Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Mindenki válaszoljon, kérem?...

Mindenki válaszoljon, kérem? Anyukák, ki mivel hogyan kezdte a tápszer mellett etetni a gyerekét?

Figyelt kérdés
Hány hónaposan kezdte ,mivel mennyi időnként adott más-más ételt a gyerekének!(milyen hús,zöldség,gyümölcs,mit-mikor-hogyan-mennyit???)Mi az amit nem szabad adni a gyereknek...Kérlek a tapasztalatokat írjátok le,nagyon megköszönném!(A baba tápszer mennyibe kerül,a közép kategóriás)Havi szinten mennyibe jöttetek ki a baba etetésével?Köszönöm a válaszokat!:)
2010. szept. 13. 15:48
 1/10 anonim ***** válasza:

Havi szinten hogy jöttünk ki - jövünk ki az változó. A tápszer nem olcsó dolog sajnos. Beba 2.600,- Ft körül van, a Humana 2.300,- körül. Mondjuk ez a 2-es tápszer. A dokid meg tudja szerintem mondani melyik mennyibe kerül pontosan.

Én 4 hósan kezdtem adni gyümölcsöt a babámnak. Először úgyis csak kóstoltatni kell, hosszú idő lesz mire 1-1 tápszeres étkezést ki tudsz váltani.

Először almával próbálkozz, reszeld le üvegreszelőn és csak 1-2 kanállal adj neki a levéből pár napig, aztán adhatod magát a lereszelt almát is, de szintén 1-2 kanállal. A banánnal 7 hós koráig várni kell, puffasztó, és székletet is foghatja. Amit még korán adhatsz, az az őszibarack. Aztán 5-6 hósan adhatod a meggyet almával, 7 hósan banánnal. Jöhet majd a pomelo, avokádó, mangó, sárgabarack, vehetsz fagyasztottat is, szilvát is pl. Apró magvasokat semmiképp ne adj, pl. eper, málna, szeder, allergizálhat!!!

Főzelék: karalábé, karfiol, káposzta puffasztó, azt inkább később. Adhatsz először akár krumplit almával, céklával, zeller gumó, sárgarépa, fehérrépa, főzőtök, sütőtök!!!

Fűszerezni nem kell semmit, a krumplit én külön főztem héjában pl.

A következő levélben küldök étel összeállítást.

Ha majd jöhetnek a K betűs ételek, a főzővizébe tegyél pár szem egész köményt, és a főzővizet ne használd fel, puffaszthat.

Délelőtt kezdj kóstoltatni mindent, mert ha esetleg fáj valamitől a hasa, az nem este fog rajta kijönni, addigra elmúlik.

Én mindig felírtam, ha új dolgot adtam a babának, ha valamit nem szeretett, vagy fájt tőle a hasa, vagy kiütéses lett azt leírtam, és így mindig visszakereshető volt minden. Kiütéses nem lett soha, de azért ideírtam, hogy lehet rá számítani.

Húst csirke és pulykamellet adhatsz 6 hós korától. Én előre megfőztem, pici főzővízzel leturmixoltam és celofánba kiadagoltam és lefagyasztottam.

Ha van kérdés írj nyugodtan.

2010. szept. 13. 16:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:

Tökös-meggyes

4-6 hónapos kortól


Hozzávalók:

2-3 közepes méretű újkrumpli

15-20 szem érett, hibátlan meggy

1 maréknyi összevágott cukkíni, vagy zsenge tök (héj és mag nélkül )


A tisztított, feldarabolt zöldségeket megfőzzük, az előkészített gyümölccsel összeturmixoljuk. Darabosabb állagú, nem olyan krémes.


Meggyes krumpli

4-6 hónapos kortól


Hozzávalók:

2-3 közepes méretű újkrumpli

15-20 szem érett, hibátlan meggy


A krumplit megmossuk, vékonyan meghámozzuk (kisbabáknál nem kaparjuk), apróra felkockázzuk, s kis lábosba téve kevés vízzel felengedve megfőzzük pár perc alatt. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, bőrét lehúzzuk. Az első pár alkalommal szitán áttörjük, hogy a rostok ne kerüljenek bele. Majd az áttört krumplihoz keverjük. A meggy levével, és/vagy a főzőlével higítjuk. Lágy krumplipüré állagúnak kell lennie. Később a meggyet és a krumplit előkészítés után együtt turmixoljuk le. A meggy rostjai és a héja nem puffasztó, belekerülhetnek a baba ételébe.


Meggyes krumpli menü

6-8 hónapos kortól



Hozzávalók:

2-3 közepes méretű újkrumpli

5-20 szem érett, hibátlan meggy

1 ek. csirkemell húspüré


A krumplit megmossuk, vékonyan meghámozzuk (kisbabáknál nem kaparjuk), apróra felkockázzuk, s kis lábosba téve kevés vízzel felengedve megfőzzük pár perc alatt. A meggyet megmossuk, kimagozzuk, bőrét lehúzzuk. A meggyet és a krumplit előkészítés után együtt turmixoljuk le. Húspürével tálaljuk. A húspürét először belekeverjük a menübe, vagy együtt turmixoljuk a zöldséggel-gyümölccsel. Később tálaljuk csak, mint feltétet.

Ha a sárgarépa nem ízlik magában

4-6 hónapos kortól


Hozzávalók:

2-3 közepes méretű újkrumpli

15-20 szem érett, hibátlan meggy

2 db kisebb zsenge sárgarépa


A tisztított, feldarabolt zöldségeket megfőzzük, az előkészített gyümölccsel összeturmixoljuk. Darabosabb állagú, nem olyan krémes. Színe gusztusos narancsos rózsaszín.



