Miért nem akar enni a lassan 10 hónapos gyerekem? Miért viselkedik így?
Pár nap múlva 10 hónapos lesz a lányom, és október óta szenvedünk az evéssel.
Se tápszer, se püré, se darabos.
Tejérzékenynek való tápszert kap, de utálja, ha nem erőltetném vagy nem kötném le semennyit se enne belőle.
Minden orvos szétteszi a kezét, hogy nem tudják miért van, biztos jön a foga. De hozzáteszik, hogy amikor jön a foguk vagy egyik vagy másik kaja nem kell. Szóval,ha cumisüveget elutasítja egy baba, akkor kanalasat szívesen eszik. Nálunk azt se.
Tudom, hogy én is elrontottam, hogy erőltettem neki az evést, de ha mindig hagytam volna, hogy annyit egyen, amennyit ő akar, akkor kb két kanállal evett volna meg ilyen 50 ml tápszert.
Még így, hogy erőltettem (mindig lekötöttem a figyelmét valamivel, álmában etettem orvosi javaslatra) se evett sokat, az orvosok keveslik.
Eljött az, hogy már a kanalas dolgokat is csak akkor volt hajlandó elfogadni, ha valamivel lefoglaltam.
Most már viszont ott tartunk, hogy semmit, sehogy nem akar enni. Kanalasnál morog, hergeli magát, üti ki mindenki kezéből a kanalat, csapkod, kiabál idegesen.
Tápszernél engem ma reggel már mellkason rúgott annyira küzdött ellene. Bölcsőtartásban nem is lehet etetni. Álmában se lehet, hiába javasolják ezt.
Újabban már a vizes üveget is kiüti kezemből, hogy ne adjak neki, pedig imádott inni.
A darabos ételek közül csak a kenyér, amit elrágcsál, a zöldség/gyümölcs a földön végzi, szétnyomja, dobálja.
Próbálom, hogy akkor befejezzük, mert nyilván abból nem ért, hogy "nem, az ételnek a tálcán/asztalon a helye"
Semmi nem használ.
Egyre durvábban viselkedik, és már nem csak, akkor ha evésről van szó, csak ugye itt kezdődött, de már úgy minden téren továbbgyűrűzött ez nála.
Borzasztóan el vagyunk keseredve a férjemmel, mert már nem tudjuk mi a megoldás.
Nyilván elrontottuk, és utál enni az erőltetés miatt, de mit kellett volna tennem?
Tényleg hagynom kellett volna, hogy 50 miliket igyon meg két kanállal egyen?
Próbáltam párszor, de akkor sem eszik, minél hangosabban korog a gyomra, annál inkább nem eszik.
Ugyanez az alvásnál, hiába akarom másként altatni, inkább fent van egyhuzamban 6 órát is, ha arról van szó, akkor is csak úgy alszik el, ahogy megszokta. Átszoktatni nem lehet, nem dől ki a fáradtságtól, csak kiborul.
Borzasztó anyának érzem magam, és teljesen tehetetlen vagyok.
Esetleg egy tapasztaltabb bébiszitter segíthet, ha van rá anyagi keret heti 2-3x jön fél napra és megnézi a gyereket, hátha neki van valami tippje. Nálunk a pelenkázás volt küzdelmes másfél éves koromig, amikor anyum visszament dolgozni. Onnantól, hogy egy napot a szitterrel egyedül voltam, az első nap végére semmi bajom nem volt a pelenkával.
Amúgy te annyit tudsz tenni, hogy elengeded. Esetleg az segíthet, ha van kirakva kenyér olyan helyen ahol eléri, akkor hetekig eszik azt, ha azt hajlandó megenni. Hagyd közben járkálni. A konyhában meg a ledobált cuccok… a gyerekek többsége ledobálja, azt a részt engedd el, majd visszatértek rá, ha már eszik.
Szerintem az a gond, hogy erölteted az evést, és megutálta idöközben, ezt kínzásnak érzi.
Tényleg rá kellett volna bízni, mit és mennyir akar enni, ugyanis minden gyerek tudja, mennyire van szüksége.
(Képzeld el, jól laktál, valaki meg még erövel beléd akar tölteni még egy adagot, akkor is, ha már a hányinger kerülget. És garantáltan veled is van olyan, hogy egyszerüen kevesebbet kivánsz, a normál adag felét vagy esetleg semmit)
Egyszerüen tedd elé a megfött zöldségeket, húsféléket, kenyér/kifli, stb-t és ne foglalkozz vele, te edd a te adagodat.
