Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Csak én érzem úgy, hogy...

Csak én érzem úgy, hogy rohannak a babák?

Figyelt kérdés

Több kismamás csoportban és itt is jelen vagyok. A kislányom születési hónapjának is van egy csoportja többszáz hasonló korú babával. 7-8 hónapos babákról beszélünk és már arról megy a témázás, hogy hány baba állt már fel, én meg csak pislogok. Más csoportokban és itt is azt látom, hogy iszonyat korán kezdenek el mászni, maguktól ülni, felállni, járni, mindent. Már én érzem magam rosszul, mert a 8 hónapos kislányom még nem mászik és nem is ül ki magától. A védőnő már helyretette a fejem, hogy majd csinálja a maga idejében, ne aggódjak amíg látok akárcsak apró fejlődést is. Ha 2-3 hét teljes stagnálás van, akkor szakember.

Fejlődés van. Egyre szebben kúszik, már négykézlábra áll, olykor hintázik is, szóval tudom, hogy csak idő kérdése, mégis azt érzem, hogy mellettünk már minden hasonló korú baba elrohan. :D

Ti nem érzitek úgy, mintha ez valami verseny lenne a mai világban?

2023. jan. 25. 16:20
1 2
 11/16 flora08 ***** válasza:
56%
Nem rohannak, szerintem sem. Vannak, voltak és lesznek is olyan gyerekek, akik a tankönyvben leírtaknál hamarabb csinálnak dolgokat (vagy épp később). Harminc-negyven évvel ezelőttről is megvannak a sztorik, hogy "az én gyerekem fél évesen ült, 10 hónaposan már szaladt", és hasonlók. Csak akkor még nem volt Facebook 😀
2023. jan. 25. 21:22
 12/16 anonim ***** válasza:

Akkor ha megnyugtat kérdező :-) kislányom 9 hónapos. 7 hónaposan kezdett el hason ellenni és attól kezdve forog, de csak hasról hátra és pont, semmi mást nem csinál. Fejlődés neurológusnál voltunk és gyógytornásznál is, mindenhol alaposan kivizsgálták, nincs baja. Ha az 1 évet betölti és nem mászik/kúszik/ül, akkor kell újra menjünk.

Na most el tudod képzelni a környezetünkben amit kapunk férjemmel… és természetesen senki nem fogadja el, hogy orvos mondta ki, hogy nincs baja, mégis kapjuk a hű meg há már ezt kellene azt kellene dumát.

2023. jan. 25. 21:28
 13/16 A kérdező kommentje:

5# Köszönöm! Tökéletesen megfogalmaztad, ami bennem van, nekem nem ment ilyen jól, így egy kicsit lehet félre is ment a kérdésem.

Sokat számít a nyomás, amit lehet nem is érez az, aki csak szimpla megjegyzéseket tesz. "Lacika már ül, Gizike is?" "Nemááár 8 hónapos és Gizike még nem?" Jobb esetben csak döbbent fej, rosszabb esetben kiegészítve azzal, hogy voltunk már szakembernél? :D Holott pontosan érzem, hogy nincs baj, szépen halad ő az útján, de annyira jön a külső nyomás, hogy már-már elhiszem, hogy óriási a baj.

Nagyon jó megfogalmazás, hogy sokan saját érdemnek tekintik, hogy a gyerekük korábban csinál valamit és vannak olyan lelki szegények, akik ezzel felvágnak. Engem ez zavar, nem az, hogy Lacika előbb ült, mint az én kislányom. Lehet erről normálisan is kommunikálni. :)

Egyébként én a környezetemben tényleg azt látom, hogy iszonyatosan gyorsan fejlődnek a babák. Eddig valószínűleg nem figyeltem erre, így lehet csak most szembeötlőbb. :)