Cékla püré

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kisebb cékla

2-3 db kisebb zsenge sárgarépa

2-3 közepes méretű újkrumpli

2-3 saláta levél

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló nélkül, mert az cián tartalmú )


A tisztított, feldarabolt zöldségeket durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk. Darabosabb állagú, nem olyan krémes. Színe gusztusos érett paradicsom piros színű, egyszerűen gyönyörű.


Megjegyzés:

A krumpli kálium tartalma jelentős, de csak sóval együtt főzve szívódik fel hatékonyan, s így nem borítja fel a szervezet sóháztartását. Babáknál még sekély mennyiségű sót használjunk, ne terheljük meg a kiválasztó szerveit.


Figyelmeztetés:

A saláta levele növekedésére fordítja az energiáit, s a felvett tápanyagokat is. Minnél erősebb, trágyázott (akár szerves, akár mű) a föld (rosszabb esetben a vízkultúra), annál nagyobb a saláta, de így a levelekben található nitrát tartalom is az egészségügyi határérték többszöröse lehet.

A sárgarépa gyökerében szintén felhalmozódhat a nitrát. Mindezek fokozottan jelentkeznek, ha a talajban túladagolják a kálium tartalmú műtrágyűt is, ezek együttes hatása a kisbabákra nézve azonnal végzetes lehet (bár a felnőtteknek is árt, csak hosszabb távon).



Cékla menü

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kisebb cékla

2-3 db kisebb (zsenge) sárgarépa

2-3 közepes méretű újkrumpli

evőkanálnyi pulykamell

1 kk bio szója olaj



Nyár végén és ősz lején a zöldségek már érettebbek, keményebbek, ezért pár perccel hosszabb főzési időt igényelnek.

A pulykamellet apróra vágjuk, kevés szója olajon megpároljuk, felöntjük vízzel és a tisztított, feldarabolt zöldségekkel 1-2 durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk. Darabosabb állagú, nem olyan krémes.


Figyelmeztetés!

A szója allergizálhat, ha valós kockázata van az allergiának, használjunk másik olajat!



Pulykamell almával

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 nagy édes-savanykás alma

2-3 közepes méretű újkrumpli

evőkanálnyi pulykamell

1 kk. bio szója olaj

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú )


A pulykamellet apróra vágjuk, kevés szója olajon megpároljuk, felöntjük vízzel és a tisztított, feldarabolt krumplival 1-2 durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, s amikor a krumpli már szinte kész beletesszük a nagyobb kockákra vágott almát, s egyet forralunk még rajta, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk.

Halványsárga színű marad az alma megpárolása miatt, a friss almával készítjük, az megbarnul.



Paradicsomos-zelleres püré (Rózsám kedvence)

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 nagyobb paradicsom

1/2 édes alma

2-3 közepes méretű újkrumpli

1 zeller levélke

1-2 szál kisebb sárgarépa

1 saláta levél

1 maréknyi főző tök vagy cukkin

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú )


A recept alapja a paradicsom és a zellerzöld.

Nyár derekán különböző zöldségeket főztem össze, amiket mind a konyhakertünkben szedtem.

A 1 nagyobb paradicsomot tisztítás után (csak a húsát használtam, magok és héj nélkül) apróra fölkockáztam, az édes almát meghámoztam (ez adta az édeskés ízét), nagyobb kockkra vágtam. Az almát a paradicsommal összefőztem, vizet nem kellett hozzáadni, mert a paradicsom adott annyi levet, ami a pároláshoz kellett. Savas jellegük miatt nem lehet például a krumplival együtt főzni, mert a krumpli nem tud megpuhulni tőle.

Egy másik edényben főztem a többi zöldséget 1 zeller levélkével s egy picike sóval. A közepes nagyságú apróra vágott újkrumpli mellé kerültek az apróra vágott, szeletelt zöldségek meghámozva, magok nélkül. Így került hozzá a sárgarépa, saláta levél, főző tök, vagy cukkini, később karalábé, karfiol. Turmixszal pürésítettem, sosem sűritettem, mindig zöldségpüré maradt.


Tanács:

Eleinte ki kell szedni a zellerzöldet, de később már azt is benne hagyhatjuk (7-8 hónapos kortól).

Komplettálásához reszelt sajtot használtam (8 hónapos kortól).

Ezt az alap receptet, ha mártásosabbá tesszük (egy kis liszttel, de még jobb, ha kifőtt tészta levével), remek tésztaszósz válhat belőle. Akkor már fűszerezhetjük bazsalikommal, kakukkfűvel is, s főzhetünk bele hagymaféléket is (8-9 hónapos kortól).



Baba tökfőzelék

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kisebb savanykás alma

2-3 közepes méretű újkrumpli

1-2 maroknyi tök vagy cukkíni

evőkanálnyi pulykamell

1 kk bio szója olaj

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)

kaporlevélke


A pulykamellet apróra vágjuk, kevés szója olajon megpároljuk, felöntjük vízzel és

a tisztított, feldarabolt krumplival, tökkel 1-2 durva konyhasó-kristállyal és kaporlevéllel megfőzzük, s amikor a krumpli már szinte kész beletesszük a nagyobb kockákra vágott almát, s egyet forralunk még rajta, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk.

Csak annyi almát tegyünk hozzá, amitől egy kissé savanykás lesz az íze, de ne érezzük ki az alma ízét.

2010. szept. 13. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 anonim ***** válasza:

Leveszöldség püré

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

2-3 db kisebb zsenge sárgarépa

1 tk apróra vágott petrezselyem gyökér

2-3 közepes méretű újkrumpli

1 kisebb savanykás alma

2-3 gyermekláncfű levél (helyettesíthető saláta levéllel )

1 zeller levélke

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)


Először a leveszöldségeket tesszük fel főni, majd a tisztított, feldarabolt krumplival 1-2 durva konyhasó-kristállyal, a gyermekláncfű és zeller levéllel megfőzzük, s amikor a krumpli már szinte kész beletesszük a nagyobb kockákra vágott almát, s egyet forralunk még rajta, a levében kicsit állni hagyjuk, kivesszük a zeller levelet, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk.


