Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan alakítsak ki napirendet?

Hogyan alakítsak ki napirendet?

Figyelt kérdés

6 hónapos a kicsi, és semmilyen napirendet nem tudok behozni nála. Össze vissza van az egész napunk.

Ha reggel ébresztem nagyon nyűgös utánna egész nap, ha nem keltem csúszik az egész nap mert hol 6kor már fent van, hol elalszik 7:30ig is. De volt hogy már 4:30kor kelt.. Enni hol 2,5-3 óránként eszik, de van hogy kibírja a 4-4,5 órát, ha hamarabb próbálom etetni keveset eszik vagy egyáltalán nem is eszik. És egy óra múlva megint éhes.. Ha később próbálok adni neki enni pl. Pont 3,5-4 óra után de persze ő hamarabb megéhezik 10 perc alatt veresre orditja magát, és 5 perc alatt megiszik 200ml tápszert. Aztán persze nyűgös megint mert hirtelen eszik és feszül a pocakja (ez esetben próbálom el-el venni tőle az üveget hogy hátha lasabban issza de nem). Esti rutin persze megvan Evés, pici játék, fürdés, mondóka, evés, alvás. Az altatás vagy eltart egy-két órát vagy elalszik már evés, büfi közben. Este van hogy már 8-9 körül alszik, de van hogy bármit csinálok 10-11ig nem alszik. Napközben van hogy 5-6 órát is alszik -3 részletben. De van hogy fél órára is egész nap alig tudom elaltatni, aztán persze estére át esik a holtponton és azért sem tudna aludni.. Hogyan alakitsak így ki napirendet? Én nem csinálok jól valamit?

jún. 6. 05:14
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
100%

Ne gorcsolj a napirendre

A fiamnak egy éves kora után lett napirendje, két éves elmúlt és azóta is az a napirend ami akkor kialakult

Fel évesen akkor evett aludt amikor ő akart, nem volt napirend.

jún. 6. 06:59
 12/17 anonim ***** válasza:
100%

Az én fiam magának alakított ki napirendet, hidd el, hogy ha ő még nem áll rá készen, akkor te a fejed tetejére is állhatsz 🙂

Egyébként ennyi idősen valóban az számít napirendnek, hogy mi után mi jön (az is csak általában).

Szerintem napirend szempontjából akkor tudsz majd óra alapjàn csinálni bármit is, ha kezd kialakulni egy fix alvás, nálunk úgy emlèkszem, hogy a napi két alvás idejében tudtam elkezdeni rendesen tervezni-szervezni, de leginkább akkor, mikor átállt a nappali egy alvásra 11 hónapos korában.

Egyébként most 20 hónapos múlt, és még mindig nem ugyanannyit alszik, pl. reggel leggyakrabban 6 és fél 8 között kel, délután pedig 2-4 órát alszik, innen is látszik, hogy nem vagyunk gépek, sok dologtól függ, hogy mennyi pihenésre van szükségünk. Próbálom tartani az időket, de ennyi ingadozás nálunk simán belefér, hihetetlenül jókedélyű, mosolygós baba volt mindig, az idegrendszere tökéletes 🙂 Én biztos nem ébreszteném, ha nem muszáj menni vele sehova időre.

A nemalvás pedig lehet túlfáradástól is, az én fiamnál legalábbis volt, hogy az okozott problémát. De erre is úgy lehet rájönni, ha hagyod, hogy az ő igényei szerint menjenek a dolgok, akkor jobban ráhangolódsz te is, és könnyebben észreveszed a jeleket.

