Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Érdekelné tapasztalat olyan...

Érdekelné tapasztalat olyan családból, ahol 2.5 év a korkülönbség a két gyetek között. Hogy viseli a nagyobb a kicsi érkezését? Mikortól tudtak együtt jatszani?

Figyelt kérdés
Lesz nálunk kistesó és 2.5 evés lesz a fiam akkor. Mennyire durva az eléje kettővel? Persze tudom baba függő is. A fiam elég értelmes okos, a kutyánk gondozasaban rengeteget segít és imádja ha dolga van meg feladatai. Vajon egy kistesó körüli teendőkbe is be lehet már vonni majd, mekkora féltékenység várható? Picit felek mert nagyon anyás apás. Hogyan lehet egy ekkora gyereknek elmondani felkészíteni rá majd? Mindrn segítségét nagyon köszönök!

2023. aug. 16. 12:04
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
Mi ugyanúgy oldottuk meg, ahogy a 10-es. Nalunk sem alszik a nagy egyedül. Most így a férjem nen nagyon tud elmenni éjszakázni a haverokkal, de ennyi a hatránya csak. (Egyszer próbáltuk, katasztrófa volt, most egy darabig nen szivat engem ezzel. Mennek úgy, hogy altatásra hazaérjen.)
2023. aug. 18. 09:33
 12/25 anonim ***** válasza:

Fél év alatt még sokat változhat, de becsülöm, hogy már most megpróbálsz elébe menni a gondoknak! Ha olyan az apa munkarendje, tényleg megoldás lehet, hogy ő veszi át.

Nálunk szerencsére nem tart ennyi ideig az altatás, bőven belefér egy szoptatásnyi időbe (a kicsi hosszan eszik), így próbálok úgy sakkozni, hogy a kettő egy időre essen.

2023. aug. 18. 12:14
 13/25 A kérdező kommentje:

És a féltékenység mennyire gaz nálatok?

Attól is úgy felek. A fiam eléggé kisajátítós, van kutyánk ő az elején baromira ki volt a fiamtól féltékeny volt, aztán szepen elmúlt megszokta.De egy kutya jóval alkalmazkodóbb mint egy gyerek szerintem. Egész nap rajtam log mármint nem fizikailag hanem, hogy egyedül nem játszik és nem hagy semmit se csinálni. Elejétől próbáltam egyedüli játékra szoktatni és az elején egyre ügyesebb volt de aztán esküszöm csak vissza felé megyünk mostanság. Közelébe sem megy kb játékainak soha csak jön utánam hogy segítsen, és teljes figyelemét követel folyton. Ahogy nem rá figyelem kiabál hogy anyaaa. Apjával ugyanez ha itt van. Ugye eléje óta itt kutya akit imád, de néha ha hozzambujik a kutya, akkor eltolja meg befurakszik közénk. Szóval kicsit nem egyszerű természete és igen erőszakos tud lenni mármint akaratos, ha nem vele van foglalkozva pl telefonálok akkor rosszalkodik, eldobja játékát stb. Nem igazan tudom hogy lehetne ezen fejleszteni őt vagy nevelni.

2023. aug. 30. 08:15
 14/25 A kérdező kommentje:
Mármint nyilván elmondom hogy nem szabad stb próbálom tanítani várni de eddig kevés siker.
2023. aug. 30. 08:15
 15/25 anonim ***** válasza:

Ignorálod, ha rosszalkodik, és odafordulsz hozzá, ha "jó" vagyis egy percre abbahagyja a rosszalkodást)?

Bocsánat a hasonlatért, csak mivel említetted a kutyát, eszembe jutott, hogy őket például így szokás lenevelni a cirkuszolásról - nálunk most van egy növendék kutyus, nála például úgy volt, hogy ha séta közben eltávolodtunk egymástól mi meg a férjem, üvöltött, szó szerint. Addig egy lépést nem tettem vele tovább, amíg abba nem hagyta, ha egy pillanatra csendben volt, mentem egy lépést, amíg újra nem kezdte. Három sétába telt, de rájött, hogy nem kifizetődő a hiszti - ez csak egy példa volt, más hasonló is volt nála, amit így kellett megoldani. Még egyszer elnézést a párhuzamért, csak annyira eszembe juttattad a leírásoddal. Szóval lehetne a kisfiaddal is esetleg megpróbálni azt, hogy amikor kiabál a figyelemért, egyszer elmondani neki, hogy majd ha szépen kéri, csendesen, akkor figyelsz, és be is tartani.