Megjegyzés:

Nem szokásos "gazokat" is megfőzni, pedig sok közülük gyógynövény, s számos más előnyük is van. Például a salátával hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyermekláncfűnek magas a vastartalma, és szinte egész évben szedhető. Kora tavasszal zsengébb, de nyáron is fogyaszthatjuk a középső leveleit, főleg, ha rendszeresen nyírjuk a fű között. Mivel nem különösebben gondozzuk biztosan nem magas a levelek nitrát tartalma, ami a fóliás-óriás salátákról nem mondható el, nem vegyszerezzük, így szermaradvány sincs benne, s ha nem forgalmas út mellől szedjük, akkor kipufogó gázzal sem szennyezett.


Gyermekláncfű:

Májvédő hatású keseranyagokat tartalmaz. Méregtelenítő kúrák kiegészítő gyógynövénye.

Ismerjük a mondást!

Keserű a szájnak, jó a májnak!



Zöldségekről-gyümölcsökről

A hozzátáplálásnál először gyümölcsöket, majd zöldségeket is bevezettjük a baba étrendjébe.


A különböző tulajdonságokkal rendelkező növények sajátosságait vegyük sorra és figyelembe.


Meggy

A meggyet megmossuk, kimagozzuk, bőrét lehúzzuk. Az első pár alkalommal szitán áttörjük, hogy a rostok ne kerüljenek az ételbe. A meggy rostjai és a héja nem puffasztó, ezért később belekerülhetnek a baba ételébe.


Sárgabarack

A leveses kajszibarackot szitán áttörjük. Ne turmixoljuk, mert akkot a rostok is bekerülnek a pici pocakba.

Figyelmeztetés:

Mivel a kajszi erős hasgörcsöt is okozhat, óvatosan 1-2 falattal próbáljuk ki, s inkább ivólének higítva. Ha nem okoz gondot, növelhetjük az adagot egészen 2-3 szem barackig is. Viszont, akinél hasfájás, hasmenés lép fel halassza 1 éves kor utánra a beveztését.


Burgonya

Megjegyzés:

A krumpli kálium tartalma jelentős, de csak sóval együtt főzve szívódik fel hatékonyan, csekély mennyiségű só is elegendő.


Saláta

Figyelmeztetés:

A saláta levele növekedésére fordítja az energiáit, s a felvett tápanyagokat is. Minnél erősebb, trágyázott (akár szerves, akár mű) a föld (rosszabb esetben a vízkultúra), annál nagyobb a saláta, de így a levelekben található nitrát tartalom is az egészségügyi határérték többszöröse lehet.

A sárgarépa gyökerében szintén felhalmozódhat a nitrát.


Gyermekláncfű

Májvédő hatású keseranyagokat tartalmaz. Méregtelenítő kúrák kiegészítő gyógynövénye.

Ismerjük a mondást!

Keserű a szájnak, jó a májnak!

Nem szokásos "gazokat" is megfőzni, pedig sok közülük gyógynövény, s számos más előnyük is van. Például a salátával hasonló tulajdonságokkal rendelkező gyermekláncfűnek magas a vastartalma, és szinte egész évben szedhető. Kora tavasszal zsengébb, de nyáron is fogyaszthatjuk a középső leveleit, főleg, ha rendszeresen nyírjuk a fű között. Mivel nem különösebben gondozzuk biztosan nem magas a levelek nitrát tartalma, ami a fóliás-óriás salátákról nem mondható el, nem vegyszerezzük, így szermaradvány sincs benne, s ha nem forgalmas út mellől szedjük, akkor kipufógó gázzal sem szennyezett.


Sárgarépa

A sárgarépa gyökerében szintén felhalmozódhat a nitrát. Minnél erősebb, trágyázott (akár szerves, akár mű) a föld, főleg fóliasátorban jellemző (rosszabb esetben a vízkultúra), annál nagyobb a répa, de így nitrát tartalom is az egészségügyi határérték többszöröse lehet.


Paradicsom

A paradicsomot úgy használjuk föl, hogy tisztítás után csak a húsát , magok és héj nélkül apróra fölkockázzuk. Savas jellege miatt nem lehet például a krumplival együtt főzni, mert a krumpli nem tud megpuhulni tőle.


Zellerzöld

Eleinte ki kell szedni a zellerzöldet, de később már azt is benne hagyhatjuk az ételben, és azzal együtt pürésítjük.


Méz

Gyermekeknek csak 1 éves kortól adhatók a különféle mézek.


Citrus félék

Gyermekeknek csak 1 éves kortól adhatók a különféle citrusfélék.


Vöröslencse

A vöröslencse héja könnyen leválik, és anélkül kerül kereskedelmi forgalomba. Így nem puffaszt.

A hüvelyeseknek, így a lencsének is magas a fehérje tartalma, inkább ne adjunk hozzá húst, hogy ne terheljük túl a kicsi emésztőrendszerét.

________________________________________



Rizsnyák

4-6 hónapos kortól


Hozzávalók:

1/2 csésze válogatott "A" minőségű fehér rizs

1 csésze víz


A rizst kiválogatjuk, megmossuk és kétszeres mennyiségű vízben feltesszük főni. Ha fogy a víz mindig pótoljuk. Kb. 1 óra alatt teljesen pépesre főzzük. Szitán áttörjük, vagy turmixoljuk. 4-6 hónapos babáknál ügyeljünk arra, hogy teljesen pépes legyen. Később, ahogy a baba nő egyre kevésbé kell teljesen pépesre turmixolni.


Felhasználás:

- Önállóan anyatejjel, vagy tápszerrel keverve tejpépnek.

