Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Keresztelőhöz mi kell?

Keresztelőhöz mi kell?

Figyelt kérdés
Milyen iratok kellenek? Kik lehetnek keresztszülők? Mennyi időbe telik megszervezni? A papnak ilyenkor illik valamit adni?
2009. febr. 3. 10:25
 1/8 anonim ***** válasza:
70%
Nálunk az volt a feltétel, hogy nekünk legyen templomi esküvő (volt már előtte évekkel), a keresztszülők pedig legyenek megkeresztelve. Az áldozást, bérmálkozást nem firtatta a pap, és református az egyik keresztapa. A papnak vittünk egy tortát és pénzt is kapott. Az ebéd nálunk volt, kb. 20-an voltunk. 2-3 hét alatt meg lehet szervezni.
2009. febr. 3. 10:29
 2/8 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Mi junius első vasárnapjára tervezzük a keresztelőt,akkor lesz a lányunk egy éves!Mi így akartuk!

Nálunk lesz az ebéd ugy 25-en leszünk.A papnak egy tányér kalácsot viszünk majd,meg esetleg valamilyen bort!Pénzt nem,hisz jobban keresnek,mint mi.(van pap a családban,ezért tudom)

Nektek milyen idős a babóca?

Mikor lesz a keresztelő?

2009. febr. 3. 10:34
 3/8 anonim ***** válasza:
100%
JAH,a keresztszülők a tesómék lesznek,nekik összekelett házasodni a templomban is,mivel csak polgárin voltak 12éve.Nem tart sokáig a szervezés!(elöző v.tam)
2009. febr. 3. 10:36
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha a lakóhely szerinti plébánián lesz keresztelve a baba, akko az ő részére semmi. Ha máshol, akkor a lakóhely szerinti plébániáról kell kérni keresztelői engedélyt.

Keresztszülő az lehet, aki maga is meg van keresztelve, tehát szükség lesz a keresztlevelükre vagy házastársak esetén az egyházi esküvőről igazolás.

Nekünk 1 hét volt a megszervezés, de jó ismerősünk keresztelte. Mivel vidékről jött hozzánk, térítettük az üzemanyagköltségét és vettünk egy nagyon szép lexikont ajándékba. A helyi papot pedig megkérdeztük, kell-e valamit fizetni, hogy ebben a templomban lesz keresztelve és azt mondta, hogy az egyházi adót fizessük be. És mivel a családomat jól ismeri, így nagymami vitt neki sütit a keresztelői ebédről.

2009. febr. 3. 10:37
 5/8 A kérdező kommentje:
Köszönöm mindenkinek a segitséget. Lányom most lesz 6 hónapos és mi május vagy júniusra tervezzük a férjemmel, mert a kertben szeretnénk megtartani és ahhoz jó idő kell. Tehát akkor elég a keresztszülőktől a keresztlevél és a mi templomi házassági papirunk?
2009. febr. 3. 10:41
 6/8 anonim ***** válasza:
100%

Mi két hónap múlva tartjuk a fiam keresztelőjét és tavaly voltam keresztelőn utoljára, én voltam az egyik keresztanya.

Reformátusok vagyunk és a szülőfalunkban volt a tavalyi keresztelő is és a fiamé is ott lesz. Sok mindent nálunk nem kér a Tiszteletes, sőt, tulajdonképpen semmilyen hivatalos iratra nincs szükség...

A testvéremék élettársi kapcsolatban éltek, nem házasok, templomi esküvőjük sem volt, a sógornőm nem is a környékünkről származott, valamint a háromból két keresztszülő sem (csak én voltam helyi, akiről tudta a Tiszteletes, hogy meg vagyok keresztelve és konfirmáltam is). De ez egyáltalán nem volt gond, sem az esküvő hiánya, sem semmi. Csak bediktálni kellett, hogy ki milyen vallású.

Most a fiamnál az a helyzet, hogy mi házasok vagyunk, de a férjem nincs megkeresztelve, templomi esküvőnk sem volt. A keresztszülők nem párok lesznek, az egyik nem is református, hanem katolikus. De ez sem fontos. A mi Tiszteletesünk azt mondta, hogy ő egy gyermektől sem akarja megvonni a keresztelés jogát és azt, hogy vallása legyen csak a formai előírások, illetve a szülők (keresztelésének, templomi esküvőjének) hiánya miatt. Ettől függetlenül a gyermeknek még joga van a valláshoz és azt sem szeretné, hogy felnőtt embereket a gyermekükön keresztül kötelezzen bármire.

Az anyagi része: külön fizetni nem kell, bár lehet, egyetlen fontos dolog az, hogy az addig esedékes egyházadó rendezve legyen a család részéről. A Tiszteletesnek és a családjának egyébként sütit vittünk, vinni fogunk.

Lehet, hogy akkor jársz a legjobban, ha a helyi papnál érdeklődsz, mert ezek a szokások és követelmények egyháztól és egyházközségtől függően eléggé változatosak.

2009. febr. 3. 10:55
 7/8 anonim ***** válasza:
100%
Nálunk nem házasok a keresztszülők, sőt semmi közük egymáshoz. Csak az volt a kérés, hogy meg legyenek keresztelve. Ezt Pap válogatja, hogy milyen feltételeket kér!
2009. febr. 3. 12:22
 8/8 anonim ***** válasza:
100%
Mi nem vagyunk házasok, de a pap megkeresztelte a picit, igaz felajánlotta a házasságrendezést. Kérte tőlem az igazolást arról, hogy megkereszteltek. Azt ott tudod elkérni, ahol téged kereszteltek, ill. a párodat. Nálunk egy keresztszülő lett, párom húga. Nagyszülők, dédik lettek meghívva. Mitőlünk a pap csak az egyházi adó rendezését kérte.
2009. febr. 3. 13:58

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!