Gyermek utáni adókedvezményt csak az a szülő veheti igénybe aki a családipótlékot is kapja, vagy az teljesen független ettől?
Független ettől.
Én pl a GYED-ből fogom igénybe venni, én kapom a családit is, de a GYEd-ből ( max. GYED-et kapok ) csak havi kb 7.000 Ft-ot tudok igénybe venni, mert összesen ennyi adót vonnak belőle. A többit majd a Párom veszi igénybe a következő bevallásnál.
A lényeg az hogy BÁRMELYIK szülő igényelheti! :)
Bocsánat az offért.
Mi az a kedvezmény,amiről beszéltek?
2 két éven aluli gyermekem van,ami alanyi jogon jár azt kapom,bejelentett munka hiánya miatt.
Nekünk is jár Gyermek utáni adókedvezmény?És ez mi,és hogy igényelhető?
2.vagyok, a 3. kérdezőnek írom, hogy 2011.01.01-től jár gyermek utáni adókedvezmény. Tehát majd a februárban kapott ellátásból. Ha csak GYES-t kapsz (ha jól értettem amit írtál), akkor abból nem vonnak adót azt hiszem... Ha vonnak adót, akkor tudod a kedvezményt igénybe venni. Vagy ha a Párod dolgozik akkor Ő is kérheti a munkáltatónál. A bruttó bérből levonnak 62.500 Ft-ot és csak a maradék után kell adózni, ez a kedvezmény.
Gondolom a TB kiküld mindenkinek egy levelet hogy ki kéri a kedvezményt, az anyuka-e vagy nem. És a Párod munkahelyén is megkérdezik majd.
A gyesből nem vonnak adót, így adókedvezményt sem lehet igénybe venni.
Mindenkinek az küld majd ki nyomtatványt, akitől az adózott jövedelmét kapja.
És ha jól értelmeztem a nyomtatványt, akkor csak az a házastárs/élettárs igényelheti, aki a gyerek vér szerinti/örökbefogadó szülője. Azaz ha egy házasságban van egy-egy saját és egy közös gyerek, akkor anya igényelheti a sajátjára és a közösre, apa pedig a sajátjára és a közösre. Magyarul nem 3 gyerek van, hanem 2+1. Jó, mi?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!