- Hozzá adva gyümölcspürék, zöldséges pürék és menük sűrítésére.



"Mintha paradicsom" püré

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

2-3 db kisebb sárgarépa

1 ek apróra vágott petrezselyem gyökér

2-3 közepes méretű krumpli

1 db savanykás alma

1-2 kisebb cékla

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)


Mosás, pucolás, aprítás után először a répaféléket tesszük fel főni, majd a tisztított, feldarabolt krumplival megfőzzük, s amikor a krumpli már szinte kész beletesszük a nagyobb kockákra vágott almát, s egyet forralunk még rajta, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk.

Színe, íze megtévesztésig hasonlít a paradicsompüréhez.

2010. szept. 13. 16:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/10 anonim ***** válasza:

Cékla menü 2.

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kisebb cékla

2-3 db kisebb (zsenge) sárgarépa

2-3 marék cukkíni kocka

evőkanálnyi pulykamell

1 kk bio szója olaj

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)

ha lehet desztillált víz a készítéshez



Nyár végén és ősz lején a zöldségek már érettebbek, keményebbek, ezért pár perccel hosszabb főzési időt igényelnek.

A pulykamellet apróra vágjuk, kevés szója olajon megpároljuk, felöntjük vízzel és a tisztított, feldarabolt zöldségekkel 1-2 durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk. Darabosabb állagú, nem olyan krémes.



Cékla almával

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kisebb cékla

2-3 marék cukkíni kocka

2-3 alma

ha lehet desztillált víz a készítéshez

rizsnyák


Lehet hozzá barack velőt is keverni.

A tisztított, feldarabolt zöldségeket durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, mielőtt készre főne az almát is beleteszük, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk. Ezután keverjük bele a rizsnyákot, össze is turmixolhatjuk vele, s a barack velőt is beletehetjük.



Csicsergő

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kis tál csicseri borsó (esetleg zöldborsó )

2-3 db kisebb sárgarépa

1 ek apróra vágott petrezselyem gyökér

1-2 marék cukkíni kocka

1 ek pulyka hús

1 kk bio szója olaj

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)

ha lehet desztillált víz a készítéshez


A csicseri borsót külön megfőzzük, átpasszírozzuk. A húst az olajon megfuttatjuk, felöntjük vízzel, beletesszük a zöldségeket, sózzuk, készre főzzük. Ezt is leturmixoljuk, összekeverjük a csicseri borsóval és tálaljuk. Kellemesen édeskés ízű, laza püré. Már ránézésre is gyönyörű.



Cékla krumplival

4-6 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 kisebb cékla

2-3 db kisebb (zsenge) sárgarépa

2-3 közepes krumpli

1-2 durva konyhasó-kristály (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)

ha lehet desztillált víz a készítéshez


A tisztított és feldarabolt zöldségekkel 1-2 durva konyhasó-kristállyal megfőzzük, a levében kicsit állni hagyjuk, majd egy kevés főzőlével összeturmixoljuk.


Tanács:

Ha nem ízlene magában, akkor egy kis almát adjunk hozzá.


Megjegyzés:

A hozzávalók egész nyáron szedhetők a konyhakertből, s ősszel kiszedve jól tárolhatók a pincében. A télitárolású zöldségek januárig jól megőrzik vitamin tartalmukat, utána viszont már kevésbé értékesek, bár a krumpli egész a következő újkrumpliig kitarthat, fogyasztható marad.


Az év elejei időszakban inkább a gondosan előre lefagyasztott zöldségeket - gyümölcsöket használjuk!



Cékla paradicsommal

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1-2 kisebb cékla

1 közepes dundi uborka (vagy bármilyen tökféle)

1 nagy nyári alma

1 közepes paradicsom

2 közepes krumpli

1 zellerlevélke

1-2 durva konyhasó (NaCl tapadásgátló adalék nélkül, mert az cián tartalmú)


Először a céklát hámozzuk meg és kockázzuk fel, s kevés vízzel, a zellerlevélkével és a sóval feltesszük főni. Utána a felkockázott krumplit tesszük bele, majd a meghámozott uborkának kivágjuk a magját, s nagyobb kockára vágva azt is beletesszük. Mikor már majdnem kész, beletesszük a meghámozott, magoktól alaposan megtisztított, felkockázott paradicsomot. Megfőzzük, kivesszük a zellerlevelet, majd összeturmixoljuk a tisztított, felkockázott almával.


Tanács:

Érdemes a tisztított paradicsomkockákat lefagyasztani, így kitolható a szezonon kívülre is a készítése. Később bátran használjuk a magunk főzte, tartósítószer nélkül készített paradicsom (ivólevet. Ügyeljünk a magokra és inkább szűrjük át,, mielőtt főznénk vele 1 éves kor alatt.



A sózásról

Sajnos a só, s maga a sózás is olyan téma, melyben az egészséges táplálkozás irányelvei számtalanszor megváltoztak már. A jelenleg elfogadott trend sajnos inkább egészség károsító, mint védő.


Hogy miért?

Természetesen a kisgyermekek ételeit mérsékelten kell sózni. Több okból is. De nem mindegy, hogy mivel.


1. Ismerjék meg a természetes ízeket!


2. Az anyatej a szoptatás alatt biztosítja a szükséges ásványianyagokat számukra, de a szoptatások számának csökkenésével bizony gondoskodni kell a sópótlásról is, főleg a nyári időszakban, amikor ők is izzadnak, s folyadékpótlást biztosítunk számukra. Viszont az anyának nemcsak folyadékpótlásról kell gondoskodnia, hanem a vitamin, ásványi anyag, nyomelem, makró- és mikróelem pótlás melett a konyhasó pótlásról is. Nefeledjük, ha nem tesszük, a baba érdekében szervezetünk kirabolja kalcium készleteink mellett sókészleteinket is, mely szintén a csontokban van betárolva.


