Hogy alakítsak ki napirendet 3 hónapos babánál?
Az éjszakát végigalussza, legkésőbb este 10-től alszik, de reggel változó, hogy mikor kel, de fél 7 és 9 között. 2-2,5 óránként eszik napközben. Este 7 körül megyünk a melegben sétálni és este 8 és 10 között fürdik.
Arra gondoltam, 3-4 napig felírom az ébredés-evés alvás időpontokat, megnézem mennyire egyeznek a köztük eltelt idő és minden reggel felkeltem azonos időpontban, hogxne csússzon el a nap. Így jó lenne?
Vagy máshogy kellene? Hogyan?
Sose ébresztem fel a babámat. Írni mikor kel meg alszik éppen nem rossz ötlet, látszik mennyit bír ébren lenni, mikor mennyit alszik. De egy 3 hónaposnál a napirend az lenne, hogy ébred aztán eszik aztán "jatszik" majd alszik stb.. Szóval a sorrend.
Az enyém 9 hónapos. Nem ébred ugyanabban az időben bár mostanság általában igen. De tudom mennyi ébrenlét után álmosodik el és evéshez képest hogy jönnek az alvások (általában), 3 alvással meg az volt amit írtam, 2-vel már nem.
3 hónaposan egyébként semmilyen napirendünk nem volt, nappal hol 5x30 percet aludt, hol csak 4x de ebből egy 2 órás volt, fent sem bírt lenni másfél óránál többet szóval nemhogy fix időpontok, semmilyen sorrend sem volt. Csak a fürdés és a fektetés volt fix.
Szóval kialakult magától egy napirend. Ami fel szokott borulni néha ma pl fél 5-kor kitalálta, hogy ő éhes. Aztán vissza tudtam még rakni aludni. De így az alvás-evés egymáshoz képest úgy felborult, hogy nem igaz.. de inkább az igényeit nézem. Egy nap nem a világ vége szerintem, meg mit lehet csinálni egy ilyen esettel?
3 honapos, mi kezdettol hozza igazodunk. Neki van igenye sajat napirendre egyebkent, es ahhoz igazitottuk az eletunket. Ot sajnos fel kell kelteni enni, mert siman nem enne 4 orankent se, a doki mondta, azt mar nem szabad hagyni, kiszaradhat. Igy 7,11,15,19 es 21, amikor eszik. Ezt mostanaban kezdi igenyelni, korabba ebreszteni kellett. Alszik 22-tol 6-ig.
Szerintem a tietekkel nincs baj, az napirendnek szamit, ha bizonyos idokozonkent ker enni es bizonyos idoben setaltok. Ennel tobb nem kell.
A napi rendet ne szigorúan orara nezd, nalam mind 2 gyereknel a tevékenység volt mérvadó, felkelés utan tiszta pelus, szopi csörgő mondókák -szopi-alvas-este baba torna -masszázs -fürdés szopi alvas.
Az orat nem neztem csak nagyjabol.
A kicsi 2 honapos most alakítjuk, de ugye a meleg miatt borul az ora mindenkepp de meg a pihenés is hiszen a nagy melegbe ok sem ugy alszanak
az első lányom eléggé "napirendes" baba volt, mármint a vidaágis, sorrendes szokásokat vígan követte, 4-5 hónaposan már simán volt "napirendje", tudtam mikor alszik, mennyit, stb.
A második sza..ik a napirendre :))) Vele csak az esti fekvés a fix, illetve nagyjából a kajaidőpontok, persze az sem órára pontosan, de nála még a sorrendezés sem működik. Azóta hogy letojom, én is sokkal nyugodtabb vagyok, a baba mosolygós, kiegyensúlyozott, nyugodt.
Szóval nem kell a napirend, majd kialakul nála, a lényeg, hogy figyeld a babád, és rájössz az igényeire. Ez a legfontosabb, hogy mindig az igényeinek megfelelően reagálj, ez adja a biztonságot, amire szüksége van.
Jo, hogy feltetted a kerdest, es hogy foglalkozol azzal, hogy mi a jo a babadnak!
Zoldfulu friss szulo voltam, amikor meg nem ertettem, hogy napirend az is, ha csak a furdes idopontja kb fix, es minden mas rugalmas, es a babamat napirendhez akartam 3 hetesen szoktatni. Hatalmas siras, nyugosseg, es kakisztrajk lett a vege. A tobbit leirtak elottem. Most 5 honapos, es a napirendje valtozo dolog. Ami kb fix, az az esti altatas es a reggeli ebredes idopontja. En sem kelek mindig azonos idoben minden nap, es nem is fekszem mindig ugyanakkor. Nalunk most indult be 1 honapja a mozgasfejlodes, ez is valtoztat a dolgokon. Aludni is az utobbi hetekben kezdett el jobban. A napirendjet pedig maganak alakitja. Ugyanigy nem jott be az idore etetes sem, 6 hetes koraig sirt, nyugtalan volt, mire rajottem, hogy nalunk nem mukodik a 2-3 orankenti eves, azota fel-1,5 orankent eszik piciket, nincs hasfajas, bukas, es bufiztetni is csak nagyon ritkan kell. Csak azt akarom ebbol kihozni, hogy a babad igenyeit nezd elsosorban, hadd tanulja meg, hogy bizhat az anyukajaban, es hogy a vilag egy jo hely:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!