Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mikor és hogy állnátok neki...

Mikor és hogy állnátok neki tanítani?

Figyelt kérdés
Szeretném ha 2 nyelvű lenne a gyermekem. De rajtam kívül más nem beszéli a másik nyelvet otthon, így nekem kell tanítani. Hogy állnátok neki? Van valakinek tapasztalata ebben?
szept. 14. 12:00
 1/10 anonim ***** válasza:
95%
Anyanyelved az a másik nyelv? Mert ha nem, akkor hagyd inkább. Ha anyanyelved, akkor csak azon a nyelven beszélj hozzá.
szept. 14. 12:02
 2/10 anonim ***** válasza:
95%
2 nyelvű csak úgy lehet, hogy neked az az anyanyelved és te csakugyan nyelven beszélsz hozzá születésétől fogva.
szept. 14. 12:11
 3/10 anonim ***** válasza:
93%

Nem lehet direktbe tanitani a babakat, most vagy beszelsz hozza folyekonyan az adott nyelven vagy nem.

Ez igy mukodik. De ha nem anyanyelved, akkor inkabb hagyd.

szept. 14. 12:57
 4/10 anonim ***** válasza:
83%

Én csak a bölcsődei tapasztalataimat tudom megosztani veled.

Egy 2 nyelvű bölcsiben voltam kisgyermeknevelő.

Ott úgy alakítottam ki a napirendet, hogy minden délelőtt csak angolul beszéltem hozzájuk, de semmit sem tanítottam direktbe.

Csak beszéltem hozzájuk, mintha magyarul egyengettem volna a napjukat.

Ha rajzolni hívtam őket, angolul hívtam, ha kezet kellett mosni, azt angolul magyaráztam el (most feltűrjük a póló ujját, megnyitjuk a csapot, megvizezzük a kezed, beszappanozuk stb)

Reggelinél, tízórainál angolul mutattam be az élelmiszereket.

Szóval semmi direkt tanítás nem volt. Tényleg csak úgy és annyit beszéltem hozzájuk mintha magyarul tettem volna egy átlagos napon.

1 és 3 év közötti gyerekekkel foglalkoztam, jellemzően fél év alatt ragadt rájuk annyi, hogy már ők is mondtak egyszerűbb mondatokat, énekeltek, mondókáztak angolul.

Az én gyerekemmel is így megy a nap, hogy a nap egy azonos pontján angolul foglalkozom vele.

De mindig egy azonos napszakban kezdtem, azt egyre jobban kitoltam.

Most 19 hónapos, egész jól megérti a külföldi rokonainkat.

szept. 14. 13:15
 5/10 anonim ***** válasza:
43%
Sehogy. Az első 3 válaszoló leírta. Káros, ha az anya több nyelven beszél vele. Azért hívják anyanyelvnek és nem anya nyelveinek 😉
szept. 14. 14:34
 6/10 anonim ***** válasza:
100%

A kétnyelvű családokban ezt úgy szokták megoldani, hogy az egyik szülő csak az egyik, a másik csak a másik nyelven szól a gyerekhez.

Szóval mivel csak te beszéled azt a nyelvet, neked kéne csak angolul beszélni, apának csak magyarul.

szept. 14. 18:33
 7/10 anonim ***** válasza:
100%
6-os vagyok. Látom, az angolt nem is írtad, szóval értsd ezt csak példának. 🙂
szept. 14. 18:34
 8/10 anonim ***** válasza:
100%
Nekem 2 év 2 hónapos a fiam. Mikor egyedül vagyunk, magyarul beszélek hozzá, mikor az apukájával együtt vagyunk, akkor a szlovákot használom a gyerek felé is, esetleg mindkét nyelven elmondom, amit szeretnék. Nincs osszezavarodva. Mondatokat alkot mindkét nyelven, aktívan kérdez, nagyon elenyeszoen keveri egy mondatban a 2 nyelv szavait. nagyon ügyesen vált nyelvet, Pl jön hozzám, hogy hol van a toll? Mikor mondom, hogy apától kérje, akkor simán oda egy hozzá és ugyanezt megkerdezni tőle az apja nyelven.
szept. 14. 18:58
 9/10 anonim ***** válasza:
100%

Az egyik szülőnek csak azon a nyelvet kell az elejétől kezdve beszélnie hozzá.

9 hónapos kisfiam már megérti amit mondok, a hanglejtést utánozza gagyogva, már nála is "késő" lenne elkezdeni. (Nyilván sosem késő, de érti aki akarja)

Családban van Németországban élő család, ahol a gyerek már ott született, anya magyar. Az anya heti 1 nap beszélt teljesen magyarul a gyerekhez, így annyi ragadt rá, hogy ért kB. mindent magyarul, de nem tud beszélni (Már felnőtt, olvasni és írni se tud egyáltalán magyarul, csak a beszélt nyelvet érti.)

szept. 14. 19:09
 10/10 anonim ***** válasza:
100%
Ha idősebb lesz, akkor csak angolul nézhessen meséket. Meg fog tanulni. Hidd el.
szept. 14. 21:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!