3. Ezért is fontos, hogy mi főzzünk a részükre, mert a bébiétel gyártók minden baba külön igényére nem tudnak odafigyelni, s nem követik az évszakok változását sem, s idény közepén, amikor nagymennyiségű alapanyag áll rendelkezésre, akkor készítik ételeiket, vagy azok különböző összetevőit külön "pürésítik" átmenetileg, s később keverik egy menüvé.


3. A babáknak is testsúly-arányosan kell pótolni az elveszített sót (izzadás, vizelet), s az ő súlyuk töredéke egy felnőttének.


4. Konyhasóval sózzunk, mert csak a Na-t kell ásványi alapú sóval pótolni. Más sók alkotó elemei (pl: kálium, magnézium, kálcium) más formában elegendő mennyiségben fordulnak elő az elfogyasztott növényekben, s ami még fontosabb, hogy a felszívódásukhoz nélkülözhetetlen vitaminok, szerves vegyületek is megtalálhatóak bennük, s így együtt kisebb mennyiségben is hatékonyan és kellő számban szívódnak fel. Hisz tudjuk, hogy számszakilag az anyatejben is kevesebb vitamin, ásványi anyag, nyomelem, makró- és mikróelem stb. található, mint a tápszerekben, de az mégis maradék nélkül hasznosulva bizony hatékonyabban szívódik fel. Kevesebb salakanyag, kevésbé terhelt, még érésben lévő emésztő- és kiválasztó-rendszer, egészségesebb baba, erősebb immunrendszer!


5. Szóval csak tiszta konyhasót használjunk. Ne tartalmazzon más sókat, s ne legyen egyébb elemekkel dúsítva, s ami nagyon fontos, hogy ne legyen benne tapadásgátló adalékanyag (cián tartalmú). Ha nem tudjuk máshonnan, inkább patikában vásároljunk.


6. Főleg a magas káliumtartalmú növényeket kell sózni! Ezek a krumpli, a répa félék, a banán, a szója, a nyers zöldségek leve, a barnarizs, sőt a búzafű-lé is. Miért is? Mert, ha tisztán kálium jut a szervezetünkbe, akkor felnőttek esetében a kálium túladagolás mértéke 1 óra alatt 1-2 g-nál több kálium fogyasztása és 24 óra alatt 11g-nál több kálium fogyasztása. Számítások szerint a tengeri só fogyasztása esetén (40-60% -a kálisó már az 1 kávéskanálnyi mennyiség 1 órán belül túladagolásnak számít!


Mit okozhatunk kálium mérgezéssel?

Szívmegállást (halálos kimenetelű - ezt a hatást tévesen a nátriumnak tulajdonítják), felborítja az ionegyensúlyt mind az ingerület átadásnál, mint a sejtanyagcserét biztosító ozmozis nyomásnál (lsd. biológia tankönyv!), ezzel károsodnak a sejtek, pusztulnak, deformálódnak, elrákosodnak. De felelős az ivarszervek nem megfelelő kifejlődéséért is (már az anyaméhen belül is), nőknél elsősorban a mellrákért vonható felelőségre. Kisérleti állatoknál meggátolta az egészséges szaporulatok a kálium túladagolás, s rákos megbetegedéseket okozott. ( Béres József kisérletében kálium nagyobb mennyiségű adagolása a kisérleti egerekben mellrákot okozott! ) Hozzájárul a fehérjebontás felborításához, ahol is a felesleges Nitrogén vegyület nem tud ammóniáná alakulni, s a vizelettel távozni, hanem nitrozamin vegyület lesz belőle, ami erősen rákkeltő (karcinogén), s nem ürül ki, ott marad szervezetünkben, mint egy időzített bomba. Helyes sorrendben: fehérje - aminósav - ammónia, amitől "büdös a pisi" .Ehhez már csak egy kis nitrites pácsóval kezelt sajtot, szalámit, felvágottat, sonkaféleséget kell enni! Legjobb ha mindjárt kálium-nitrites pácsós termékeket választjuk!


Ennyi jó után, inkább főzzünk nagy körültekintéssel! ( Ne gondoljuk, hogy a profitorientált bébiétel gyártók jobb "szülők" mint mi! )

Tyúkhúsleves Miki módra

6-8 hónapos kortól


Hozzávalók:

1 dl tyúkhúsleves szűrt leve

2 szál sárgarépa

2 krumpli

leveszöldség vegyesen:

1-2 sárgarépa

1 fehérrépa

1gerezd fokhagyma

1-2 ek tyúk mell


A tisztított, apróra vágott répát felteszem főni a tyúkhúsleves szűrt levében. Ezután belekerül a felkockázott krumpli. Mikor elkészül, hozzáadjuk a főtt leveszöldségeket, majd a főtt tyúk mellének a "nyelvét", a legporhanyósabb, csont melletti részét, az egészet együtt turmixoljuk, s ha meghült, tálaljuk. Esetlegesen még egy kis húslevessel, vagy desztilált vízzel krémesíthetjük.

Később már nem szükséges külön zöldségeket is főzni, hanem csak a leveszöldséget és a kifőtt tésztát villával összetörjük, a húst éles késsel apróra vágjuk.



Cukkinis főzelék


6 hónapos kortól

• fél cukkini,

• pár szem zöldbab,

• fél krumpli,

• egy kisebb szál répa,

• 1 evőkanál csirkehús,

• 1 teáskanál étolaj.

Elkészítés

A vékonyra vágott csirkehúst és répát felteszem főni a zöldbabbal kevés vízzel, ha félig puha hozzá teszem a krumplit és a cukkinit, végén az olajat. A vizet időnként pótolni kell. Összeturmixolom a főzőlével.

