Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikor kell kezdeni a “nevelést”?

Mikor kell kezdeni a “nevelést”?

Figyelt kérdés

Kisfiam 6 hónapos és pár napja nagyon akaratos lett. Eddig olyan kis őszintén sírt, ha nem tetszett neki valami vagy pl. nem tudott elaludni. Most elkezdett hangosan kiabálni, megfeszíti magát és így jelzi, hogy nem oké neki. Pl. játszik és elgurul a játéka, olyankor mintha dühbe gurulna, ordít és néz rám, hogy kezdjek vele valamit (még nem kúszik), vagy ha épp nem akar öltözni, akkor sem sír, hanem kiabál. Elég nehezen alszik mostanában, félóránként kel éjszaka, van hogy 2-3 órát is ébren van, szerintem a foga is bántja, nem tudom, hogy összefüggésben van-e ez a viselkedéssel, vagy minden babánál van ilyen korszak…?

Félek, hogy elrontom az elején, és egy kezelhetetlen gyerek válik belőle 🥲

Mit lehet tenni? Hogy kezeljem ezeket a kitöréseit?

tegnapelőtt 12:53
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
97%
Most alakulnak ki az idegpályák,plusz az érzéseket is meg kell tanulni. Ez egy normális folyamat,szimplán nem tudja hova tenni az érzéseit és ettől frusztrált ,növekedési ugrás is lehet és igen, a fogzás sem segít.
tegnapelőtt 13:15
 2/17 anonim ***** válasza:
96%
Nem tud a labda után menni persze hogy ideges lesz. Ez teljesen normális. Öleld meg és vigasztald meg.
tegnapelőtt 13:17
 3/17 anonim ***** válasza:
100%
Majd ha 2 éves lesz akkor lesz akaratos, csak 6 hónapos baba! Nem tud a játéka után menni, ezért szól neked. Mi mást tehetne?!
tegnapelőtt 13:25
 4/17 anonim ***** válasza:
56%

Mázlista vagy, volt 6 nyugodt hónapod🤣

Az enyém kezdetektől ilyen. Világ életében úgy ordít, hogy beleremegnek a falak. Olyan rendes kis baba sírást egy kezemen meg tudom számolni, hányszor hallottam tőle. Közben csapkodja magát rúgkapál, ha kéznél vagyok, akkor engem. Leginkább azért, mert fáradt, de annyira mégse, hogy ezt ne tudja órákon keresztül fuldoklásig csinálni. El nem tudom képzelni, hogy van benne ennyi erő, én a hallgatásában elfáradok. Iszonyú vörös a feje és rendesen köhög közben. Pont úgy, amit 2 év múlva hisztinek hívnak. És mielőtt az a vád érne, hogy én ezt végig nézem, nem, a kezemben is ugyanez megy, akárhogy próbálok tenni ellene.

Úgy 1 hónapos kora óta kúszni akar, 3 hónapos kora óta mászni. Ha hasra teszem 10perc után dührohamot kap, mert még nem megy neki. Taknya-nyála egybe folyik és remeg, amikor felveszem, olyan erővel próbálkozott. (Ez mondjuk már javult, beéri azzal, ha bármilyen módon sikerül valamerre haladnia.)

Ha elgurul a játéka, aut még magához képest finoman jelzi, de pont pár napja fordult elő először, hogy igazán sírva fakadt, mert nem engedtem neki valamit.(Van egy játéka, amivel csak velem játszhat, mert egy részét le tudná rágni, azt vette a szájába és elvettem tőle.) De fel vagyok készülve, hogy egyre több ilyen is lesz a változatosság kedvéért 😁 De ez szerintem sokkal jobb, mint a látszólag ok nélküli ordítás.(Az se ok nélküli, mert a fáradtság az ok, de az nem szűntethető meg ilyen könnyen, mint ez egy játékcserével.)

4hónapos

tegnapelőtt 13:47
 5/17 anonim ***** válasza:
67%

Tekintve hogy nem tud beszelni, mi massal jelezne, ha valamit szeretne? :D

Mit varsz tole?

Majd ha mar elgurul a labda es tud utana menni, akkor ezert mar pl nem fog sirni. Majd sok mas dolog miatt meg igen.

Nem az ilyen aprosagokon kell feszulni, hanem azon, amikor majd mittudomen, adsz neki egy csokit de o meg akar enni tizet. Na ilyenkor nem szabad engedni a hisztinek.

De ez most tok mas dolog.

4-es, te meg ne szivasd a gyereket hogy csak ugy random elveszel tole jatekot. Olyan jateka legyen, ami koranak megfelelo es jatszhat vele, amig akar! Ezt kesobb is jegyezd meg, mert feleslegesen siratod a te hulyeseged miatt. Pont ilyen helyzet az is, ha pl nem akarod, hogy pakoljon a szekrenyekben. Akkor ahelyett, hogy kiabalsz vele ezerszer egy nap, hogy de ne csinalja, te vagy az okosabb es lezarod szepen azt, ahova nem akarod hogy nyuljon es csa.

Nem kell feleslegesen szivatni a gyereket, ha nem muszaj.

tegnapelőtt 14:02
 6/17 anonim ***** válasza:
100%

Nevelni az első perctől, de az nem nevelés, hogy a helyváltoztató mozgásra képtelen gyereket szivatom azzal, hogy "nevelési célzattal" nem adom vissza az elgurult labdát, hogy tanulja meg, hogy "nem hisztizünk".

