Meddig érdemes otthon maradni a babával?
Az elsőt nem adtam bölcsibe. áprilisi, áprilisban kezdte az ovit, akkor mentem vissza dolgozni. Nem bántam meg.
A másodikat beattam. 2éves lett szeptemberben, novemberben kezdte a bölcsit tavaly. Ezt sem bántam meg.
7-es válaszoló.
De igen adtak, csak a mi bölcsinkbe az volt a szokás, hogy MINDENT kiraktak az asztalra, a levestől kezdve a süti,puding,rudi,mindent,hogy szokja meg a gyerek,hogy a főétel után eszik édességet.És az én gyerekem egy falatot sem evett,egy idő után, erre odaadták mindig az édességet,hogy egyen valamit.Csakhogy itthon is abbahagyta az evést.Illetve "erőszakolták" a kanállal evésre,és nemcsak a kanalat,hanem az ételt is elutasította ezzel.
A gyerekem úgy ment 21 hónaposan bölcsibe,hogy a vasszöget is megette,egyetlen "hiányossága" volt, hogy vagy kézzel evett(mondjuk úgy hogy két pofára falt), vagy etette valaki,és bármit megevett.Az idegrendszeri éretlenség miatt(amit ekkor még nem tudtunk),nem volt még megérve az önálló kanállal evésre, de ezt nem tudtuk, a bölcsi erélyes "tanítása" meg súlyos szorongásos evészavart váltott ki nála.Illetve a "mértéktelen" finomított cukros dolgok a bölcsiben(ivólék,rudi,pötidanon,kekszek,ststb),teljesen kikészítették az amúgy is fejletlen idegrendszerét.(ezt is utólag tudtam meg).És a finomított cukros dolgok, nem "fizikai pörgést" okoznak mint sokan képzelik,hanem a gyerek idegrendszere pörög ezerrel, nem tud figyelni koncentrálni,nem tuja beépíteni amit tanulnia kellene.
Szóval mi nagyon megszívtuk.
13-as vagyok.
Nyilván nem a bölcsi "hibája", hogy "beteg" a gyerekem,de az már igen, hogy én jeleztem a megérzéseimet,már beiratkozáskor,hogy nem beszél, hogy "hisztis",hogy nem olyan mint más gyerek, és letojtak.Elintézték annyival,hogy fiú,és azok később érnek.Aztán mikor jöttek a súlyosabb gondok, és egyre jobban romlott le a gyerek állapota, akkor meg már hebegtekhabogtak.És akkor sem szóltak, hogy 3 évesen lett volna lehetőségem speckó oviba vinni a gyereket, de csak lapítottak,nem tájékoztattak,hogy mit csináljak.Igen,tudom, normál ovira nem volt érett, de a speckóra igen,és most fényévekre előrébb lennénk.
Mi kétévesen adjuk be, márciustól. Február végi a gyerekem.
Itt van évközbeni belépés. 1.5 évesen nem adnám be akkor sem, ha csak most szeptembertől vették volna be. Akkor valahogy megoldottuk volna jövő szeptemberig GYES-sel, van megtakarítás.
De nekem és neki is kell a közösség majd.
Első gyerekemet nem adtam be, még az ovit is egy év halasztással kezdte. A legjobb döntés volt. Születése óta fejlesztésre jártunk, a speciális bölcsi annak törtrészét ígérte, mint amit én nyújtani tudtam. Intenzív gyógytornára, gyógypedagógiai, logopédiai, állatasszisztált terápiára... stb. hordtam. Ennek köszönhetően normál óvodában kezdhetett, normál iskolába jár. Valószínűleg nem így lenne, ha beadom.
Második gyerekem járt bölcsibe kemény fél évet ovi előtt. Annak ellenére hogy őt elég érettnek találtuk rá, konkrétan visszaesést hozott a bölcsi. Beadtam szobatisztán a nyugodt kiegyensúlyozott gyerekemet,aki önállóan evőeszközzel evett, normál pohárból ivott, mondatokban beszélt, apró legóval játszott, kirakózott... és a bölcsi hatására dührohamai lettek, játéktevékenysége leegyszerűsödött... Szar döntés volt. Ha tudtam volna a jogi kiskapuról, hogy nyugodtan kérhettem volna a fizetés nélküli hosszabbítását oviig (évközbeni kezdés nálunk nincs), mindenki jobban járt volna.
Egyébként nálunk aranyosak voltak a kisgyermeknevelők, szerette őket, ők meg szerették hogy kevés dolguk van vele, mert tudta amire a bölcsi taníthat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!