Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Leírnátok nekem röviden,...

Leírnátok nekem röviden, hogyan kezdtétek a hozzátáplálást?

Figyelt kérdés

Mennyi idős volt a baba, mit adtatok először és mikor, szoptatás előtt vagy után...

És amikor elkezdünk hozzátáplálni, akkor egy nap csak egyszer egyfélét kóstoltatunk meg a babával, ugye?

2011. márc. 19. 20:52
 1/6 anonim ***** válasza:

azzal kezdeném, hogy el kell dönteni, hogy szoptatás kiváltása a cél, vagy csak az, hogy szokja a szilárd ételt a baba. általában szoptatott babáknál az anyukák megvárják a 6 hónapot a kóstoltatással is, illetve csak ezután kezdik az étkezések kiváltását. arany szabály, hogy nem szabad kapkodni, sietettni, de feladni sem. ha nem sűrgős egy-egy étkezés kiváltása, azaz elegendő a tej, akkor érdemes két étkezés között kóstoltatni. a kóstoltatás pár kanalat jelent, és ezt érdemes több napon át csinálni, figyelve, hogy van-e esetleg negatív hatás, szorulás, hasmenés kiütés. ha már egy-egy ízt megkóstolt, és egy étkezést ki szeretnétek váltani, akkor lehet az adagot növelni. azt ki kell tapasztalni, hogy szopizás előtt vagy utána történjen, mert ez erősen babafüggő. ha nagyon éhes, akkor nincs a babának türelme kanalazgatni, így vagy kicsivel hamarabb kell kezdeni kajcsizni, vagy kapja a pépet szopizás után. érdemes egyébként délelőtt adni neki, mert így délutánra kijöhet a hatása, így jobb, mintha éjszaka menne a hasa, vagy éppen fájna a pocija...stb.

általában gyümölccsel érdemes kezdeni, alma, őszibarack, gesztenye, esetleg meggy (1-2 szem pl. almához). többen csak a gyümölcs levét adják először, aztán csak a pépet, ez sem szentírás, lehet adni a gyümölcs húsát is.

ha már pár hete mennek a gyümölcsök, jöhetnek a zöldségek: krumpli, répa, sütőtök, cékla. ezeket is meg lehet önmagában is kóstoltatni, majd lehet keverni, és már kész is a főzelék: sűrítő lehet a krumpli és ha már mennyiséget eszik, akkor 1 mokkáskanál olajat is lehet használni, ez fontos a vitaminok felszívódásához.

azért írtam így általánosan, mert az én lányom 7 hetes korától tápszeres volt, így viszonylag korán, 4,5 hós korában kezdtem kóstoltatni, a tízórait váltottuk ki először, ami gyümölcs volt a korának megfelelő babakeksszel, és amikor már majdnem kiváltottuk a tízórait, tehát csak kb 30-40 grammnyi tápszert evett meg utána, délben kezdtem a zöldségeket kóstoltatni.

6 hós korára már délben húsos, rántásos főzeléket evett.

2011. márc. 19. 21:16
 2/6 A kérdező kommentje:

Azt biztosan tudom, hogy 6 hónapos koráig csak szoptatni szeretném.(most 4 hónapos). Azt szeretném, hogy ismerkedjen az ételekkel, s nem szeretném a hozzátáplálással elválasztani. (szeretném, hogy egy éves koráig szopizzon.)

Csak bizonytalan vagyok a módot illetően. Nem Magyaro-on élek és itt az a szokás, hogy zöldségekkel kezdünk, majd egy hónap múlva jönnek a gyümölcsök.

És a zöldségekhez kevernek kis olajat is.

Szeretnék tapasztalatokat gyűjteni, hogy határozott elképzelésem legyen, mire elkezdjük a hozzátáplálást.

2011. márc. 19. 21:24
 3/6 anonim ***** válasza:

szerintem teljesen mindegy, hogy először gyümölcsöt kap, vagy zöldséget. azért legalább még egy hónapot várj még a kóstoltatással is, majd akkor étkezések között pár falatot adhatsz neki, de ne étkezésekkor. megjegyzem, nem is biztos, hogy szivesen veszi, mert a lányomnál annak ellenére, hogy tápszeres volt, igen lassan ment a dolog, főleg, amikor már az étkezés kiváltása ment, egyszerűen megunta a kanalazást.

