Hogy bírtátok épp elmével az első hónapokat egy újszülöttel?
De egy 5 éves minek kelt fel éjszaka téged is? Mármint mit szeretett volna olyankor, amihez kellettél?
Csak mert néha a jelenleg 6,5 éves fiam is megébred inni és/vagy pisilni éjszaka, de tökéletesen megoldja mindkettőt egyedül kb 4-4,5 éves kora óta. Csak és kizárólag akkor jön át és kelt fel minket, ha rosszat álmodott, az meg saccra úgy 3 havonta 1x fordul elő. 5 évesen már biztos megkérdeztem volna tőle, hogy oké kicsim, de ehhez nekem miért kell felkelnem? 😅
Én is nagyon megszenvedtem. A szoptatást is. Nem volt elég tejem, konzultáltam szoptatási tanácsadóval, ha éppen nem szoptattam, fejtem. Béreltem kórházi mellszívót már, etettem a babám mellen, szondával. Volt tejkövem, blebem, minden másnap fájdalmas csomóm. Lett tejlázam, rázott a hideg, fájtak az izmaim, a kislányomnak meg nem volt túl jó a technikája, hiába minden, sosem lakott jól. Berepedezett a mellbimbóm, sírni tudtam volna, ha valami hozzáért, semmilyen krém nem használt. Semmi nem segített, egyszerűen valamiért nem alakult ki az összhang a babám és közöttem ebből a szempontból. Közben mindenki nyomta, hogy de a tej... a tej az kincs, az kell, ne adjam fel és iszonyat frusztrált lettem. Végül a célom az volt, hogy max fél évig szoptatok és nem bánom, ha kell tápszeres kiegészítés, elengedem. Ez hozott megváltást. 7 hónapos a kislányom, napi 2-3 alkalommal szopizik még keveset. Pont most kaptam karácsonykor egy megjegyzést, hogy mem csoda hogy nincs tejem, ha ekkora adag tápszert adok a kislányomnak... Na ott kiszakadt belőlem minden, hogy tudja az illető merre van az előre. Legtöbben fele annyit sem küzdenek a szoptatásért, mint amennyit én küzdöttem. Nem vagyok hajlandó ezt újra és újra megcsinálni, hogy hátha akkor 100% anyatejes lesz újra a babám. Lesz*rom, már bocsánat! Amióta nem függ a mellemtől 0-24-ben (tápszer, plusz hozzátáplálás), megváltás, hogy más is tudja etetni! Sokkal jobban érzem magam a bőrömben!
Te vagy benne a helyzetedben, te látod, hogy meddig vagy hajlandó elmenni. Ha úgy érzed, hogy már nem megy, akkor adjál nyugodtan kiegészítésként tápszert. Azzal számolni kell, hogy ezzel egyenes arányban fogyni kezd majd a tejed, de semmiképpen ne engedd be a külső megjegyzéseket, elvárásokat. Ha te úgy érzed elengednéd a szoptatást, engedd el.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!