Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Hogyan kezeljem, hogy megszüle...

Hogyan kezeljem, hogy megszületik a baba, és a mamák már is jönnének?

Figyelt kérdés

Nem sokára szülni fogok. Első baba. Anyukám mondta, hogy ő már előre szólt a munkahelyén, hogy 2 hetet kivesz. Az anyósom szintén.

Nem tudom, hogy hogyan éljem ezt meg. Örülök, hogy ennyire részt akarnak venni a gyermek életében, de kicsit tartok is ettől.

Régebben úgy képzeltem el, hogy pont a születése után szeretném, ha csak hárman lennénk, hogy azt az időszakot csak hárman éljük meg.

Most nem tudom mit csináljak, vagy gondoljak. Nem tudjuk azt sem, hogy mennyire fog meg viselni a szülés, császár lesz e, hiszen akkor úgy hallottam jól jön a segítség. Csak én ahoz vagyok szokva, hogy a párommal mindent meg oldunk ketten, együtt.

Tanácstalan vagyok, azt sem szeretném ha mind a ketten megbántódnának, hiszen most ez nekik akkora öröm. Mindkettőjüknek első unoka, nagyon várják. Szívtelennek érezném magam, ha azt mondanám, majd csak ekkor és akkor gyertek.

Anyukámmal szoros a kapcsolatom, minden gondolatom elmondhatom neki anélkül, hogy ki akadna, maximum rosszul esne neki, de az anyósom más kategória. Jóban vagyunk, de az egészben szerintem csak azt látná, hogy nem akarom, hogy itt legyen.

Tapasztaltabb anyukák segítségét szeretném kérni, mi ilyenkor a helyes? Jól jött a segítség? Vagy ti meg mondtátok, hogy légyszíves ekkor és akkor gyertek?

Köszönöm.

2022. dec. 29. 09:08
1 2 3 4 5 6
 31/51 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen mindenkinek aki ír, sokat segített. Nem szabad mindig mások érzéseit néznem, a sajátomat is kell. Hajlamos vagyok alkalmaszkodni akkor is, ha nekem kicsit hátrányos, a férjem mindig azt mondja, túl jó szívem van. 🤗
2022. dec. 29. 10:49
 32/51 anonim ***** válasza:
100%

Én is nemsokára szülök. Az első héten biztosan hármasban leszünk,

nem fogadunk senkit. Férjem 2 hetet lesz itthon, úgy terveztük, hogy a második héten pár órára eljön a szűk család megnézni a babát (2-3 óra), és a 3. héten, amikor a férjem visszamegy dolgozni, anyukám akkor vesz ki szabit. Anyósommal nem tartjuk a kapcsolatot, úgyhogy ő kiesett. Ez így elég kompromisszumnak tűnik elsőre, de ettől függetlenül megmondtam, hogy ha kell segítség az első héten már, akkor szólunk. Viszont itt aludni nálunk senki nem fog, mert az nekem egyáltalán nem segítség.

2022. dec. 29. 10:59
 33/51 anonim ***** válasza:
29%

A természetes állapot az, ha a közösség tagjai segítik egymást. A nyugati kultúrában jelenleg nem divatos, hogy a tágabb család segítse a friss szülőket. Ami egyébként agyrém, és teljes mértékben természetellenes. Az egész állatvilágban pont az embergyerek a legkiszolgáltatottabb és a leghosszabb ideig védtelen. Következésképpen az embergyerek igényli a legintenzívebb gondozást. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az újszülött az első 2-3 hónapban folyamatosan a melleden fog lógni, de legalábbis kézben lesz. Ez egy természetes és normális igény egy újszülöttől. Ugyanis ő nem képes önálló helyváltoztatásra, és halálos veszélyben érzi magát, ha leteszik. Épp ezért fülsértően üvölt, amint a kis teste földet/ágyat ér. Iszonyatosan fárasztó, ha ezt egyetlen felnőttnek kell végigcsinálnia. Pláne, ha mellette még a háztartást is el kell látni. Ez az egyik.

A másik, hogy a szülés után pihenésre van szüksége a testednek. A terhesség alatt a méhet tartó szalagok megnyúlnak. Ha túl hamar túl nagy terhelésnek teszed ki magad, könnyen megsüllyedhet a méhed, ami nyomni fogja a hólyagot, és akár vizelettartási problémákhoz is vezethet. A terhesség alatt szétnyílik a hasizom. Ezeket a szétnyílt izmokat sem bölcs dolog idejekorán terhelni.

Én nem tartom kifizetődőnek a "ne szóljon bele senki, minden csak és kizárólag úgy lehet, ahogy én akarom" hozzáállást.

2022. dec. 29. 11:06
 34/51 anonim ***** válasza:
27%
A férjed szeret téged, azért ilyen finom. Más ezt baleknek hívja.
2022. dec. 29. 11:33
 35/51 anonim ***** válasza:
61%

33-as, ez túlzás, ne haragudj.

Az én kisfiam igazi cicifüggő volt, de nem lógott folyamatosan a cicimen 0-24-ben és amikor aludt, többnyire le lehetett tenni. És egy újszülött még viszonylag sokat alszik.

Én is azt hittem, huh, biztos nehéz lesz itthon, aztán hazahoztuk a gyereket, megszoptattam, leraktam aludni és csak néztünk a férjemmel, hogy és akkor most mit csináljunk, hát ráérünk.

Amúgy csinálni sem kellett olyan sok mindent, a férjem odatett egy kis kaját, felporszívózott, én beraktam mosni a kórházi cuccokat és ennyi, igazából nem látom, itt miben kellett volna segíteni.