2010. szept. 13. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:

Paradicsomos sütőtökpüré


6 hónapos kortól

• 1 kisebb sütőtök fele

• 5 szem paradicsom

• 5 dkg csirkemell

• 1 sárgarépa

• 1 burgonya

Elkészítés

A babának: A sütőtököt megmossuk, és kockákra vagdalva kevés vízzel puhára pároljuk a sütőben. Amíg puhul, feltesszük az aprított csirkemellet, a sárgarépát és a burgonyát főni /párolni/. A paradicsomot nyersen! szitán áttörjük, hogy a vitaminok megmaradjanak benne. A megpuhult hozzávalókat pépesítjük. A sütőtök és paradicsom keverékének különlegesen finom íze van! Paradicsomos sütőtökleves mamának: A sütőtök másik felét felhasználhatjuk levesnek. Ezt a fajta levest a paradicsom leveshez hasonlóan készítem. Rántást készítve, a sütőtökpürét és ugyanannyi kész paradicsomlét felhasználva, sok zellerrel, sózva és még vízzel felengedve.

Paradicsomos burgonya


6 hónapos kortól

• 1-2 db közepes burgonya

• 2-3 szál zeller

• 2 db paradicsom

• 1 kis petrezselyem levél

• olaj

Elkészítés

A burgonyát és a zellert kisebb kockára vágjuk és annyi vizet adunk hozzá hogy ellepje. Lassú tűzön főzzük. A friss paradicsomot nyersen átpasszírozzuk. Hozzáadunk 2 evőkanál vizet a petrezselyem levelet és addig forraljuk amíg kissé besűrűsödik. Amikor minden kész hozzáadok 1 mokkáskanál olajat és botmixerrel pépesítem.



Körtés patiszonpüré


6 hónapos kortól

• 1 kicsi patisszon,

• 1 kis burgonya,

• csipet kapor,

• leheletnyi jódozott só,

• 1 szem puha vilmoskörte

Elkészítés

A patisszont és a burgonyát meghámozom, megmosom, majd megfőzöm annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor már majdnem készen van, rádobom a kaprot, és fedő alatt még párolom pár percet. Amikor teljesen puhák a zöldségek, leturmixolom őket a friss körtével együtt. Az így kapott pürét egyet felforralom, ízlés szerint kevés sóval lehet ízesíteni. Nagyon finom, Máté kisfiam egyik nagy kedvence lett.

Vegyes zöldfőzelék csirkehússal

A dietetikus véleménye: A zöldborsót inkább törjük át szűrőn, hogy megszabadítsuk a héjától, ami gyakran puffasztja a babákat. A zöldségeket idény szerint variálhatjuk.


6 hónapos kortól

• 1 nagyobb burgonya

• 1 adagnyi csirkemell (kb. 1 jégkockányi)

• zöldségekből is 1-1 adagnyi: zöldborsó, zöldbab, karfiol, sárgarépa, petrezselyem, zeller.

Elkészítés

A hozzávalókat feltesszük főni. Ha puhára főtt a hús és a zöldségek összeturmixoljuk úgy, hogy a zöldborsó héja is alaposan aprítva legyen.



Zellerpüré

A dietetikus véleménye:

Finom főzelék, lehetne egy kicsit kevesebb zsiradékot használni, nehogy hasmenése legyen tőle a babának.


6 hónapos kortól

• 2-3 adaghoz:

• 35 dkg burgonya

• 40 dkg szárzeller

• 12 dkg csirkemell

• 6 teáskanál vaj vagy margarin

• 1 csokor petrezselyem

Elkészítés

A burgonyát héjastól megfőzzük, meghámozzuk, majd áttörjük. A csirkemellet felkockázzuk, a zellert megtisztítjuk és 1 cm-es darabokra vágjuk. A zellert 1 teáskanál zsiradékban megpirítjuk, hozzáadunk 1-2 kanál vizet, és 25 perc alatt puhára pároljuk, majd hozzáadjuk a húst és készre pároljuk. A petrezselymet megmossuk, hozzáadjuk a zöldséges húshoz és összeturmixoljuk. A pürét elkeverjük az áttört burgonyával és annyi vízzel hígítjuk, hogy szaftos legyen.


Körtés finomság

A dietetikus véleménye: pikáns ízű, finom főzelék, ami a babák kedvencévé válhat.


6 hónapos kortól

• 2 szép körte

• 1 kisebb burgonya

• 10 dkg csirkemell

Elkészítés

A körtéket és a burgonyát fedő alatt - vagy alufóliába csomagolva, sütőben - puhára párolom, utána turmixolom. Így nagyon finom desszertet kapok (uzsonnára). Ha csirkehússal gazdagítom, laktató főétel lesz belőle.


Padlizsános ebéd

A dietetikus véleménye: a padlizsán B- és C-vitaminokban gazdag, rostdús zöldség. Nagyon jól lehet vele színesíteni a baba étrendjét.


6 hónapos kortól

• egy negyed padlizsán,

• 2-3 kocka csirkemell, 1

• db krumpli,

• kevés zellergyökér

Elkészítés

A friss, nagyon vékony csíkokra felaprított csirkemellet felteszem főni esetleg kevéske sóval. Közben a padlizsánt meghámozom, eltávolítom a magját, apróra szelem, a burgonyát meghámozom, felszeletelem. Mindezt fél kockacukornyi nagyságú zellergyökérrel a hús mellé teszem főni. A zeller finoman fűszerezi a főzeléket, nagyon jó ízt ad neki. Ha minden megfőtt, turmixolom, hűtöm, és kezdődhet az evés. Padlizsán helyett tökkel vagy más zöldséggel is el lehet készíteni.

Őszibarackos finomság

A dietetikus véleménye: ízletes finomság, őszibarackon kívül más gyümölccsel is készíthető. (A tápanyagszámításnál a tápszer nincs beszámolva.)


