő sákramentum, ami nagyon gáz, ha egy pap/lelkész szerint pénzbe kerül. Még jó, hogy azt nem mondják, hogy ki kell fizetni azt, hogy Isten szeret bennünket, és mivel Jézus meghalt értünk, az ennyibe és ennyibe kerül.
Szóval a keresztelőnek nincs ára.
Ha pedig valaki szeretne Isten dicsőségére fizetni, megteheti, ha hálából szeretne adni adományt. De ez egyáltalán nem kötelező dolog. Hiszen a nevében is benne van: "Isten dicsőségére".
Ha pedig egy pap/lelkész elfogad egy borítékot keresztelő után, az is nagy gáz - szerintem... Apukám - ha ilyen helyzet volt - azt mondta mindig, hogy ha szeretnének fizetni, lehet, de azt beírja Isten dicsőségre. Mivel ez a pénz nem őt illeti meg.
Röviden és tömören: a keresztelőnek nincs ára.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!