Ettől függetlenül hozzánk jött kb. 2 naponta anyós 1-1 órára, hozott ennivalót, átpelenkàzta a babát, ilyesmi, de ha nem jött volna, akkor sem történik semmi.

Nem a baba első heteire kell nagytakarítást meg 3 fogásos menüket betervezni. A kertet sem én ástam fel.

Szóval nem tudom, mi az a sok dolog, amiben segíteni kell.

2022. dec. 29. 11:42
 36/51 anonim ***** válasza:
51%

Én is úgy voltam vele, ahogy te. Természetes úton szültem, volt gátsebem, de ha nagyon muszáj, eltudtam volna látni magunkat. DE! Annyira nem tudtuk mit csinálunk, hogy nagyon jó volt, hogy jött anyu. Gyorsabban belerázódtunk. :)

Ő nem az az okoskodó típus, mindig elmondta ő hogy csinálná, elfogadta, hogy sokat változott a világ 30 év alatt. Illetve reggel jött, este egy rokonunknál aludt. Kicsi a lakás és az volt a taktikánk, hogy így ő kialussza magát, nappal pedig én tudok pihenni egy kicsit, amíg ő frissen-fitten babázik. Jól jött, hogy tényleg csak a babával és magammal kellett foglalkoznom, főzött, rendet varázsolt kérés nélkül, tukmálta, hogy egyek-igyak és esténként hármasban voltunk.

Pénteken jöttünk haza a kórházból, hétvégén hármasban voltunk, hétfőn jött anyu. Nekünk ez így megfelelt. :) Tartottam tőle, de nagyon megviselt a babyboom, így a végén már inkább attól tartottam mi lesz velem majd egyedül a babával. Majdnem 6 hétig mindig volt velem itthon valaki (váltva anyu és a férjem, egy-egy nap az anyósom) és én nagyon jó döntésnek tartom, pedig én is úgy voltam vele ahogy te.

Te látod majd, de én amondó vagyok, ne vágj el minden szálat. Már a kórházban érezni fogod, hogy jól jön-e a segítség.

Igen, mindent megtud oldani bárki egyedül is, de szerintem azért vagyunk család, hogy segítsük egymást. Ha jó a kapcsolat, akkor miért ne? Én sem hagynám magára anyukámat mondjuk egy friss műtét, vagy nagyobb betegség után. A gyerekemet és a férjemet, testvéremet, de még a nagymamát sem. Akkor ők hogy a fenébe ne akarnának segíteni szülés után, hogy tudj egy kicsit regenerálódni? Főleg, hogy ott van a kisunoka is. Nem muszáj, de szerintem jó dolog elfogadni a jókor jött és jó segítséget.

Apuka is nagy segítség, de ha a baba kelt, én és a férjem sem tudott a sírásban pihenni nyilván. Jött, segített, dajkált, így rendszeresen mindketten ki voltunk purcanva az elején. A kívülről jövő kipihent segítség mindig jól jött. :)

Kereteket húzni, pedig mindig kell. Anyukám semmi rosszat nem akar, de pl. többször kapta ki a pár hónapos babánkat a kezemből, amikor éppen vígasztalhatatlanul sírt. Megkértem, hogy ne tegye, mert tudom, hogy képes vagyok megnyugtatni. Rájött, hogy basszus igazam van, csak valamiért ő zsigerből segíteni akart ezzel. Én szerettem az első hetekben, hogy megtudom osztani ezt a bensőséges időszakot a legközelebbiekkel.

Ha te nem akarod őket az első hetekben, akkor mondd el, hogy most így gondolod, de majd szülés után megbeszélitek ki mikor jöjjön. Normál családban nem hinném hogy lenne ebből neheztelés.

2022. dec. 29. 11:49
 37/51 anonim ***** válasza:
10%

Erre van egy normálisabb kifejezés: megfelelési kényszer. És ne tegyünk úgy, mintha ez keveseket érintene, mert nem, nagyon is sokakat.

2022. dec. 29. 11:50
 38/51 anonim ***** válasza:
52%

Szia nem.olvastam.végig mit irtak a többiek de én pl a második babámat várom és én várom hogy anyukám jöjjön majd főzni meg takaritani ilyesmi.Nem kora reggrl nem egész nap de kb 1 2 hétig jön minden nap vagy másnap.viszont én császáros voltam nekem az rlején a párom is itthon volt.

Egy jó tanácsot ha elfogadsz akármrnnyire is szereted vagy nem anyóst meg anyudat egyszerre nelegyenek ott :D Felváltvais elegrk hidd el

2022. dec. 29. 12:19
 39/51 anonim ***** válasza:
33%

Meg annyi még hogy ha ugy érzed szólj hogy ne jöjjön vagy jöjjön épp ez vagy az akkor szólj nekik.mi pl elosztottuk a babalátogatókat minden napra..na most egyszerre fogom hívni őket minnél kevesebb nap jöjjenek :D Nálunk nagy acsalád kb 2hétig csak látogatók jöttek mentek : D

Boldog babavárást!!38#as voltam

2022. dec. 29. 12:23
 40/51 anonim ***** válasza:
19%
Ne engedd. Covidos megint mindenki, influenza,rsv kez lab szaj. Mond meg fott kajat szivesen elfogadtok, ha beadja, d emaskulonben szeretnel babazni,osszeszokni harmasban. Van aki ket honapig ket orankent szoptat. Nehogy engedd h bekoltozzenek. Isten ments attol.csak beleszolnak mindenbe.
2022. dec. 29. 13:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.