Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Meddig kell kitartani az...

Meddig kell kitartani az elveink mellett hiszti esetén egy másfél évesnél?

Figyelt kérdés
A másfél éves tündéri kislányom az utóbbi időben óriási hisztibe kezd,ha valami nem úgy történik ahogy szeretné. A gond azzal van, hogy sok esetben amíg nem csinálom azt amire ő gondolt nem hagyja abba a sírást és tombolást. Most legutóbbi eset,hogy 40 percen keresztül feszítette magát és sírt, amíg már alig kapott levegőt, mert ő nem szeretett volna a szobájában elaludni, ki akart jönni a nappaliba. Ilyen esetben mi a jó megoldás? Próbáltam kitartó lenni,de már ennyi idő után úgy voltam vele,hogy mindegy, csak legyen vége, már féltem,hogy valami baja lesz. Ilyenkor hozzá sem lehet érni, de eljönni sem lehet mellőle 🙈 én pedig a végére teljesen magam alatt vagyok, rossz anyának érzem magam amiért miattam ilyen állapotba került, de közben tudom,hogy nem hagyhatom,hogy mindig az legyen amit ő akar.

dec. 30. 14:06
1 2 3
 1/24 anonim ***** válasza:
28%

Ha nem akar/nem bír aludni, akkor fölösleges eröltetni!

Nem hatalmi harcra van szükség, hanem értelmes nevelésre. Ami tényleg fontos, ott te döntesz, akkor is, ha a gyerek két órát hisztizik (és NEM lesz töle baja!), ami meg értelmetlen, ott miért ne dönthetne ö maga?

A példádban miért kell a szobájában aludni, ha nem álmos, miért nem lehet a nappaliban (gondolom veled), ha játszani szeretne?

dec. 30. 14:19
 2/24 anonim ***** válasza:
31%

Q, ne ragaszkodj felesleges szabályokhoz. Miért KELL nappal a szobájában aludnia? Kinek árt azzal, ha máshol alszik?

Nem az a lényeg, hogy pihenjen?

dec. 30. 14:19
 3/24 A kérdező kommentje:
1. De, álmos, nem játszani akart, hanem nem akart a szobában lefeküdni. És az alvás itt csak egy példa, mindent másképp szeretne. Pl. enni sem hajlandó az asztalnál.
dec. 30. 14:25
 4/24 anonim ***** válasza:
50%

Én azt gondolom, hogy amíg nem veszélyes amit akar, lehet engedni, ennyit nem ér.

Én ilyenkor odafekszem mellé, megbeszéljük, választhat plüsst, most melyikkel akar aludni, ha valami oka van, hogy nem alhat kint a nappaliban, pl vendégek jönnek, takaritok, azt is megbeszéljük, vagy hogy most nem, de ha akar, holnap kint alhat.

Ha egyik sem nyert, akkor aludjon kint.

Van, amiből nem engedek, pl. Orrszívás akkor is lesz, ha fejre áll, a csilláron nem lóghat, mert leszakad, de nálunk is volt ilyen, ő a kék tálból akart enni, én meg már elé raktam a sárgát... Fél órát adtunk neki, de rájöttem, nem ér ennyit, nem hiszem, hogy ettől gyenge lennék. Megkapta a kéket, aztán kész.

dec. 30. 14:26
 5/24 A kérdező kommentje:
Nem gondolom,hogy az lenne az ideális egy ekkora kislánynak,hogy mesenézésbe aludjon bele.
dec. 30. 14:30
 6/24 A kérdező kommentje:
Nem írtam le elég részletesen, de ebben az esetben arról lett volna szó, hogy addig nézi a mesét amíg aztán valamikor elalszik.
dec. 30. 14:47
 7/24 anonim ***** válasza:
73%
Nálunk, ha valamire hisztizik az automatikusan nem, még ha olyan dolog is, hogy megkaphatja. Ha abbahagyta és lenyugodott akkor megkaphatja, ha úgy van. Amúgy mikor hisztizik akkor leülök hozzá a földre és teljesen rákoncentrálok. Ha odajön megpróbálom megölelni, de ha nem akarja nem erőltetem. Ezenkívül azt vettem észre, hogy néha ha beszélek hozzá sokkal jobban rázendít, olyankor inkább nem beszélek hozzá semmit, csak miután lenyugodott. Illetve néha még a figyelemelterelés válik be, de egyre kevésbé. Nekem 17 hónapos, van pár hiszti de ilyen nagyon durva 40 perces még nem volt. Majd tuti lesz valamikor :D
dec. 30. 14:57
 8/24 anonim ***** válasza:
86%
Elvről van szó vagy már kimondott dologról? Elvből már elég sokat feladtam már, de ha egyszer kimondtam valamit, ahhoz próbálom tartani magam, legfeljebb puhítom a helyzetet valami játékos dologgal. A nagyobbiknál megelőzésként a látszatdemokrácia sokszor működik, ha balhéveszélyes helyzet közeleg pl. lefekvés, megkérdezem, hogy melyik könyvből olvassak, melyik pizsamát szeretné, ilyesmik. A kisebbik nálunk is másfél éves, már a születése óta tudja, mit akar és ennek kitartóan hangot is ad. Amíg nem láttam a mienknél, hogy egy csecsemő képes hanyattvágós hisztire, nem hittem el. Sajnos a magyarázás nála még nem működik, csak a figyelemelterelés. Nála már sok dolgot elengedtem, de ha egyszer kimondtunk valamit a férjemmel, tartjuk hozzá magunkat. Ki lehet találni, honnan örökölte a két gyerek a makacsságát :).
dec. 30. 14:57
 9/24 anonim ***** válasza:
73%
Én ilyenkor pl melléfekszem és nem engedem, hogy kimenjen az ajtón. Ha tényleg álmos, akkor el fogja unni magát és elalszik. Ha nem álmos, akkor még vidd ki, ne legyen tv, legyen unalmas kint lenni és amikor látod, hogy álmos, akkor vidd vissza. Egy fáradt gyerek nem fog tudni órákon át hisztizni. Ha azért hisztizik, hogy kapcsold be a tv-t, akkor tarts ki, próbáld elterelni a figyelmét, legyél ott érzelmileg elérhetően, vagy ha csak idegesíti, hogy ott vagy, akkor menj csinálj valamit máshol. Ha beadod a derekad, akkor az csak olaj a tűzre, és legközelebb a 40 perc hiszti a minimum lesz, mert azt látja, hogy múltkor is annyit kellett. Aktívan próbálkozz segíteni neki megnyugodni, de amit nem szabad, azt nem szabad. A tapasztalat azt mutatja, hogy nem kell sok ilyen hosszú hisztit végigcsinálni, pár alkalom után megtanulja, hogy felesleges hisztizni, ha anya azt mondja, hogy nem.
dec. 30. 14:58
 10/24 anonim ***** válasza:
87%
Az kimaradt a 8-as válaszból, hogy a nagynál - meglepő módon - már két évesen is működött, hogy hisztinél mondtuk, hogy így nem értjük, mit szeretne, mondja el rendesen (2 évesen már nagyon jól beszélt). De nála az is sokáig ment, hogy "ha nem csinálsz meg valamit, én fogom", pl. kézmosás. És megcsinálta... a kicsinél is gyakran az önállósodási törekvéseire építünk már, de ő szerintem keményebb dió lesz.
dec. 30. 15:02
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!