Mit gondoltok a HISZTIről?
én azt gondolom, van amikor tényleg hisztiről beszélünk, de az csak a mi hibánk. hiszen mi ugrunk az első pityergésre, mi teszünk meg nekik midnent. de persze ez pár hónapos babánál kétlem hogy megvan, inkább nagyokra jellemző.Hiszen egy pici baba még nem igazán tudja ugráltatni a szüleit. a nagyobbacskák viszont már tudják "mitől döglik a légy" :)
kisebb korban inkább elkapatás van.ezt én is látom olykor az 5 hónapos lányomon, mikor bármit teszünk semmi nem jó, de ha ölben van akkor megy a vigyor ezerrel. én ilyenkor azt modnom erre: anya/apa hiánya van és babusgatásra vágyik :)
mivel a lányom még 5 hónapos, így saját példát nem tudok, csak amit másoknál láttam.
pl: 5 éves kislány: étterem, neki sült krumpli kell de már azonnal és menjenek a szülők étterembe. odaérnek, sültkrumpli, mire kihozzák a gyerek közli hogy neki nem is kell, mert neki inkább süti kell. nem eszi meg a krumplit és durcáskodik míg meg nem kapja a sütit, amiből persze eszik két kanálnyit.
bolt, kb. 4-5 éves fiúcska, mivel anyukája nem veszi meg valamilyen játékot, lefekszik a földre és onnan aztán nem állítja fel anyuka!
12 éves kislány, felesel, csapkod mert nem tetszikneki valami, hiába kérlelik hogy álljon le, húzgálja a vállát és mondja, és továbbra is csapkod.
de mint írtam ez nevelés kérdése.attól hogy te nem szereted ezt a szót, bizony sokan használják mert ez a szó egy nagy halmaz, sok mindent magába foglal.
2.voltam
az én fiam 7 hós elmúlt szokott hisztizni, én ezt már midnengyik fajtáját tudom kezelni. és nem negatívumként fogom fel, szóval nála még nem annyira kritikus h úr isten miylen egy kis......hisztis a ygerekem. én édesnek tartom h mikor arréb rakom a forró sütőtől, mert ugye olyankor oda nem szabad menni és ő persze pont ott talál magának fontos elintéznivalóüt, szóval arrébb rakom és nem engedem vissza és néz rám legörbül a szája, próbál kipréselni magából vmi hihetetlen hangot ami sírásra hasonlít :) és közben néz h nah! mi lesz :9 én meg rámosoylgok, előveszek egy játékot amit imád és tudom h azonnal vége ennek a színészkedésnek, és már ő is nevet és el is felejtette a sütőt. mindennel így vagyunk. ha vmi olyat akar amit nem lehet elterelem a figyelmét, és már eszébe sincs :)
ha viszont már fáradt és sír, és éhes, és este van mint pl ma (már alszik) akkor nyűgösnek szoktam hívni, nem hisztisnek. próbálgatja már most a határokat, de tudni kell kezelni, hisz az én fiam, ha most nem tanulom meg kezelni a helyzetet később mit várhatok magamtól?!
A lányom 1 éves, és akkor hisztizik ha nincs neki valami megengedve, de csak akkor ha álmos, vagy beteg. Ha nem álmos és elviszem onnan, vagy mondom hogy nem szabad tudomásul veszi.
Az ilyen hisztiket úgy szoktam kezelni, hogy nem foglalkozom vele, elmegyek onnan és mondom neki hogy ha befejezted gyere utánam. Ilyenkor vagy utánam jön megfogja a kezem és ilyenkor sétálni kell vele, vagy újra megpróbálja amit nem engedtem mef, ha ez van akkor újra odamegyek és újra elviszem onnan, pl nagyon szeretne a kukában turkálni, ilyenkor becsukom a szekrényajtót amiben a kuka van és arréb teszem a kisasszonyt:) másodszorra általában már megérti, és akkor keres más rosszalkodnivalót.
Szerintem annak a gyereken nem hisztis aki nagyon szigorú, egy pici van mindegyikben.
off: még felnőttként, anyám is lekezeli a konkrét ideges hangos közléseimet, hogy jó akkor hisztizek... én meg jól kiakadok: épp csak hatásosabban akartam előadni a mondanivalómat, mert az első verziót nem sikerült megértenie.
on: pont a fent emlitett okból próbálok óvatosan bánni a hiszti helyzettel. egy fáradt gyerek nem hisztis, csak fáradt, és ezért ideges, türelmetlen. hiszti szerintem az, amikor céltudatosan, hangosan, számitó módon hangoskodik, csapkod egy gyerek. és szerintem itt a céltudatoson van a hangsúly, hogy trükként kezeli a hangját, a szülei türelmét. nálunk ilyen szituáció nincs, bár fiam még csak 21 hónapos. de Gordon - P.E.T. cimű könyve is jó példa arra, miért jobb kibeszélni a gyerekkel a problémáját, megérteni, alapvetően mi bántja...
Az én kisfiam 20 hónapos és neki is vannak ilyen hiszti rohamai! Ő már elég szépen benne van ebbe az akaratos korban de ilyenkor próbálom elterelni a figyelmét és megmagyarázni hogy amit nem engedek meg neki azt miért is nem szabad!
Igazából nálunk még olyan nagy hisztik nem voltak mert tudtuk kezelni a férjemmel!
De volt olyan hasonló korú kislány múltkor a védőbe hogy nem akart hazamenni mert még játszani akart és a földhöz verte magát és teljesen meg voltam lepődve hogy ilyen babák is vannak!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!