A szoptatott babáknál azért is jobb étkezések között kóstoltatni, mert van olyan baba, aki úgy rácuppan a szilárd ételre, hogy nem is akar szopizni.

ha már fél éves lesz, és nagyobb mennyiséget is szeretnél neki adni, én azt javaslom, hogy szopi előtt kapjon szilárdat, mert sok baba szopi közben elalszik. ezt neked kell kitapasztalni, majd látni fogod, hogy ő hogyan viszonyul ezekhez.

attól ne ijedj meg, ha először fintorog, megrázkódik, esetleg öklendezik. ha úgy látod több nap után, hogy nem akarja megenni, tarts pár nap szünetet. a lényeg, hogy ne legyen eröltetés, élvezze az evést.

2011. márc. 20. 06:02
 4/6 anonim ***** válasza:

mi 5,5 hósan kezdtük, mert csesztetett a doki (már bánom, hogy nem vártam ki a 6 hót).

a lényeg, hogy könnyen emészthető, hazai gyümölcsökkel, zöldségekkel kezdj. ha nem Mo-n laktok, akkor lehet, hogy mással érdemes.

a lényeg, hogy az új ízt minimum 3 napig próbálgatjuk: 1.nap fél kanálnyit, 2.nap 1-2kanálnyit, 3.naptól lehet többet, ha nem okozott problémát.

hogy az adag ne csökkenjen, minidig a már ismert ételbe keverjük az újat.

mi az 1.hozzátáplálást ebéd táján adtuk, szopi után (6-7hósan). a 2 hozzátáplálást 10 óra körül, szopi tán, ekkor gyümölcsöt kap, és ebéd körül szopi után (7-8hósan). 9 hósan fogom csak kiváltani az ebédet és 3x hozzátáplálni, 10 hósan fogom 4x hozzátáplálni.

itt kezdésnek az almát szokás. először csak a préslevét, utána a pürét.

de ezek jók az elején: alma, őszibarack, krumpli, sütőtök, répa.

a főzelékbe jó belekeverni 1 ek.olivaolajat, hogy könnyebben tudjon kakilni, illetve a zsírban oldódó vitaminok miatt.

itt megbízható, szopit támogató infókat olvashatsz:

[link]

[link]

www.babakaja.com

2011. márc. 20. 09:08
 5/6 anonim ***** válasza:

hülyén írtam, bocs:

6-7 hósan 1x hozzátáp. ebéd táján: gyümölcs-zöldség

7-8 hósan 10 körül gyümölcs, ebéd táján főzelék

2011. márc. 20. 09:10
 6/6 anonim ***** válasza:
Nekem igény szerint szoptatott babám 4.5 hós korától kostolgatott nem volt semmi gond volt tejem is egyszerűen csak annyira kinézte a szánkból a kaját hogy 1 kanállal adtam neki 1 héten eyszer kb almát,öszit stb. Az elején nagyon furcsálta aztán izlett neki. Én mindíg 2 szopi között kóstoltattam. Aztán 5.5 hós korában nagyon kevés lett neki a tej éjjel 30 percenként kelt hiába evett meg ua tejet. Így elkeztünk hozzátáplálni. Úgy néz ki bevált, most a déli evést próbáljuk kiváltani és estére 6kor eszik főzeléket és 7kor fürdés után szopi közben alszik el,így már nem kel csak 1-2 alkalommal éjjel és akkor is csak szopjas sztem. Nem bántam meg hogy hamarabb kóstolgatott mivel amikor már tényleg nagyon kevés volt neki a tej nem kellett kanalazgatással szenvedni hanem ehetett amennyi elég vollt neki. Alma,répa,sütőtök,őszibarack ezeket ette először. Mindent 1-2 kanállal megkóstolt és smásnap harmadnap evett mennyiséget is.
2011. márc. 22. 08:00

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!