Meddig érdemes otthon maradni a babával?
Mindkét lányom 1,5 évesen ment bölcsibe.
Nekem ehhez 2 kitételem volt.
1. Stabilan tudjon járni
2. Önállóan tudjon enni
Ez egy nagyon nehéz kérdés.És csak utólag fogod tudni,hogy jó döntés volt e.(mint ahogy minden mást is a gyerekneveléssel kapcsolatba)
Ha visszamennék az időben én,az én gyerekemet nem adnám be.Annak ellenére,hogy szuper bölcsink volt,szuper gondozókkal és a gyerek is egy hang nélkül szokott be,és imádott is járni,nem kellett volna.mégpedig azért mert a gyerekem sni-s,hiperaktív,idegrendszeri éretlenséggel,és amit ekkor még nem tudtunk, bár én éreztem,és minket a bölcsi teljesen hazavágott fejlődésileg,és rengeteg értékes időt veszítettünk.Teljesen leszokott az evésről a bölcsiben a gyerek,5,5 éve nem eszik főtt ételt.És olyan kontrollálhatatlan dührohamai lettek,hogy volt hogy 5 órát üvöltött egyhuzamban.Illetve nekem 2 évet járt bölcsibe,nyílván nem volt óvodaérett,de nem is mondták hogy nézzek speckó ovit,és már itt nyertünk volna egy évet pl a beszéd tanulással.(Mert speckó beszédjavító egymi oviba ment 4 évesen,és pár hónapon belül beszélt is)Teljesen másképp csinálnám,de utólag mindig okos az ember.De több ezer gyereknek meg nagyon jó a bölcsi.
Van aki bölcsibe adja a gyereket, van aki nem.
Én pl nem adom be, három éves koráig itthon leszek vele.
Hát az "érdemesség" szerintem millió tényezős. Első lányom 13 hónaposan ment bölcsibe, egy kicsit se bántam meg. Jót tett neki is, nekem is. A második most kezdte a héten, éppen beszokunk, ő novemberben lesz 2 éves. Eredetileg szerettem volna, ha januárban kezd, és akkor ő is 1 év 2 hónaposan kezdte volna, majdnem úgy, mint a nővére, de nem volt hely a bölcsiben, így kitolódott. Abból a szempontból örülök neki, hogy több időt tölthettem "csak" vele, ugye második gyerek nyilván kevesebbet kap születésétől kezdve a kizárólagos időből, ugyanakkor az ő személyisége valahogy jobban igényelte volna a közösséget már korábban is. Főleg, hogy én korábbi ígéret miatt januártól már visszatértem a munka világába, így nem volt egyszerű az elmúlt 9 hónapunk.
Anyagilag egyébként úgy jössz ki a legjobban, ha minél tovább kapod a GYED-et és a normális fizetésed együtt, ez azért nem igényel nagy matematikai vagy közgazdasági ismereteket. Érzelmileg meg hát... Rajtatok múlik. Nekem nincs és nem is volt soha ellenvetésem a bölcsivel szemben. Főleg, miután már kettőt is láttam belülről és ismerem testközelből. Nem csak gyerekmegőrzés, ami azért több, mint amit sokszor (sajnos) én tudtam biztosítani a lányaimnak munka mellett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!