Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Az alábbi nevek közül melyik...

Az alábbi nevek közül melyik tetszik a legjobban?

Figyelt kérdés
Gyopár, Gyömbér, Gyöngyi, Gyöngyike, Gyöngyvér, Györgyi.

okt. 1. 00:20
1 2 3
 21/30 anonim ***** válasza:
100%

Érdekes, hogy ennyi embernek tetszik a Gyöngyvér.

Szerintem eléggé taszító egy olyan női név, amiben "vér" van.

Talán az olyan emberek elfogadóbbak, akiknek van ilyen nevű ismerőse, és hozzá vannak szokva a névhez, nem gondolnak bele, hogy milyen véres képzeteket kelthet olyanban, aki nem találkozik vele minden nap.

okt. 9. 11:35
 22/30 anonim ***** válasza:
100%

21# Nem mindenkit taszít a Gyöngyvér név azért, mert benne van a "vér", mivel sokan tisztában vannak azzal, hogy a "vér" szó testvért is jelentett, és ennek a névnek az eredete is ez. Ld. "A Gyöngyvér magyar eredetű női név, jelentése: gyöngytestvér, Arany János névalkotása a régi magyar Gyöngy névből, a Buda halála című művében." Abban pedig nincsen semmi taszító.

Amúgy ha úgy gondolok rá, hogy "gyöngynek a vére", tehát a nem testvér jelentéssel, akkor egy gyöngyházszínű folyadék jut az eszembe, ami szép.

Ki mire gondol. Megosztó név, az biztos.

okt. 9. 13:16
 23/30 anonim ***** válasza:
100%

22

A "gyöngytestvér" totál értelmetlen, nem? Ez senkinek nem fog eszébe jutni a névről, aki nem nézett utána.

A vér szó 200 éve talán közismerten jelentett testvért (amit azért kétlek), viszont a XXI. sz-ban már csak vért jelent.

50 éve, mikor az emberek falun, meg még Bp. kertvárosi részeiben is rendszeresen vágtak csirkét meg disznót, akkor a vér szó még nem volt taszító, mert az élelemhez volt köthető, egy névben meg inkább csak vicces egy kicsit. De a mai, természettől elrugaszkodott világban már az emberek (főleg a fiatalabbak) elborzadnak, ha vérről esik szó.

okt. 10. 08:30
 24/30 anonim ***** válasza:
100%

23# Ennek a névnek akkor is a "gyöngytestvér" az eredete. Akár értelmetlennek tartod, akár nem - egyébként a "gyöngynek a testvére" egyáltalán nem értelmetlen. Lényegében egyfajta hasonlat, metafora. Maga Arany ezt írja erről: "Régi pogány-magyar nő-nevet alig-alig talál az ember. Én a váradi regestrum magyar jelentésű neveiben véltem ilyesek nyomára akadni, hol Gyöngy, Gyönyörű stb. fordulnak elő mint nőnév. Így lőn szerkesztve a Gyöngyvér, mely annyi, mint gyöngytestvér. Nem a hasonló nevű madárra gondoltam tehát. A. J." A madár, amire utal, egyébként vagy a gólyatöcs, aminek a népnyelvi neve gyöngyvér lile (és a 2019-es év madara volt) vagy pedig a nagy lilik ld. "A gyöngyvér madárnév a régi magyarban és elsősorban az Alföldön a nagy liliket jelölte, de más madarakat is (Kiss 1984: 68, 78, 172, ÚMTsz. 2: 761). " Vagyis ez egy létező szó volt már Arany előtt is, és ezek a madarak sem olyan szörnyűek jelentés szempontjából.

Lehet, igazad van abban, hogy a mai kor embere, ha először hallja ezt a nevet, akkor a vérre gondol, és averzióval reagál, de akkor is el lehet neki magyarázni, és megérti, hogy nem erről van szó - amikor pedig már van rálátása, akkor sokak számára egyáltalán nem lesz taszító. Persze lesznek, akik nem képesek elvonatkoztatni az eredeti képzettársítástól - ezért is írtam, hogy megosztó név. Különben szerintem egy gyerek még könnyebben is elfogadja, mint egy felnőtt, ha elmagyarázzák neki.

