5 hónapos baba, gyenge szemkontaktus, hipotónia, minden napi rettegés..Hogyan éljem túl a napokat a babának mindent megadva, hogy az neki a legjobb legyen?
Sziasztok! A legvégső elkeseredésemben írok ide, tapasztalatokat és túlélési technikákat keresek, mert már nem bírom sajnos tovább.
A kisbabám 5 hónapos lesz pár nap múlva és enyhe nyaki, kari és törzsi hipotóniája van. Kedves, mosolygós baba, akkor mosolyog, ha mi is mosolygunk rá. A szemkontaktust rövidebb ideig tartja. Ha felveszem a kezembe nem, vagy csak röviden néz rám. Pelenkázóról rövidebb ideig néz, de inkább a számat vagy a hajamat.
A gügyögés jelenleg néha ilyen magasabb kiabalásában nyilvánul meg. Dévényre járunk a hipotónia miatt, szépen alakul. A tárgyakat csak nagyon rövid ideig tartja meg, nem tudom eldönteni, hogy nem tudja, vagy nem akarja őket megfogni. Két kézzel nyúl utánuk. Szenzorosságot eddig nem vettem észre, ölelgetést szereti, az alvás éjszaka nagyon jó, egyszer vagy kétszer ébred, napközben velem alszik.
Voltunk neurológusnál, aki annyit mondott, hogy korának megfelelő állapotban van, 3 hónap múlva menjünk vissza kontrollra. Szemészhez jövőhétre van időpontunk, de a tárgyakat követi a szemével, nem hinném, hogy az lenne a gond. A legnehezebb számomra az az, hogy minden alkalommal, amikor elnéz rólam, vagy azt érzem, hogy ennek máshogy kéne lennie, egyszerűen megszakad a szívem. Reggeltől estig sírok és ez így nem mehet tovább. Segítséget szeretnék kérni olyan Anyukáktól és Apukáktól, akik ilyen helyzetben voltak, illetve később kiderült, hogy autizmus állt a háttérben, Ti hogyan éltétek meg és túl ezt az időszakot? Pszichológushoz már járok.
Mikor kell elmenni és milyen típusú fejlesztésre a babával, ha ne adj Isten kiderül, hogy kell? Szeretnék mihamarabb ott lenni neki, hogy minél több segítséget kapjon majd időben.
A kedves, támogató válaszokat előre is nagyon szépen köszönöm!
21, egyetértek.
Nekem meg mindkét gyerekem azt csinálta, hogy ült és verte a fejét a konyhaszekrénybe, vagy pl. a nagyobb nem viselte el a lábán a csúszásgátlós zoknit, mégse éltem nyugtatókon, merthogy biztos autista, hát minden gyereknek vannak ilyeb autisztikus szokásai, ahogy valaki írta, majd kinövik.
De a kérdezőnél még ilyen sincs, basszus....
Szerintem te kezdesz beteg lenni.
Mielőbb kezeljenek.
A lányom is most múlott 5honapos
Nekik minden új!
Te meg rögtön mindent oda kepzelsz.
Depressziós vagy.
Semmi baj azzal a szegény gyerekkel.
Köszönöm szépen a kérdést, alakulunk!
Nekem megállapították, hogy szülés utáni elhúzódó depresszióm van, így erre kaptam kezelést. Azóta már sokkal jobbak a napok, a pánikrohamok és a sírás elmúlt.
A babám nagyon aranyos, sokat mosolyog, nagyon hálás vagyok érte, hogy ilyen kedves babám van :)
A szemkontaktust még mindig nem kedveli sajnos. Ha mondókázom, énekelek neki, picit figyel, aztán elfordul, minden más jobban érdekli. Igyekszem arra gondolni, hogy majd eljön az idő amikor én érdekesebb leszek :)
A héten lett 8 hónapos. Már kúszik és négykézláb lengeti magát előre-hátra. Eddig nem nagyon volt hangja, de a héten elkezdte mondogatni, hogy "ge". Illetve a "tapsizás"-t utánozza, aminek nagyon örülök :)
Odakúszik dolgokhoz, egy pillanatra megnézi őket, aztán kúszik is tovább. De nem köti le nagyon semmi :)
Sajnos én nagyon nehezen kezelem ezt a helyzetet, hogy a babával minden rendben legyen és sokkal inkább félelemként jön ki nálam, igyekszem ezen dolgozni.
Nálunk a hypotonia volt az első jel csak akkor még nem tudtam, hogy érdemes lehet foglalkozni vele. Csak nemrég mondta a gyógypedagógus, hogy gyanújel is lehet az eltérő fejlődésre de van amikor önmagában fordul elő és semmi problémát nem jelez simán kinövi. Több fajta hypotonia van más más okok miatt kialakulva. Mi Dévény tornára jártunk, aztán a Neurologiara kellett visszajárni. Ennek köszönhetjük na diagnózist is mert másfél évesen volt egy gyógypedagógusi felmérés ahol jelentős lemaradasokat találtak a fiamnál minden területen és pervaziv zavart mondtak. De autizmus diagnózist csak 3 éves korában kapott.
Kevés szemkontakt feltűnt akkoriban de pár hónapos babánál eszembe se jutott autizmust keresgélni. Másfél éves korában amikor egyre több tünet jött akkor kezdtem oovasgatni és utólag raktam össze, hogy pici korában ezek lehettek figyelemfelhívó jelek. De még ez a kettő sem jelenti távolról sem, hogy baj lehet. Ne idegeskedj előre! Sajnos 1.5-2 éves kornál előbb nem lehet megmondani még utána is necces mert folyamatosan változnak a kicsik van! Ezért is van az, hogy általában óvodában kapnak diagnozist az érintett gyerekek.
A történetünknek nincs vége, de van egy nagyon huncut 11 hónapos kisfiam, aki rengeteget mosolyog, jelenleg minden játékát odanyújtja nekünk megnézésre aminek minden alkalommal örül a szívem. Az én esetem nagyon nagy tanulsága az, hogy a szülés utáni depresszió elképesztően veszélyes dolog és nagyon komolyan kell venni. Mint ahogy a hozzászóló anyukák írták, nekem valóban az volt / van és kezelni kell, különben nagyon súlyos méreteket ölt. Amikor a kérdést írtam, akkoriban realizáltam, hogy mennyire mélyen vagyok. Szerencsére a kezelés sokat segített és már én is látom, hogy teljesen irreális elvárásaim voltak a babámmal kapcsolatban.
Nagyon ügyesen fejlődik, már mászik nagyon gyorsan és áll, bútorok mellett lépeget, sokszor mondogatja, hogy mememe. Még mindig nem néz sokáig a szemembe, de ez sokkal inkább annak tudható be, hogy minden nagyon érdekli és szeret mindent megszerelni. Ő ilyen és nagyon hálás és boldog vagyok, hogy van nekünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!