6 hónapos kortól

• 2 db őszibarack,

• 1 db krumpli,

• 2-3 mérőkanál táp

Elkészítés

Összeturmixolom az őszibarackokat a megfőtt krumplival. Én 2-3 mérőkanál tápot is teszek bele, így elég tápláló ahhoz, hogy vacsorára főzelékként is felkínáljam. Nagyon finom!



Sárgadinnye banánnal

A dietetikus véleménye: C-vitaminban, káliumban és kalciumban gazdag "bébipapi". A gyümölcsöket variálhatjuk.


6 hónapos kortól

• Negyed sárgadinnye

• 1 nagyobb banán

Elkészítés

A sárgadinnye magját eltávolítom, a banánt megpucolom, a gyümölcsöket összeturmixolom és kész a finom, édeskés pép.

2010. szept. 13. 16:04
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

Salátás pép

A dietetikus véleménye: Káliumban, C-vitaminban és karotinban gazdag bébiétel. Idővel a zöldségeket variálhatjuk!


6 hónapos kortól

• 20 g salátalevél,

• 50 g burgonya,

• 50 g sárgarépa,

• 1-2 t.kanál olaj

Elkészítés

A salátaleveleket jól megmossuk, majd hideg vízben fel tesszük főni. A burgonyát és a sárgarépát megpucoljuk, apróra összevágjuk, majd az olajon megdinszteljük. Kevés vizet aláöntve puhára pároljuk. A leszűrt salátát hozzáadjuk, majd az egészet turmixoljuk. Később, a baba korának megfelelően adhatunk hozzá tojássárgáját, pipihusit, stb.



Krumplis cékla

A dietetikus véleménye: A párolás, ill. a pároló víz felhasználása nagyon jó ötlet. Így a zöldségekből kioldódó minden értékes vitamint és ásványi anyagot felhasználunk. Az étel C-vitamin és kálium tartalma külön említést érdemel.


6 hónapos kortól

• 1 közepes fej cékla

• 1 közepes fej krumpli

Elkészítés

A céklát szépen vékonyan meghámozom, 4-be vágom. 1 pici tálkába (jénai) teszem, és teszek alá nagyon kevés vizet. A víz csak arra kell, hogy gőz képződjön. Lezárom alufóliával, és berakom a sütőbe. Kb 20 perc múlva, amikor már félig megpuhult a cékla, hozzáadom a felkarikázott krumplit, és lefedve visszarakom a sütőbe. Ekkor már a cékla is eresztett levet, úgyhogy a krumpli a cékla levében fog párolódni. Újabb kb. 15 perc alatt elkészül a finom puha cékla és krumpli, mehet a turmixba. A lányom első ételei között kapta, és szeretettel kanalazta. (Még almát is lehet párolni a zöldségekhez, hogy még ízletesebb legyen.)

Cukkini zöldborsóval

A dietetikus véleménye: Virsli helyett főtt, darált csirke vagy pulykamellet is adhatunk, főleg allergiás babáknál. A kiszámított értékek 150 gramm készételre vonatkoznak.


8 hónapos kortól

• 1 közepes cukkini

• 1-2 marék zöldborsó

• 1 virsli

• morzsolt vagy őrölt rozmaring

Elkészítés

A cukkinit megtisztítom, apróra vágom. A cukkinit lábosba teszem, hozzá a borsó és a virsli, a rozmaringgal ízesítem, az egészet puhára párolom. Villával vagy turmixgéppel pépesítem. Nekünk nagyon bejött, a baba imádja.


Pipi-papi

A dietetikus véleménye: A brokklival illik óvatosan bánni a magas illóolaj-tartalom miatt, de sokszor elég lehet az is, ha fedő nélkül főzzük. Jó magas rosttartalmú, tápláló és laktató főzelék receptje. A tápanyagértékek kb. 140 gramm készételre értendők.


8 hónapos kortól

• 1 db csirkemell

• 2 db sárgarépa

• 4-5 kisebb rózsa brokkoli

• 1/2 marék zöldborsó

• 2 kis krumpli

• pár szál petrezselyemzöld

Elkészítés

A csirkemellet felteszük vizben főni, amikor felforrt a víz, mehet bele a kis darabokra vágott sárgarépa, 5 perc múlva a brokkoli, a krumpli. Illetve amikor már majdnem megfőtt a csirke, akkor a zöldborsó és a petrezselyem is. Amikor kész jöhet a pépesités (mixerrel, vagy később már villával is elég). Ha túl hígra sikeredett, akkor én főtt krumplival vagy zabkásával szoktam sűríteni. Az én babóm imádja, mert finom édes a borsótól illetve a répától.

Borsófőzelék túróval

A dietetikus véleménye: A túró az egyik legjobb fehérjetípus a fejlődésben lévő gyerekek számára. Amellett, hogy kitűnő kalciumforrás is, általában tejcukorérzékenyek is fogyaszthatják. A tápanyagértékek 190 g készételre vonatkoznak.


8 hónapos kortól

• 3 marék borsó

• 1 darab kisebb krumpli

• 1 evőkanál túró

Elkészítés

A krumplit a borsóval együtt főzzük meg. A főzőlébe tehetünk egy csipet sót és egy csipet cukrot is. Amikor elkészült, hozzáadjuk az 1 evőkanál túrót, és összeturmixoljuk. A főzőlével hígíthatjuk a főzeléket. Jó étvágyat!


Főzelék zellerrel

A dietetikus véleménye: A zöldségeknek köszönhetően rostokban, az olívaolaj miatt pedig esszenciális olajsavakban gazdag főzelék. A zeller magas B-vitamin és kálium tartalma miatt nagyon egészséges zöldségünk. Jó étvágyat!


