A mászás kimaradása, úgy tudom, tanulási nehézségeket okozhat később. Igaz ez?

A National Geo-n is volt ezzel kapcsolatban egy musor par honapja.
Nagyon fontos a mozgas fejlesztese. En 6 hetes kora ota hordom gyogytornaszhoz a kisfiam (3 eves lesz) heti rendszeresseggel

Ahogy első gyermekemnél lejegyeztem fejlődési pontjait még fel sem tűnt, hogy kimaradt a mászás. Majd még "büszke" is voltam, hogy milyen ügyes: felült-felállt-elindult...
3 évesen kikötöttünk a beszédvizsgálóban, ahol az első kérdések között volt: És? Mászott a gyerek?
Ekkor kerekedett el a szemem és hozták tudtomra, hogy a mászás során a két agyfélteke közötti kapcsolat beindul és a mozgás, koordinált mozgás, tapintás stb. során érik ingerek az agyat, ami a beszédközponttal lesz összefüggésben később. Gondolhatod... 6-7 évesen kellett volna mozgásfejlesztő segítségével behozni a lemaradást. Másztam vele ilyen idősen a lakásban. Sírva tudtam volna fakadni, de nem mutattam. Azóta sem beszél rendesen. A beszédmegértéssel és kifejezéssel van gond. Most 10 éves.

teljesen rendben vagy a gyerek, ne izgulj, és nem kell rögtön Dévényeshez rohanni.
a lényeg a váltott kéz láb mozgás
ha ez megvan, akár kúszva, akár mászva, akkor már semmi gond nincs! nem az a lényeg hogy leér még a hasa, hanem a váltott kéz láb mozgás, mert a két agyfélteke összehangolását ez adja
az én kisfiam későn kezdett mászni, mert sokáig féloldalas volt a kúszása, és miután rendeződött, utána mászott is
én voltam orvosnál is megkérdezni ezt az egészet, és azt mondta, hogy az hogy a mászás kimaradása tanulási nehézséget okozhat, ez statisztikákból leszűrt adat, még soha senki nem bizonyította a kettő közti összefüggést
és a másik oldalt nem vizsgálják, vagyis egy kitűnő tanulónál sosem kérdezik meg a szülőt, hogy mászott e a gyerek
Köszönöm szépen a válaszokat!
Remélem azért beindul a mászás is szépen.
Azt meg nem vitatom,hogy a Dévény torna jó a babáknak,csak éppen nem teheti meg mindenki,hogy éveken keresztül hetente több ezreket fizessen érte....Ha szüksége lenne rá a gyerekemnek,persze vinném,de ha nincs rá szükség,feleslegesen nem szeretném kidobálni a pénzt.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!