Hogy tehet ilyet egy ügyeletes orvos?
Kisfiam délelőtt lebetegedett. Álmos volt, aludt, nem akart felkelni sem. Délben már 38.6 volt a láza. Kapott kúpot, ami levitte neki 37.5re. De elkezdte fájlalni a fejét, nagyon elesett volt. Elvittük ügyeletre, ami felnőtt ügyelet. Sajnos oda tartozunk gyerekestől, mindenestől. Bementünk, a doki épphogycsak belenézett a szájába. Ekkor csörgött a telefon, és nem hallottam amit az asszisztensnek diktált. Utána közölte, hogy vírusfertőzés, csillapítsam a lázát, igyon sokat. Kérdeztem, hogy a mandulája, torka be van gyulladva? Nincs. Vírusfertőzése van. El lettünk küldve. Hazaértünk, 39 fokos láza volt már, fájlalta a mellkasát is, fürdés, kúp, és így tettem le aludni, 38.2vel.
Van kimondott gyerekügyelet, más településen, de mi körzetileg nem oda tartozunk, már egyszer megkaptuk a magunkét, hogy ne vigyük oda a gyereket, mert más körzetbe tartozunk.
Megjegyzem, írt fel a doki lázcsillapítót, direkt kérdeztem, hogy melyik másik kúppal lehet felváltva adni, ha esetleg nem elég. Azt mondta, bármelyikkel! Utána a patikában érdeklődtem, és kiderült, hogy csak és kizárólag Nurofen és Panadol mehet vele...
Az oké, hogy a doki felnőtt orvos, de nem ártott volna, ha megnézi a fülét, a torkát jobban megnézi, és a tüdejét is illett volna meghallgatni, pocakot tapintani, stb... Utólag már könnyen beszélek, de a rendelőben minden bajom volt. Meg nehogymár nekem kelljen megmondani mit csináljon az orvos:(
Félek, hogy holnapra romlik a helyzet, és nem tudom mit válasszunk. Menjünk ismét erre az ügyeletre, amire sokan panaszkodnak eleve, vagy vigyük a gyereket oda, ahol ugyan megvizsgálják, de közlik, hogy nem oda tartozunk, ne vigyük oda...
Áááááááá
NEM!
Régebben a 40.5 fokos láznál (kúppal együtt) is azt mondta az ügyeletes a telefonba, hogy nem jönnek ki, mert felesleges, úgysem tudnak semmit tenni... De ez ilyen ügyelet.
Ez borzasztó, hogy nem jönnek házhoz. Amikor én kicsi voltam (20-25éve), hozzám mindig kijött a doki néni, pedig csak 10 percre volt az orvos, de az út és a többi beteg gyerkőc miatt jobb volt így.
Jobbulást a Picurnak!
(Utsó voltam).
Sajnos én is tapasztaltam hasonlót.Lázas volt a kislányom és bágyadt.Nem akart inni és enni sem.A lázcsillapítok csak ideig vitték le a lázát.Idézem az ügyeletes doktornőt.
"nem kell mindenféle kis lázzal ide rohangálni,csillapitani kell.A torka nem piros,biztos a foga."Ezután a gyerek klinikára mentem vele.Ahol közölték velem,tüsszös mandulla gyulladása van,a kiszáradád szélén áll.Egy hétig feküdtünk kórházba,infuzióra kötve.Ennyit az ügyeletről.
Én is inkább a gyermekkórházat javaslom. Ott biztosan megnézik rendesen. És jó ötlet azt mondani hogy az ügyeletről küldtek át :)
Egyébként én sem foglalkoznék azzal hogy húzzák a szájukat. Könyörgöm az a dolguk, mégha más körzetbe is tartoztok. Jobb ha leginkább gyerekorvos látja, a felnőtt orvos nem véletlenül van elkülönítve szakmailag. Ha fájlalja a mellkasát az nem valami jó jel. Nem akarlak ijesztgetni, de akár tüdőgyulladás is lehet. Hogy lehet hogy a ti körzetetekben nincs gyerekügyelet? Vidd inkább gyermek kórházba ott biztosan ellátják, vagy ha nem tudod akkor arra a gyerekügyeletre ahol húzzák a szájukat. Bár nem hiszem hogy lázcsillapitónál többet tudnának ők is segíteni. Biztosabb a kórház szerintem ott van minden, és mindenki aki ért hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!