Milyen szavakat használ babád? Úgy értem, ami teljesen máshogy hangzik, mégis érted, mit akar mondani? Nevessünk egy picit!
Kisfiam 17 hónapos, elég érdekes szavai vannak.
pejze = perec
szetodi = ceruzát
jap = nap
pojá = pohár
süpüsz = söprű, felmosó
kübisz = alma közepét kiszedni
hóp, hópot = hó, havat
kama = kanalat
kapap = kalap
tibi = csibe
dugudugu = villásdugó, hosszabbító
kopkobát = kotkodács
bubbá = buktát
pósz = porszívó
abba, akka = ablak
szét, széc = szék
hída = híradó (volt sokáig, most már híjadó)
tébé = tévé
tácot = tálcát
pész = pénz, pénztárca
éjaz = almáról leszedni a héját
adom = kérem, sokáig viszont neki bédo vagy bédom volt
minya-minya = enni (sokáig ez volt, most már ebéd - akkor is, ha az éppen reggeli)
bíz = víz
tubbe = csukd be
hita-papa = hinta-palinta
bococ = bohóc
bá = apa volt 1 éves koráig
má, ámuá = anya volt, 14 hós koráig
gólya = golyó (kölesgolyó) - erről van egy aranyos kis sztorim. Tegnap próbáltam neki elmagyarázni, hogy a golyó és a gólya nem ugyanaz. Elővettem egy mesekönyvet, mutattam neki, hogy ott a gólya, majd melléraktam a kölesgolyót, hogy az meg golyó. Erre rám nézett kisfiam, jelentőségteljesen elkezdett mutogatni a golyóra, és azt mondta mélyen a szemembe nézve: GÓ-LYA!!! Mintha csak azt mondaná: nem érted anya, hogy ez gólya, és kész??? :)))
Aranyos:)
És milyen sok szót tud
Igen, tényleg sok szót tud, olyan 220-nál tartunk kábé. (jegyzetelem).
Egyébként még a legaranyosabbat le is hagytam: öggö = joghurt (ezt olyan hasbeszélősen mondja, csukott szájjal), de hogy ezt hogy találta ki, a jó ég tudja...
Nálunk a legjobbak:du=labda
EEE=cumi
Abu=bátyó
Tatte=kapj el!
I=Iván(a kistesó)
Most csak ezek jutnak az eszembe
bili-bide
bari-baji
keresztanyu-keci
hinta-palinta-hinta pajinta
ló-gyiapaci
még sok van,de én nem jegyzetelek és most csak ennyi jutott eszembe
kislányom most töltötte az 1 évet. amit eddig mond:
vava-kutya
dada-labda
mamm-a cumi, az innivaló és a kaja is :)
tha- hinta
adda-kérem
meg gagli-gagli, de hogy az mi, arról fogalmam sincs :D
A 2 éves kisfiam folyékonyan, tisztán beszél (kivéve az r betűt), olyan szavakat ki tud mondani, hogy mitsubishi, ekcéma, slusszkulcs. A bohócra mégis azt mondja, hogy bobóc.
Amikor elkezdett beszélni nem nagyon voltak saját szavai, viszont először csak a szavak első két betűjét mondta, na azt is lehetett találgatni, hogy egy te vagy ta mit jelent. Egyre emlékszem az ibib=inni.
didó-dinó
pod-fog
ejdi-tejci
didi-cumi
vejér dida-fehér csokis csiga
pityesz-csipesz
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!