Mikor és hogy állnátok neki tanítani?
Nem lehet direktbe tanitani a babakat, most vagy beszelsz hozza folyekonyan az adott nyelven vagy nem.
Ez igy mukodik. De ha nem anyanyelved, akkor inkabb hagyd.
Én csak a bölcsődei tapasztalataimat tudom megosztani veled.
Egy 2 nyelvű bölcsiben voltam kisgyermeknevelő.
Ott úgy alakítottam ki a napirendet, hogy minden délelőtt csak angolul beszéltem hozzájuk, de semmit sem tanítottam direktbe.
Csak beszéltem hozzájuk, mintha magyarul egyengettem volna a napjukat.
Ha rajzolni hívtam őket, angolul hívtam, ha kezet kellett mosni, azt angolul magyaráztam el (most feltűrjük a póló ujját, megnyitjuk a csapot, megvizezzük a kezed, beszappanozuk stb)
Reggelinél, tízórainál angolul mutattam be az élelmiszereket.
Szóval semmi direkt tanítás nem volt. Tényleg csak úgy és annyit beszéltem hozzájuk mintha magyarul tettem volna egy átlagos napon.
1 és 3 év közötti gyerekekkel foglalkoztam, jellemzően fél év alatt ragadt rájuk annyi, hogy már ők is mondtak egyszerűbb mondatokat, énekeltek, mondókáztak angolul.
Az én gyerekemmel is így megy a nap, hogy a nap egy azonos pontján angolul foglalkozom vele.
De mindig egy azonos napszakban kezdtem, azt egyre jobban kitoltam.
Most 19 hónapos, egész jól megérti a külföldi rokonainkat.
A kétnyelvű családokban ezt úgy szokták megoldani, hogy az egyik szülő csak az egyik, a másik csak a másik nyelven szól a gyerekhez.
Szóval mivel csak te beszéled azt a nyelvet, neked kéne csak angolul beszélni, apának csak magyarul.
Az egyik szülőnek csak azon a nyelvet kell az elejétől kezdve beszélnie hozzá.
9 hónapos kisfiam már megérti amit mondok, a hanglejtést utánozza gagyogva, már nála is "késő" lenne elkezdeni. (Nyilván sosem késő, de érti aki akarja)
Családban van Németországban élő család, ahol a gyerek már ott született, anya magyar. Az anya heti 1 nap beszélt teljesen magyarul a gyerekhez, így annyi ragadt rá, hogy ért kB. mindent magyarul, de nem tud beszélni (Már felnőtt, olvasni és írni se tud egyáltalán magyarul, csak a beszélt nyelvet érti.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!