Nem ezt írtad, de így jön le.

Nyilván visszaadod a labdát.

De ha a telefonodért csapkodna bömbölve (az se hiszti), akkor ekkoránál az első a figyelemelterelés, más érdekest adsz, kiemeled a helyzetből (mivel a tárgyállandóságot még csak tanulja, ha kikerül a látóteréből azt hiszi megszűnt)...

tegnapelőtt 14:09
 7/17 anonim ***** válasza:
75%

AH, jó kis növekedési ugrás:D Tök okés a korában, lesz még jópár ilyen hullám, nyugi:D

Az tök okés, hogy frusztrálja, hogy nem ér el valamit amit el akar érni. Nekünk akkor volt ez amikor már elkezdett mocorogni, de mindig csak hátrafelé sikerült haladnia, így folyamatosan távolodott attól, ahova menni akart. Tökre kiborult, csóri:D

Alvás is nehezebb. Ez is tipikus tünete a nagyobb változások előtt, pl mozgási fejlődés. Pár ilyen nap, vagy akáe 1-2 hét, aztán vszeg megindul a mozgásfejlődése. Utána egy picit jobb lesz... egy időre...

Plusz 6 hónapos, gondolom nemrég kezdődhetett a hozzátplálás is. Az is egy nagy változás, akár az emésztés is okozhat diszkomfortot neki

Amit tehetsz az az, hogy olyan légkört hozol létre ahol biztonságban rzi magát. Ha kell neki a játék, de nem éri el, megkapja. Esetleg motiválhatod vele, hogy vergődjön előre 2 centit, de utána mindenképpen kapja meg a játékot (ez pár másodperc, több kitartása még nemigen van egy ekkora gyereknek).

Alvásnál is legyél vele. Sokszor lehet olyan is, hogy felsír hangosan álmából. TÖk ijesztő, de ez is normális ilyenkor.

A fogát meg le tudod csekkolni, az ínye bedagad kissé mielőtt jön a fog (az első kettő metszőfog). De amúgyis jellemzően jobban nyáladzik meg jobban rágcsál dolgokat. Adj neki rágókát (ilyen gumi lapos izék, esetleg hűthet zselével töltött az mégjobb), illetve ha már egyértelműen a fogzás bántja, akkor kenegetheted pl alvás előtt Dologéllel vagy hasonló nyugató hatású ínykenőcsel. Ha más nem, az ízéért szeretik:D

tegnapelőtt 16:07
 8/17 anonim ***** válasza:
68%
Egy 6 hónapos nem akaratos. Neki még nincs fogalma a világról, nem tud befolyásolni, csak az itt és most létezik, máshogy nem tudja kifejezni a baját, mint sírással, neked meg az a dolgod, hogy reagálj rá, segíts neki.
tegnapelőtt 17:43
 9/17 1112 ***** válasza:
3%

Amikor már tud tevékeny lenni, és már tud csinálni dolgokat; és pl látod,hogy szándékosan lever dolgokat, akkor rá kell szólni, hogy nem szabad. Egyébként az olyan dolgokat, amiket

és pl látod,hogy azon szórakozik többször is szándékosan lever dolgokat, akkor rá kell szólni, hogy nem szabad. Egyébként az olyan dolgokat, amiket akár véletlen pl leverhet, magára ránthat,azokat pl magasabbra kell rakni,hogy ne törje össze,ne érje el. ha nagyon meg akarja nézni,és mutat magasra,leemelheted neki megmutatni így te tartod a szeme elé, kezébe adni nem feltétlen kell,mert elejtheti.

Amúgy lehet,hogy először véletlenül verné le,akkor nem kell leszídni morcosan, csak odamész, elkapod a dolgot vagy óvatosan a gyereket odébbtereled,és mondod kedvesen,hogy "ujujjuj! arra vigyázni kell,nehogy leessen,mert törékeny!"

tegnapelőtt 18:09
 10/17 1112 ***** válasza:
66%

*ha nem ért belőle minden szót,akkoris érteni fogja,hogy arda vigyázni kell,mert fontos,értékes a számára.

Adj a kezébe valami olyan dolgot,amivel játszhat,pl gurigassatok kisautót,labdát egymásnak. vagy tereld el valami nevetős bábozással,bolondozással a figyelmét,akár mondókával, hogy ne az a dolog érdekelje,amire vigyázni kell. :) Ha pl valamiben ügyes volt, pl jól gurította neked a lasztit, vagy egyedül föl tudott öltözni, vagy jó megfigyelést mond pl séta közben,hogy ott a mókus,hogy gyors, vagy bármi,akkor dicsérd meg. Szeretetteljesen,türelmesen,megértően,elfogadóan igyekezz mindig viszonyulni hozzá, akkoris,ha még kicsi,akkoris,ha már nagyobb lesz. legyél érdeklődő. (faggatni nem kell,ha akarja,elmondja magától,ha vagytok olyan szeretetteljes viszonyban. pl ha neadjisten csinálna valami rosszat a suliban,érdekeljen a motivációja is,hogy miért csinálta,lehet,hogy a másik gyerek kezdte pl verekedést,rongálást a cuccai iránt, és azt pont nem látta a tanár. szóval ne szídd le egyből,beszéld meg vele,legyél támogató,kíváncsian kedves, hogy ne parancsold,hogy mondja el,hogy mi volt,hanem hallgasd figyelmesen.

tegnapelőtt 18:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!