Hogy kell/lehet megtanítani elaludni egy 8 hós babát?
Ha tudod, kérd el valakitől a suttogó c. könyvet. Altatásra sztem nagyon jó.
A módszere k. az, hogy alakíts ki valami rituálét az alvás körül, amiből tudja, hogy az fog következni. pl. lefekteted, simogatod, elénekelsz egy dalt, majd elköszönsz, és kimész a szobából. Ha sír, akkor mondjuk 2 perc után bemész hozzá. Megnyugtatod, lefekteted, elmondod, hogy most aludnia kell, és kimész. Ezt addig csinálod, amíg végre el nem alszik. Iszonyú nagy elhatározás kell hozzá, mert képesek akár másfél órát is sírni (tapasztalat). Ha bármikor feladod közben már vesztettél. Elméletileg ez az idő minden egyes altatás alkalmával egyre rövidebb, majd végül sírás nélkül pár perc alatt el is alszik. Vannak akik azt javasolják, hogy egyre növelni kell az időt, mire bemész hozzá. Először 2 perc, majd 3-4-5-7. stb. Ezt már döntsd el te.
Viszont sztem gyereke is válogatja, hogy ezt kivel lehet megcsinálni. nekem 3-ból egy volt vevő rá. Az elsőnél nem egészen így, de másképp próbálkoztam, 5 perc alatt már hányt a sírástól, tehát nem nagyon mertem vele kísérletezni. A kicsim pedig a 3. altatás alkalmával 1 óra bömbi után befulladt. Nos, én úgy határoztam, hogy nem ér annyit a nyugalmam, hogy megfulladjon a gyerekem. Így ringatom. Majd ha értelmesebb lesz, akkor könnyebb lesz.
Szerintem nem lehet, és nem is kell.
Az enyém 1 éves lesz, nem alszik el magától, csak kézben, de nem is várom el tőle.
Vannak a családban, ismeretségi körben 2 évesek is, akik szintén nem alszanak el egyedül.
Nem tudom kik mondják neked, de ne hallgass rájuk...
20:41-esnek, hát éhes nem marad, de nagyon keveseket eszik egyébként egyszerre, úgyhogy ezért még eszik éjjel, de ezzek nincs is gond, vékonyka, jóhogy adok neki enni éjjel is.
A múltkor volt egy kérdés, jópáran írták, hogy beteszik az ágyba és kimennek a szobából és már alszik is a babájuk. Akár éjjel, akár nappal.
20:36-osnak:
Nekem ez sem vált be: 10 hónaposan nem aludt délben a gyerekem, mégis 4 órát volt ébren éjjel is. Neki abszolut nem volt igénye az alvásra, csak arra, hogy fogjam. :D
Amióta egyedül alszik el (3,5 éves volt) azóta alszik akár 11 órát is egyben.
Sokszor ha túl fáradt a gyerek, az sem válik be, mert már a fáradtságtól nem tud aludni. Ezzel sztem mi felnőttek is vagyunk így néha..
Én nem értek egyet azzal hogy ha keveset alszik nappal, akkor jobban alszik éjjel. Nálunk pont az ellenkezője van (és a Suttogó könyv is ezt írja), minél fáradtabb, annál nehezebben alszik el. Az én kisfiam 18 hónapos és ha délután 3 órát alszik és pl. 4-fél 5 fele felkel, attól még simán elalszik este 9 körül.
Nálunk is sokáig ment az ölben altatás, aztán mikor kicsit nagyobb lett, már nem volt neki kényelmes, így a saját ágyában aludt el, de azt "követelte", hogy bent legyek vele. Nem kellett látni, hogy ott vagyok (a háta mögött ültem). Aztán egyszer elkezdtem kipróbálni azt, hogy pl. a cumisüveget kivittem a konyhába és amíg nem sírt nem mentem be hozzá. Van amikor simán elaludt magától, volt amikor be kellett mennem. Aztán egyre többször volt olyan, hogy elaludt magától. Mostanra beteszem a hálózsákba, megpuszilgatom, kijövök és 5 percen belül már alszik is.
Szerintem igenis meg lehet tanítani egyedül elaludni, hogy ne kelljen neki a szülő közelsége.
Sok sikert hozzá!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!