Lényeg, hogy ne erőltesd! 🙂

jún. 6. 07:31
 13/17 A kérdező kommentje:
Rendben. Köszönöm szépen a tanácsokat. 😊 Ha neki így jó akkor így marad. Gondolom most közbe jön a fogzás, frontváltozás, növekedési ugrás is. Türelmesen kívárom mire fel lesz készülve a napirendre. :) Írtad hogy az idegrenszere tökéletes. Ezt így honnan lehet megállapítani? Vagy mennyi idős kortól? Sajnos van a családban akinek idegrenszeri problémái vannak, remélem nem örökölte a kicsi.
jún. 6. 07:50
 14/17 anonim ***** válasza:

Én úgy csináltam, hogy megírtam a napirendet a megfigyeléseim alapján egy kockás papírra (1 sor fél óra), de nem írtam oda az időt, hanem az egy külön kis papírcsíkon volt amit fel-le lehetett tologatni. Ezt reggel hozzáigazítottam az ébredési idejéhez. Talán még 6 hós korban nem, de ez a rendszer működött a leghamarabb. Sosem ébresztettem, ha csúsztunk hát csúsztunk, egyszerűen eltoltam a skálát.

Az esti alvást a fix rutinnal (tehát hogy fix sorrendben következnek a dolgok) tudod csak segíteni, meg ha a fényekkel variálsz, plusz kinn is vagytok hogy lásson napfényt. Nem mindig fog simán elaludni, ez van. 6 hósan ha nem bírt elaludni fél óra alatt, én a hátamra vettem a hurciban és nekiálltam mindenféle házimunkának. A porszívózásra pl sokszor elaludt. De volt, hogy semmi se segített és este 10-kor elvittem babakocsis sétára, ahol 5 perc alatt aludt el. Szóval ha a rutin épp nem működik, bátran próbálj ki mást.

jún. 6. 07:51
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

A napirendet ne az órához akard igazítani, hanem a babád igényeihez.

Nem az a lényeg, hogy pontban 7:00kor ébredjen, hanem a tevékenységek sorrendjének állandósága, hogy tudja, mi mi után következik.

Pl ébredés-kaja-játék-kaja-séta-alvás-kaja-játék-alvás-kaja-játék-séta stb.

Nem ismeri az órát, de azt igen, hogy mi következik egymás után. Így nem tud bezavarni az óraállítás sem, hiszen nem ahhoz kötöd a dolgokat.

jún. 6. 07:54
 16/17 anonim ***** válasza:
100%

12-es vagyok, az idegrendszerét nem én állapítottam meg, hanem feszesség miatt jártunk gyógytornára és rendszeres kontrollra neurológushoz, és ott mindig minden rendben volt :)

Én csak annyit tudtam anyaként megállapítani, hogy kiegyensúlyozott baba volt mindig, evéssel, alvással sem volt soha problémánk.

jún. 6. 08:06
 17/17 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Nem olvastam el a válaszokat, bocsánat, ha olyat írok, amit már elôttem leírtak.

Nekem 2 gyerekem van és én is nagyon napirend párti voltam/vagyok. Az elsővel nagyjàból be is lehetett tartani, de most a másodiknál nem igazán😅

Eleinte engem is idegesített, de megtanultam elengedni.

Ő egyszerüen nem olyan, meg igazàból 2 gyerekkel sajnos már az élet sem olyan. Mi is alkalmazkodunk hozzá, de neki is kell bizonyos dolgokhoz. Nekem ő tápszeres (7 hónapos), 1 étkezés van kivàltva. Arra törekszem, hogy az 5 étkezés meglegyen (nagyjából megfelelve a reggeli, tízórai, ebéd, uzsi, vacsi időknek)+eleget aludjon.

Itt neki muszáj kelnie, mert a tesót el kell vinnem az oviba, és ő is jön velünk. Nekem átalussza az éjszakát, de ő is sokszor felkel 4-5 között, olyankor tápit kap. És nem mindig alszik egyből vissza🤪 főleg miután már felállt és nagyon megélénkült az idegrendszere.

Ami még fix pont az a fürcsi, 19.30-kor kezdek neki, nagyjából a kicsi 20 után kap enni és alszik el. De hogy reggeltől estig hogy alakul az teljesen változó, van mikor2 nagyot alszik, van hogy 3 rövidebbet…tudom nehéz így bármit is tervezni, szerintem próbáld meg elengedni és nem ráfeszülni, azóta nekem is könnyebb. :) igazából az 1 alvastól lesz szerintem már tervezhetőbb a nap, és sajnos az még nagyon odébb van 1+ éves korban valamikor.

Addig is kitartást és jó babázást.

jún. 6. 15:07
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!