2023. aug. 30. 10:57
 16/25 anonim ***** válasza:

3-as vagyok

Én nem tudlak ezzel kapcsolatban megnyugtatni, az elmúlt hetekben nekünk eléggé eldurvult a dolog. A kicsit amúgy imádja, szeretgeti, szépen beszél vele, nem bántja. Velem szemben viszont teljesen megváltozott a viselkedése. Mindenért hisztizik, próbál úgy sírni, mint egy baba, konkrétan ordít, nem is sír, ez megy egész nap És ezt csak velem csinálja, apával, nagyszülőkkel nem. De legalább már a kakivisszatartás enyhült...

Nyilván rossz neki, hogy amikor a kicsi sír vagy szopizni akar, akkor muszáj vele lennem, így van hogy nem tudok a naggyal játszani, vagy éppen apával kell menni aludni... Ilyenkor amúgy nekem is iszonyú bűntudatom van, próbálom kompenzálni, amikor a kicsi alszik.

Persze ez csak a mi példák. Én mástól is hasonlót hallottam, de simán lehet, hogy a te gyereked könnyebben veszi. Csak leírtam, hogy ilyen is lehet, erre is fel kell készülni...

2023. aug. 30. 11:01
 17/25 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, gyermekem természetet és igényeit jól ismerve baromira kétlem hogy nálunk könnyebb vagy másabb helyzet lesz. De majd javul nálatok a helyzet, azt olvastam ez totál normális pl hogy utánozza babát hogy rá figyelj. Kitartást kívánok sokat!! És a lelkiismeret furdalást nagyon megértem, de ha jól kezeled hosszú tavon csak jó lesz neki a tesó csak most meh pici hangos és haszontalan sőt karos az ő szemében amiben totál igaza igazából.

Utolsó előtti igen pontosan ezt csinálom! Mai esetet példázzam, feküdt mellettem kutya és el akarta tolni én mondtam hogy nem szabad kutyát bántania ő neki is jut hely,jöjjön másik oldalamra. Működött is. Aztán volt hogy könyvét nekem dobta amiért nem mesélek hanem befejezem amit csinálok és mondtam hogy ezt nem szabad most elveszem könyvét és akkor lesz mese ha szép csendben vár egy picit. Ez is működött. Kipihent volt és reggel. Amikor kezd fáradni de meg sajnos oral vannak hatra az alvásig napközben akkor nehéz ugye akkor egyre hisztisebb óráról órára és nem igazam hát szép szó vagy szidás se. Mert már nem képes magát kontrollálni gondolom kevesebb önuralma fáradtan és akkor ilyen szituba nem jobb belátásra tér hanem csak azért is csinálja vadul. Akkor pl beteszem agyába kicsit és zokog kiabál. Eleg hangos gyerek, születés ota az igényeit mondjuk úgy elég eroteljesen és hangosan adja tudtunkra. Picinek eléggé agyrém volt most már azért nyilván ahogy egyre ertelemsebb javul sokat, neveljük is. De azért nem egy egyszerű kezesbarany. Aktív, hangos és akaratos. Idővel biztosán jobb lesz de merem remélni azért második baba kicsit kezesebb lesz hogy ne őrüljek meg xD az biztos hogy a nagynal jobb alvo kell legyen mert nem lesz akkora nyugalom és csend körülötte soha. Néha úgy érzem biztos én is rontom el, mert első baba megkapta mindig a teljes figyelmet, foglalkozást, ha pihent akkor a nema csendet sötétet. Neki nem kellett eddig annyira alkalmazkodni mint egy többedik gyereknek. Talán elsőnek lenni nehéz, mert meg kell tanulni osztozni a figyelmen, mig a masodik már ebbe születik bele. Minel inkább már tudatánal van mire tesója lesz annal nehezebb feldolgoznia. Rengeteg ellenkező példát hallok, családon belül is de én nem altatom magam, tudom milyen a gyerekek természete és mennyi segítségem. Piszok nehéz lesz de remélem bírni fogom.

