Szoktatok játszani a kisbabátokkal vagy felesleges?
Kérdező!
Már a 2 hetes baba elkezdi figyelni, hogy milyen hangok vannak körülötte, tehát beszélni kell hozzá, ha azt szeretnéd, hogy később normálisan beszéljen (és énekelni is, ha szeretnéd, hogy ismerje az énekhangokat).
6 hetesen már ismeri az összes hangot az anyanyelvéből - ha ez kimarad, nagyon nehezen pótolja!
A többit meg olvasd el a nevelési könyvekben.
Én voltam olyan babával, aki még egy hangot se beszélt, járni se tudott, de már egészen pontosan meg tudta mutatni, mit szeretne. Körbevitt például az összes szobában (mármint én vittem körbe, ő csak mutatta, merre menjünk), és mindenütt végigsimogatta a könyveket (mivel már azt is megtanulta, hogy könyvet nem dobálunk le). Kinéztünk az összes ablakon, imádta a forgalmat nézni. Mindegyik ablakból külön. Egyszerűen nem lehetett eltéveszteni, hogy mit szeretne éppen.
Aztán később, kb. 3 másodperc alatt megtanulta, hogy egy-egy adott eszköz veszélyes, és ott tisztes távolban mindig megállt. Beszélni még nem tudott - de semmit nem kellett előle zárni, mindent elkerült, ami rossz lett volna neki.
"mitől ijed meg egy biztonságos szobában, kisagyban"
Azt honnan tudná, hogy a szoba biztonságos?
Viszont az ösztönei azt mondják, hogy egy jól behatárolt hely az tényleg biztonságos, ezért kell például neki kiságy, nem jó a nagy (persze, ha már alszik, akkor mehet az is).
Az igazi biztonságot pedig az anya hangja, melege, ringatása és szívdobogása jelenti neki, mivel erre figyelt már legalább fél éve, és ezeket jól ismeri.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!