Mitől függ, hogy valakinek sok anyateje van újszülöttje táplálásához, valakinek pedig alig van?
Elsőnek igaza van, kiegészíteném még a sok folyadékfogyasztással, illetve a gyermek "képességével". Pl. ha le van tapadva a nyelve, és nem veszik észre időben, hogy felvágják, akkor nem fog tudni hatékonyan szopizni, nem fog annyi tej termelődni. Vagy ha úgynevezett "gótikus szájpadlása" van, akkor nem mindegy a mellretétel módja, a bölcsőtartás nem jó ebben az esetben! Ezekben szoptatási tanácsadó tud segíteni. De az is gyakori, hogy izomfeszesség van az egyik pofazacskójában, amitől az egyik mellett nem tudja elég hatékonyan szopizni, vagy ha mindkettőben van, akkor mindkettő mellett rossz hatékonysággal szívja, amitől kevesebb tej termelődik, és ő is éhes. Ezt Dévényes gyógytornász tudja azonnal észrevenni.
Ismerősi körben mind3 esettel találkoztam, időben elkapva és kezelve a problémát, sokáig tudták szoptatni a babájukat, egyszer sem kaptak tápszert.
És persze olyannal is találkoztam, aki nem kapott (vagy nem is kért) megfelelő segítséget, így tápszeres lett a gyermeke.
Genetika.
Én az első időszakban alig bírtam enni, inni. Jó ha napi 2 liter összejött. Aludni se ment. Mégis tele volt a fagyó a felesleges tejjel. Pedig sosem volt se cicin alvás, se komfortszopi. Sőt bimbóvédő volt.
Illetve nagyon számít genetikán belül, hogy mennyi mirigy található a melledben. Nekem sok, ezt ki is emelték emlő vizsgálaton. Így a tej is sok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!