2023. aug. 30. 11:52
 18/25 anonim ***** válasza:

Szerintem ez alapvetően nem nevelés kérdése, legfeljebb javítani lehet rajta neveléssel. Sokáig én is azt hittem, hogy elrontottam az elsőt. Aztán megszületett a második és rájöttem, hogy nem. Mivel az első babám szó szerint a születésétől kezdve(tehát már a kórházban az első naptól) sírt mindenért, nem lehetett letenni, sírt pelenkázásnál, fürdés közben, alig aludt, azt is csak rajtam stb. Aztán megszületett a második. Ugyanúgy bántam vele, mint az elsővel, mégis első perctől néma csendben viseli a peluscserét, a fürdést, órákat alszik egyben az ágyában, nézelődik, elvan magában. Persze ha valami baja van(pl. esténként fáj a hasa), akkor ő is sír, meg az éjszakát sem alussza át, de akkor is ég és föld. 1-2 napos korban ez nem lehet a nevelés miatt.

Ha neked is ilyen lesz a második, akkor szerintem nem lesz vészes még egy nehezebb nagytesóval sem. :)

2023. aug. 30. 12:47
 19/25 A kérdező kommentje:
Igen az elsőnél nem éreztem ezt, de most annyira kíváncsi vagyok milyen lesz a második, hogy milyen lesz az hogy ő más lesz, mert ugyanolyan biztos nem. És ember megszokta elsőnél már megismerte a kis természetét minden nehézségével és előnyével. Én annyira nem tudom elképzelni sem milyen egy nyugis baba, mármint barátainknál láttam sok olyat, hogy őszinte legyek nagy baby boom van barátoknál és azt látom mindenki babája ilyen hogy fekszik babakocsiban és nézegeti kezét meg alszik egész éjjel, annyival könnyebb nekik élet és ilyenkor érzem azt hogy én vagyok szar anya. De tudod most napokban döbbentem meg, mikor megtudtam hogy barátaink engem irigyelnek XD Mert hogy a mi gyerekünk olyan borzasztó érdeklődő, okos, állandoan tanulni akar, könyveket pici kora óta szereti és rengeteg mindent tud amiket ovisok sem így lexikálisan és társaságban mindenki csodálja miket mond, milyen összefüggéseket lát és nem én erőltetem rá hanem állandóan kérdez és még nincs 2 éves. A kézügyessége bámulatos és a mozgása is mert állandóan mozog ugye mászik fel mindenre, állandóan keresi minden téren a kihívásokat. És persze társaságban a gyerek elvan nincs hisztimiszti meg a legjobb oldalát mutatja szóval az árnyoldalt ők nem látják csak azt hogy milyen jókedvű, okos, vicces. :D Szóval biztos ha meg lesz egy nyugis babám akkor meg az lesz fura hogy másban is más XD
2023. aug. 31. 13:43
 20/25 anonim ***** válasza:
Igen, az én nagy fiam is nagyon érdeklődő és okos. Mozgásban, beszédben, ismeretekben, játékban mindig a kortársai előtt jár. És szerintem az ilyen gyorsan fejlődő gyerekeknek rettentően le van terhelve az idegrendszerük. Mármint nem a külvilág felől, hanem maga a fejlődés terheli le. És én azt gondolom, hogy ők ezért alszanak rosszabbul, ezért sírósabbak, később hisztisebbek, tehát emiatt lehetnek "nehéz" gyerekek. Én is kíváncsi leszek, hogy a nyugis egy hónaposom milyen lesz később, más ütemben fog-e fejlődni, mint a nagy...
2023. aug. 31. 20:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!