Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Akiknek tv mellett nőtt fel a...

Akiknek tv mellett nőtt fel a gyerekük tudnának tapasztalatot mondani?

Figyelt kérdés
Értem ezalatt, hogy ahol egész nap ment a tv akár háttérzaj végett. Milyen hatással volt ez a gyerekükre? Bevallom én nem nagyon tudok itthon egyedül síri csöndbe lenni és ezért megy a tv. Van egy 10 hónapos gyerekem akit néha néha leköt a tv de aztán megy tovább és játszik tovább illetve én is játszok vele. De ekkor mikor leköti (kicsi időre is) akkor nem lehet belőle kizökkenteni. Magától szépen tovább áll ahogy írtam az előbb. Amúgy szépen fejlődik lassan feláll es már mondd ilyen “szavakat” hogy dada, baba, tatata. De tény hogy egyre jobban leköti a tv.
2022. máj. 31. 13:38
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
73%
Ja én is tv-nőttem fel mégsem kell hogy menjen a tv vagy számítógép, mert könyvet szeretek olvasni. Ez személy függő hogy ki mire fogékony. Öcsém is tv-n nőtt fel és ő meg játék függő, pedig neki is kötelező volt napi 1 órát olvasni mint nekem. Mindenki más.
2022. máj. 31. 17:00
 32/36 anonim ***** válasza:
72%

"a két éves lányom alig néz tévét de mivel napi másfél órát olvasunk neki, így hatalmas szókincse van."

Én meg ettől kapok agybajt... Emberek, a gyerek nem az olvasástól tanul meg beszélni, hanem attól, hogy beszélnek körülötte! Kétszáz évvel ezelőtt az emberek 90 százaléka írástudatlan volt, a maradék sem olvasott a gyerekének esti mesét, mégsem maradt néma az egész emberiség. Hogy melyik gyerek mikor tanul meg beszélni, az egy: normál határok között nem jelent SEMMIT, kettő: tisztán biológiai folyamat, nincs köze ahhoz, hogy olvastak-e neki napi másfél órát Boribont.

Jó dolog az olvasás, később, ovis, iskolás korban valóban mérhető, hogy nagyobb szókincse van annak, akinek olvasnak. De nem attól fog az egyik gyerek másfél, másik két és fél évesen beszélni kezdeni, mert olvastak vagy nem olvastak neki. És a két és fél évesen beszélő nem butább, mint a másfél évesen.

Tudom, miről beszélek, két gyerekem van. A fiam 2 éves koráig egy szót se szólt, csak babanyelven. Utána beindult ugyan a beszéde, de csak az ovikezdésre tisztult ki úgy, hogy kívülálló is értse. A húga meg másfél évesen mondókázott. Mindkettőnek mi vagyunk a szülei, mindkettővel igyekeztünk ugyanúgy foglalkozni. Akkor a fiam esetében mégis sz.r szülők voltunk, a lányomnál meg fantasztikusak?

Fun fact: eltelt tíz év, a fiam okosabb, de legalábbis sokkal érdeklőbb és tájékozottabb, mint a lányom. És a lőtéri kutya nem kérdezi, melyik mikor kezdett beszélni.

2022. máj. 31. 17:10
 33/36 anonim ***** válasza:
75%
Utolsó, nem a beszéd elsajátításáról írt, hanem a szókincsről. És ebben igenis szerepe van az olvasásnak. Már 2 éve éltem külföldön, napi szinten beszéltem emberekkel, de mikor elkezdtem élvezni az olvasást az adott nyelven, és heti pár könyvet elolvastam, sokkal gyorsabban bővült a szókncsem. Ez gyerekeknél is így van.
2022. jún. 1. 00:44
 34/36 anonim ***** válasza:
90%
Nem olvastam végig. Arra figyelj hogy pl az evést ne kosse össze a tvvel, mesével stb.
2022. jún. 1. 07:04
 35/36 anonim ***** válasza:

Nálunk is sokat ment, egész nap síri csöndben lenni nem a legjobb, azért ne legyünk már ezért megkövezve. Most lesz öt éves, nem függő, normálisan fejlődik.

Viszont én meg pont azt tapasztaltam a sajátomnál, hogy a tablet és a telefon teljesen más hatással van rá. Mi nem adtuk neki oda, anyu viszont vett külön a gyereknek egyet. Talán pont ezek azok a bizonyos autisztikus tünetek, nem tudom, de tabletezés után megőrült itthon a gyerek, kezelhetetlen lett, hisztis, nagyon nehezen tudtuk megnyugtatni, ok nélkül dühöngött, mindig el kellett altatni, mert máshogy nem bírtunk vele. Megbeszéltem anyuval, hogy rendben, adja oda neki, de csak rövid időre, pár perc elég. Utána nem jött elő többet nála. Szerintem inkább tv, mint telefon vagy tablet.

2022. jún. 1. 13:25
 36/36 anonim válasza:

24 éves vagyok, még nincs gyerekem, de tervezzük.

Én TV mellett nőttem fel. Az ami hátrány, hogy szeretek TV előtt enni a mai napig, de mást nem tapasztaltam. Kiskoromban is reggel megnéztem egy mesét, aztán mentem az udvarra játszani. Ebédnél szintén néztem mesét és aztán irány az udvar. Nálam is inkább háttérzajnak volt jó, a mai napig is. Gyerekkoromban barbiztam, gyurmáztam, csak szólt a TV.

2022. jún. 28. 08:39
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!