Ki mit csinál a babájával egész nap?
Igencsak kritikus vagyok Vekerdyvel szemben, de nagyon jól mondja!!!
"Vekerdy Tamás pszichológus: - Igen. Diavetítõ. Három éves kisgyereknek semmiképp nem vetítenék diavetítõvel. Általában tudni kell, hogy a hallott mese az igazi mese, amihez a gyerek önmagában készít képeket. Ez segít feldolgozni igazán az õ szorongásait, vágyait, düheit, ismereteit, mindent."
Egyáltalán nem fölösleges a mesélés és a mondókázás, már ilyen kicsinek sem...nálunk a Sün Balázs volt a legnagyobb kedvenc, csak akkor nem sírt a babakocsiban, ha ezt mondtam végig, amíg toltam :D A könyveket is szerette nézegetni ennyi idősen a lányom, és ez azóta is így van. Van olyan baba biztosan, akit nem köt le, de akit igen, annak igenis jót tesz a fejlődésben a dal és mondóka.
Amúgy az én babám olyan volt, akit állandóan szórakoztatni kellett, max. 10 percet volt el a szőnyegen egyedül, ott kellett mellette lennem mindig. Amit nagyon szeretett, ha a nagy fitnesslabdán hasalt, és előre hátra, meg oldalra görgettem, rugóztattam hason rajta, nagyokat nevetett mindig (egy gyógytornász ismerős mondta, hogy ez fejleszti az egyensúlyérzéket, meg erősíti a hátat), esetleg ha van fitnesslabdátok, próbáljátok ki. Sokat kukucsoltunk, úgy is, hogy ő volt letakarva egy textilpelussal, meg úgy is, hogy én bújtam el. A játszószőnyegen a játékokat cserélgettem, akkor az új dolog lefoglalta egy ideig. Amikor már kicsit nagyobb volt (5-6 hónapos), akkor már érdekelte a kosárban ,,túrás". Egy kis kosárba tettem több játékot, meg hétköznapi dolgokat, és feltámasztottama lábamra, ő meg túrt a kosárban. Meg imádta magát a tükörben nézegetni, úgyhogy egy kis kitámasztható tükröt tettem elé, azzal vagy 5 percig elvolt magában, dumált a tükörképének :D De volt, hogy csak néztünk ki az ablakon, néztük a fákat, autókat, magyaráztam neki, mi történik kint. Most hirtelen ezek a játékok jutottak eszembe. Amúgy ezek hosszú napok voltak, lassan teltek, pedig a lányom 3x aludt még akkoriban. Sokszor éreztem én is, hogy kifogytam az ötletekből.
Igen, ez is igaz. De szerintem ha nem csak és kizárólag diát olvasnak a gyereknek, hanem mellette hall sima olvasott mesét, az teljesen jó. Nem csak az egyik, vagy csak a másik. A kettő szerintem megfér egymás mellett.
A lányomnak minden nap olvastam, volt, hogy többször is. Mellette az őszi/téli időszakban gyakrabban vetítettünk diát is.
Tisztelem Vekerdy munkásságát, olvastam könyveit is. De ebből kiindulva még egy Bogyó és Babócát se olvass a gyereknek, mert az is képeskönyv.
A lányom már 11 éves, nem látom rajta, hogy esetleg problémát okozott neki a diavetítés, vagy a képes könyvek. Rengeteget olvastunk neki minden féle verzióban. És szerintem ez a legfontosabb.
Köszönöm mindenkinek. Ez a fitt labdás tetszik :)
Szívesen olvasok pl Vekerdyt vagy hasonlókat, de csak szórakozás céljából. Minden baba egyedi ugye ezt tudjuk :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!