Ha látja, hogy nem erölteted, idövel újra kedvet fog kapni az evésre, ugyanis alapesetben enni jó, föleg egy pici gyerek esetében ez a fö örömforrás.
Ha a kenyeret megeszi, adj neki azt, de csak amennyit magától megeszik, viszont legyen elötte elég. Ha két hétig vagy egy hónapig csak kenyeret eszik, akkor sem lesz baja, viszont rájön, hogy nála van a kontroll, és ez a legfontosabb.
Nem tartalak borzasztó anyának, éppen ellenkezöleg, csak éppen túlaggódod a dolgot, de ez, föleg elsö gyereknél majdnem mindenkinél elöfordul.
Ha ez már október óta tart, javaslok sürgősen egy vérvételt, amiben néznek vasat is. Lehet kiürült a vasraktára, és lehet azért is van ez
Maltofer cseppet szoktak rá adni
Adj neki kukit, kenyeret. Legyen mindig valami elötte. Hagyd, hogy magától kérje az ételt. Hidd el, nem fog sem szomjan, sem éhen halni
Biztos az eröltetéstől kialakult nála egy negatív dolog az étkezéssel kapcsolatban. Nagyon okosak, és megtanulják hamar összekötni a dolgokat. Adj neki időt, hogy lássa az evés jó móka
Ha jó a véreredménye,akkor tényleg hagyd, és ne eröltesd,mert még nagyobb gond lesz belőle.
Kislányom 10 hónapos múlt, elkapta az RSV virust. Csak kukit evett,és nagyon kevés tápszert 8 napon keresztül. Max kis kenyeret
De jöhet a fogacska is, ha van hálós etetőcumi abba rakj hideg banánt, vagy almát amit elnyammog.
Vagy esetleg még tápszercsere, ha ez nem megoldható van babáknak való kakaó, pohárból probálni, akár szivószálat is,hátha tetszene neki
Nagylányom már 3 éves, 11 hónaposan üvegpohárból itta a 3 dl tápszert
Hidd el minden jóra fordulj, nyugodj meg. Ha bármiben tudok segíteni irj nyugodtan. Akár fbon is elérhető vagyok ha gondolod. De ha még valami eszembe jut irok.
Köszönöm a kedves válaszokat, és a hasznos tanácsokat, nagyon sokat segítettetek!
Volt vérvétel többször is, azzal kezdték, de semmit nem találtak.
Azért erőltettük, mert tényleg olyan szinten keveset evett/eszik, hogy egy 1 hónapos baba is többet eszik. Meg főleg azért, mert közben jól hallhatóan korog a gyomra, tehát éhes.
Megpróbálom mostantól, hogy csak annyit adok, amennyit elfogad.
Egyébként nagyon furcsa, hogy rendesen tátog, adom neki, és 4-5 kanál után egyszercsak összezárja a száját, és elkezd dühöngeni.
Tényleg legyen elötte elérhetöen ennivaló, ha akar, tudjon venni belöle.
Ha 4-5 kanálnyit enged etetni, akkor ne akarj egyelten egyet sem pluszban beletölteni, vedd tudomásul a döntését.
De éppen ebben a korban sok gyerek szivesebben eszik egydül, fött zöldségdarabokat, gyümölcsöt, fött húst kézbevesz, csopogatja egy ideig, utána meg ledobja - ezt természetes viselkedés -, és jó esetben valami mást vesz kézbe, azt próbálgatja, vagy ha elég volt neki, akkor nem akar többet.
Idöbe fog telni, mire visszaáll normál rendszerbe
Megpróbálom, hogy rakok ki, csak az a baj, hogy még csak icipicit rágcsál a kenyérből is, hiába az az egyetlen, amit elfogad.
Nagyon megvan még neki az öklendező reflexe, ha valami véletlen kicsit keményebb, és nagyobb simán kihány mindent, ami a gyomrában van.
Nem te vagy a rossz, csak a módszereid. Keress fel szakembert (evésterapeutát), amíg még visszafordítható a dolog. Hamarosan egyébként is beleestek az élettani válogatósság korszakába, ami csak rosszabb lesz.
Miért és mióta kapja a tejmentes tápszert? Biztos szükség van rá? Ki lett vizsgálva?
Rendben, rákeresek, hogy van-e ilyen terapeuta a környéken, bár nem hiszem.
Tejmentes tápszert 2 hónapos kora óta kap. Nagyon refluxos volt, és a gasztrós orvos azt mondta az kell neki, mert biztos tejfehérje érzékeny. Épp a jövő héten megyünk egy másik gyermekgasztróshoz ezzel kapcsolatban.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!