2023. jan. 25. 23:00
 14/16 anonim ***** válasza:
54%
A babák nem olvassák a nagykönyvet, mindig vannak gyorsabbak, lassabbak. A legfontosabb,hogy minden mozgásformát helyesen és elég ideig csináljanak. Fejlesztő tornát oktattam egy ideig tisztában vagyok vele mit mikor és meddig "kell" csinálni.3 fiam van, az első fiam pl nagyon gyors volt, 1 hetesen tartotta a fejét, 3 hetesen a karján rámaszkodva nézelődött 3- hónaposan forgott, 5 hónaposan kúszott, 6 hósan mászott és felállt, 7 hósan felült,8 hósan bútorokba kapaszkodva sétált,11 hósan önállóan stabilan járt,minden mozgásformát elég ideig gyakorolt így nem lett probléma, leszámítva egy kis figyelemzavart bár nem biztos hogy van összefüggés, amúgy a mai napig nem az a leülök magamba játszani típus,kell neki az inger a pörgés, gyorsan és könnyen tanul. Második fiam sokkal inkább megfontolt volt,de Ő is gyorsabb volt az átlagnál,kb fél-1 hónap eltéréssel csinált mindent később mint a bátyja, a mai napig nagyon precíz nyugodt, megfontolt kisfiú,viszont Tsmt tonára jártunk idegrendszeri éretlenség miatt. A harmadik csak 5 hetes,de mint udősebb bátyja tartotta a fejét 1 hetesen,támaszkodik hetek óta hason fekve és úgy nézelődik,oldalról hátra fordul, és a héten már 2szer megfordult a hasáról a hátára, illetve láttam többször hogy próbálkozik ezzel,igen tudom hihetetlen én se hinném el ha nem láttam volna. Öcsémnél a gyerekek jóval később kezdték a kúszást-mászást, a kisebb pl azért mert erősíteni kellett a vállizmait tornával. Mindegyik gyerkőc egészséges, független attól mit mikor csinált, mert elég ideig csinálták. Nálam volt tornán wgy 8 hónapos kislány aki forogni tudott csak, néhány hét tirnával elértük hogy kússzon,másszon,felálljon, üljön szépen egymás után, 11 hónaposan már minden ment neki, ma meg sem mondaná senki. Ha úgy látod szépen fejlődik, már kiskutyázik 8 hónaposan, szabályosan kúszik akkor nincs min aggódni, e nem verseny,és nem anyuka ügyességén vagy nem ügyességén múlik,milyen ütemben fejlődnek, az anyukának a feladata hogy figyelje és ha kell tornáztassa,vigye szakemberhez időben, vagy kérdezzen meg hozzáértőt ha bizonytalan.
2023. jan. 26. 08:59
 15/16 anonim ***** válasza:
54%

2 gyermekem van, 2 kislány

Az első mindent a maga idejében csinált, picit késve... naa most a második

Csak pislogunk, eszméletlen. Most lesz 10-én 9 hónapos. Már a bútoroknál lépked, és egy egy pillanatra el is engedi, majd lecsücsül. Rohamosan fejlődik. A fogzása is brutál. 9 foga van. A gagyogás? Már lassan beszél...már mamázik, papa, anya, apa, lámpa, nem, integet, tapsol, rütyözik. Kezével oda hív magához. Kutyának vov(vaovau) ahhoz képest, hogy a 3 éves kislányom nem rég kezdett el mondatokban beszélni tényleg meglepő 9 hónaposan ez a fejlettség

Már 6 hónaposan mászott, 7 hónaposan felállt, és azóta gyakorolgat. Egész nap semmit nem tudok csinálni, mert nem lehet magára hagyni. A napokban ült ki mászásból.

Nem tudom miért van ez, sokat merengek rajta. Ettől még nem érzem azt hogy zseni a gyermekem, ez nem ettől függ, csak furcsa nekem is

Ismerősöknél is, főleg ahol 2.baba 9 hónaposan és szalad. Már kinti cipőt vásároltak a kisfiúnak

Nagymamák is mikor jönnek, nézik az unokát kérdezik mit csinálok vele egész nap? Hát semmit, nem is értem a kérdésüket...mindent ő csinál magától, hogy miért ilyen extra gyors a fejlődése erre senki nem fog tudni választ adni, de mint érintett én is kiváncsi lennék rá, hátha valaki tud mondani valami okosat

Ezeket nem azért irtam le, hogy aggódj a gyermeked végett. Mindent a maga idejében fog csinálni, nincs elkésve, ez a normális ütem ahol most tart.

2023. jan. 26. 11:54
 16/16 anonim ***** válasza:
71%
Az enyém 6 hónaposan állt fel először. De volt,amit később csinált, pl 4 éves volt,mire kerek érthető mondatokban beszélt.
2023. jan. 26. 23:25
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!