8 hónapos kortól

• 130 g burgonya,

• 70 g sárgarépa,

• 1 szál zeller,

• 1 szál újhagyma,

• 1-2 tk. olívaolaj,

• 50 g csirkehús

Elkészítés

Legegyszerűbben ételpárolóban lehet elkészíteni, de ha ez nincs, akkor a finomra összevágott hagymát megpároljuk az olajon, majd hozzáadjuk a kis darabokra vágott zöldségeket. Kevés vizet aláöntve, lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk, majd összeturmixoljuk.

Karalábéfőzelék csirkehússal

A dietetikus véleménye: Ízletes főzelék, minden elemében tökéletes. Jó étvágyat a babáknak!


8 hónapos kortól

• 100 g karalábé,

• 100 g burgonya,

• 20 g csirkehús,

• 1 tk. finomra vágott zöldpetrezselyem,

• 1-2 ek 100%-os almalé,

• 1 tk. olaj.

Elkészítés

A darált csirkehúst az olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a nagylyukú reszelőn lereszelt zöldségeket, valamint a petrezselymet. Kevés vizet aláöntve, lefedve, lassú tűzön puhára pároljuk. Végül összeturmixoljuk, almalével ízesítve higítjuk. (Legjobb ételpárolóval elkészíteni.)


Kölesrizottó

A dietetikus véleménye: Kiváló recept lisztérzékenyeknek, de bármelyik baba fogyaszthatja. Vitaminokban és kálciumban gazdag egytálétel. Sót nem kell hozzá adni, mert a zöldségekben anélkül is van elég nátrium.


8 hónapos kortól

• 3-4 evőkanál hántolt köles

• 3 rózsa brokkoli

• 1 szál sárgarépa

• 4 dkg zöldborsó

• 3 dkg sajt

• margarin, só petrezselyem

Elkészítés

A kölest 3x-s mennyiségű vízben pici sóval megfőzzük. A zöldségeket falatnyira aprítjuk, majd margarinon megpároljuk, petrezselyemmel ízesítjük. A kész kölest a raguval, sajttal összekeverjük, esetleg a kásás állag miatt szükséges lehet pici víz is. Nagyon fincsi, glutén mentes.

Banános rebarbara mártás

A dietetikus véleménye: A rebarbara egy rostdús, B vitaminokban, káliumban, kalciumban és magnéziumban gazdag zöldségféle. Hazánkban kevésbé elterjedt, de remek összetevője például leveseknek, mártásoknak.


8 hónapos kortól

• 1 vastag szár rebarbara

• 1 banán

• 1 krumpli

• fél csirkemell

Elkészítés

A krumplit és a fél csirkemellet felteszem főni, közben a rebarbarát megtisztítom a vékony héjától, ujjnyi vastagra szeletelem. A banánt is összeszelem és ízlés szerint 4-5 kiskanál gyümölcscukorral (mert a rebarbara nagyon savanyú) összefőzöm őket. Pár perc alatt megfő, utána összeturmixolom a főtt krumplival, hogy besűrűsödjön és a husival tálalom.

Rizs püré burgonyával és répával

A dietetikus véleménye: A burgonya, rizs és sárgarépa is segít megfogni a baba hasmenését. Ha a tejfölre érzékeny a gyermek, akkor ilyen esetben ezt hagyjuk ki az ételből.


8 hónapos kortól

• egy marék rizs

• egy nagyobb burgonya

• fél sárgarépa

• 1 kanál tejföl

Elkészítés

A hozzávalókat puhára főzzük, majd a rizst egy szűrőn átpasszírozzuk. Hozzáadjuk az összetört burgonyát és répát, majd az egészet tejföllel kikeverjük. A hozzávalókat lehet variálni brokkoli vagy csirkemell hozzáadásával!

Csirkemájas ebéd

A dietetikus véleménye: A máj zsírban oldódó vitaminokban és vasban gazdag nyersanyag, ezért hetente egy alkalommal adható a babáknak. Zöldségekkel kiegészítve a megfelelő rostbevitelt is fedezzük.


8 hónapos kortól

• 1 csirkemáj

• 2 sárgarépa

• 1 fehérrépa

• 1 kisebb fej krumpli

• kevés étolaj

• kevés víz

Elkészítés

A csirkemájat megszabadítjuk az inaktól és apró falatkákra vágjuk. Kevés olajban pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk az apróra darabolt zöldségeket, és épp csak annyi vizet adunk hozzá, hogy az egészet ellepje. Amikor minden megpuhult, a főzőlével turmixoljuk, vagy villával összetörjük.


Kínai kelkáposzta zöldségekkel

A dietetikus véleménye: A kelkáposzta -amennyiben nem puffasztja a babát- 8 hónapos korától már adható-a, kínai kel valamennyivel zsengébb a hagyományoshoz képest. A zöldborsót szűrőszitán passzírozzuk át, így távolítsuk el a héját.


8 hónapos kortól

• 100 gramm kínai kel v. kelkáposzta

• 50 gramm burgonya

• 1 szál sárgarépa

• 25 gramm zöldborsó

• 1 szál újhagyma v. 5 cm póréhagyma

• 3-4 köménymag

• 1 szál petrezselyemzöld

• 1 kiskanál olíva olaj

Elkészítés

Az összes alapanyagot megmossuk és összevágjuk,majd kevés vízben a fűszerekkel együtt megpároljuk. Amikor kész, hagyjuk kihűlni a főzőlében, hogy bepuhuljon, majd az egészet az olajjal összeturmixoljuk. komplettálhatjuk egy kis "pipicicivel".

2010. szept. 13. 16:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
ez a sok minden honnan van? :o
2010. szept. 13. 16:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm az eddigi válaszokat!!:)
2010. szept. 13. 16:26
 9/10 anonim ***** válasza:
Off:biztos kaptál választ:-)
2010. szept. 13. 16:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/10 anonim ***** válasza:
:)
2015. márc. 1. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!