Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Nemrég azt olvastam, hogy 3...

Nemrég azt olvastam, hogy 3 éves kor után alakul ki a hosszútávú memória, hogy lehet hogy másfél éves koromból is vannak emlékeim?

Figyelt kérdés

30 éves dolgokra is emlékszem, ráadásul van ami bizonyított is.

Pl második szülinapomon a 7 éves unkatesóm le akart fotózni a fényképezőgéppel és én féltem és nem akartam, sírtam is. Nemrég láttam azt a képet, megvan neki.

Van egy olyan emlékem is, amikor apám ezüst Mercedesének kinyitott a csomagtartója menet közben, épp hátsó ülésen álltam és hátrafelé néztem. Megkérdeztem és egy évig használta azt az autot, pont 2 és 3 éves korom között.

Van egy olyan emlékem hogy a nagymamám fekszik az ágyon és a nővérem mellette sír. Másfél éves voltam amikor meghalt. A temetésen is emlekszem egy arcra, aki a nagybátyám volt és sose láttam azóta, mégis tudtam hogy bajszos.

Illetve két évesen kaptam egy kis Forma 1 versenyautót, erre is emlekszem. 3 évesen a pedálos traktort, erre is.

Pontos leírást tudok adni a házról, ahol 3 éves koromig laktunk. Valamint emlekszem amikor betegen feküdtem és vizes ruhát tett a nagynéném a homlokomra, ez is 3 előtt volt.

máj. 27. 00:04
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
A hosszútávú memória valóban általában 3 éves kor körül alakul ki, azonban vannak olyan esetek, amikor már korábban is emlékeket őrzünk. Ezek az emlékek általában nagyon erős érzelmi töltettel rendelkeznek, és ezért maradnak meg hosszú távon. Tehát lehetséges, hogy másfél éves korodból is vannak emlékeid, amelyeket nagyon fontosnak vagy megrendítőnek találtál akkoriban. Az emlékezetünk nagyon összetett és egyedi, és nem mindig követi a szigorú időbeli mintázatokat.
máj. 27. 13:34
 12/21 anonim válasza:
Jó, hogy nem vagyok ezzel egyedül. Én akárhányszor kérdezek valamit a szüleimtől vagy a páromtól, ők aztán alig emlékeznek valamire és ha mesélni kezdek, azt hiszik kitalálom. Annyi emlékem van, hogy borzasztó nagy terjedelemben tudnék róla írni, mintha csak a mostani napjaimat sorolnám. Sok jelentéktelen/boldog/rossz időszakok vannak a fejemben. Én gyerekkoromban is rengeteget filóztam, agyaltam és ezért is maradt meg sok emlék, szinte a fejembe véstem, bár nem tudatosan. Még arra is emlékszem, hogy miket álmodtam gyerekkoromban. Ha nézek régi felvételeket azon kapom magamat, hogy legalább a felére emlékszem. Szüleim szoktak néha mesélni egy-két sztorit és mindig tudnak újat mondani mindezek ellenére is. Számomra túl gyorsan telik az idő és tényleg olyan, mintha nemrég lettem volna 3 éves. Szinte cikáznak a fejemben a mindennapok az óvodában, az itthoni emlékek, játékok, a nagyszüleimnél töltött idő, amikor a szüleimmel mentem boltba, stb… Furcsa, hogy sok embernek alig van emléke.
máj. 28. 10:22
 13/21 anonim ***** válasza:
11! Köszönöm, ez igaz.
máj. 28. 12:07
 14/21 A kérdező kommentje:

“ Még arra is emlékszem, hogy miket álmodtam gyerekkoromban “

Na igen, nekem is megmaradt pár. Az első rémálom amire emlékszem hogy a hosszú ujjú felsóm ujja mint a kígyó mozgott és az üreges rész a kezemnél volt a szája és megtámadott :D 3 alatt voltam ekkor.

“ Szinte cikáznak a fejemben a mindennapok az óvodában, az itthoni emlékek, játékok, a nagyszüleimnél töltött idő, amikor a szüleimmel mentem boltba, stb”

Ugyanezt érzem, minden olyan gyors, pedig “tegnap” még otthon voltam a szüleimmel.

máj. 28. 13:03
 15/21 anonim válasza:
14# Akkor tényleg nem vagyok egyedül ebben a témában, jó tudni. :) Hány éves is vagy? Én 22.
máj. 28. 20:30
 16/21 anonim ***** válasza:

A kérdés alatt azt írja a Kérdező, hogy "30 éves dolgokra is emlékszem, ráadásul van ami bizonyított is.

Pl második szülinapomon"

Tehát kb 32?

máj. 28. 20:36
 17/21 anonim ***** válasza:
100%

Én is emlékszek egy-két dologra 3 éves korom előttről, de ezek tényleg érzelmileg erős emlékek. Pl földrengésre emlékszek, konkrétan arra hogy ülök a rácsos ágyban és mozog minden.

3 éves kor körül is nagyon szelektív az emlékezet, pl első ovimba 2 hónapot jártam, a csoportra, arra hogy hol aludtam tisztán emlékszek, de az óvónénit 2 évvel később már nem ismertem meg. És emlékszek rá, hogy nem ismertem meg, mert cikinek éreztem.

máj. 28. 21:52
 18/21 A kérdező kommentje:

15,16 igen 92-es vagyok.

Köszi mindenkinek a választ :)

Ahogy gondolkodtam ezen jutottak még eszembe ilyen régi emlékek, pl a tesómmal hogy zenét hallgattunk (ő 3 éves korom előtt kicsivel költözött az apjához), meg hogy az udvarunkon volt egy hatalmas nagy gödör ásva (valamit építettek, ez is a régi háznál, ahonnan 3 évesen jöttünk el).

máj. 28. 22:37
 19/21 anonim ***** válasza:
100%
Szia! Én emlékszem arra, hogy kb. 1 évesen (tényleg!) sokat játszottam a kertben más gyerekekkel, és hogy sok időt töltöttem a nagyszüleimnél. Emlékszem az első bölcsődei napra is. Ezek a kis emlékek teszik érdekessé és színessé a gyermekkoromat, és örömmel gondolok vissza rájuk. Kicsit riasztott, azt hittem, egyedül vagyok vele. Szuper, hogy másnak is vannak emlékei. Már azt hittem, hogy képzelődöm, beképzelem, de annyira élénk emlékek!
máj. 29. 06:28
 20/21 anonim ***** válasza:
100%
Nekem is kb másfél éves koromból (vagy kicsivel előbbről) vannak az első emlékeim. Nem sok, de van pár. 2 éves korom környékéről pedig már egész sok mindenre emlékszem. És nem azért, mert meséltek róla. Sőt...sokszor van, hogy amikor a szüleim, nagyszüleim mesélnek valamiről ebből az időből, én teljes mértékben tisztában vagyok azzal, hogy az a dolog nem úgy történt meg, ahogy ők emlékeznek rá.
máj. 30. 15:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!