Amennyiben a kérdezőnek tetszik ez a név (a válaszok alapján pedig elég sokaknak tetszik), de bizonytalan, akkor csinálhatja azt, hogy megkérdezi a Gyöngyvéreket, hogyan viszonyulnak a nevükhöz, szeretik-e vagy utálják.

okt. 10. 12:32
 25/30 anonim ***** válasza:
71%

Gyopár - Mostmár akaratlanul is Kovács Gyopár Rising Star versenyző jut róla eszembe. Ritka, de szép név.

Gyömbér - Alapvetően nem lenne rossz, de hogy becézed? Gyömbi, Gyömbike, Bömbike… bleeeah… Nagyon gáz, így felejtős. (Az angol Ginger verzió sokkal jobban hangzik, de az itthon csak Dzsindzserként adható.)

Gyöngyi - Klasszikus, mégis elegáns. Nem nagyon adják kislányoknak mostanában, pedig lehetne.

Gyöngyike - Így viszont már egyszerre öreg nénis és komolytalan. Soha nem adnék “-ka/-ke” kicsinyítóképzőre végződő nevet, ami már anélkül is becézett alak lenne. Ugyanaz a kategória, mintha Julika, Zsófika, Boriska, Jucuska lenne az anyakönyvezett neve. Így még választási lehetősége se lenne, hogy hogy szólítsák.

Gyöngyvér - Bennem nem kelt negatív érzéseket. Hasonló a Gyöngyihez, de annál egy fokkal határozottabb kisugárzású név.

Györgyi - Számomra mindig volt egy karcos, férfias éle, de ismerek egy rendkívül kedves és tiszteletreméltó személyt ezzel a névvel.

okt. 14. 00:36
 26/30 anonim ***** válasza:
100%

#23!a "gyöngynek a testvére" egyáltalán nem értelmetlen.

Mi van? Gyöngynek a vére? Az maximum egy másik gyöngy. De tudtommal a gyöngyök nem szoktak gyereket nemzeni, így testvért se. Ez szerinted nem értelmetlen? Ennyi erővel bármihez hozzá tehetnénk a vér szót, aminek nincs testvére, és hú, de szép lenne. Telefonvér? Ne mondd, hogy csúnya, hát a telefon testvére! Mit nem értesz?

okt. 14. 01:33
 27/30 anonim ***** válasza:
100%
Gyöngyi
okt. 26. 21:22
 28/30 anonim ***** válasza:
53%
26# Ha nem érted, akkor ajánlom, nézz utána a metafora jelentésének. Elárulom: gyöngynek a testvére ugyanaz, mint "gyöngynek a párja", azaz gyöngyhöz hasonlatos.
okt. 27. 13:20
 29/30 anonim ***** válasza:
100%

#28! Értem, magyar szakos diplomám is van, de köszi, majd utána nézek😉

"Elárulom: gyöngynek a testvére ugyanaz, mint "gyöngynek a párja", azaz gyöngyhöz hasonlatos."

Nagyon nem. Ugyanis a testvér szót jelenleg, köznapi értelemben nem használjuk a "pár" szinonimájaként. A vért meg végképp nem. Ha tehát valaki nem olyan filozofikus alkat, mint te, akkor a név hallatán nem valami szépségre fog asszociálni, hanem a negatív töltésű vér szóra. Ha a névadó szeretné ezt elkerülni, akkor van lehetősége a "Gyöngy" női nevet adni, ami kapcsán mindenki arra gondol, amire te.

okt. 27. 14:02
 30/30 anonim ***** válasza:
100%
28# "Nagyon nem. Ugyanis a testvér szót jelenleg, köznapi értelemben nem használjuk a "pár" szinonimájaként." Nem is úgy értettem, hogy szó szerint ugyanaz, hanem metaforikus, költői értelemben/használatban lenne ugyanaz, vagyis azt jelentené, sugallaná, hogy gyöngyhöz hasonlatos. Nekem biztosan. :) Persze, lehet, hogy abban igazad van, hogy filozofikus alkat kell ezt így értelmezni. ;)
okt. 27. 15:46
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!