Tehéntej? Tápszer? Vagy egyik sem?
2 kérdésem lenne igazából: -ha a babátok 11 hónapos korában elutasítaná a cicit, mit adnátok neki? Tehéntejet nem akarok. Muszáj tápszert adni? Vagy babatejet?
-1,5 éves koráig nem szeretnék tehéntejet adni neki, de hogy kell érteni ezt a tehéntej dolgot? Pl főzelékbe már rakhatok tejet? vagy tejbegrízt ehet? Tehát csak nyers formában nem ajánlatos kb egy éves korig, vagy főzve sem?
Nagyon köszönöm a segítséget!
Megpróbálhatod a tápszert, de valószínűleg nem fog neki ízleni.
Az én gyerekeim tejfehérje allergiásak voltak, így volt egy időszak pár hónapig, amíg szinte semmilyen tejterméket nem fogyasztottak, mert a cicit már abba hagyták, de tejterméket meg még nem kaphattak. A doktornőnk azt mondta, hogy nem baj, és nem szükséges.
A tejjel kapcsolatban azt tudom mondani, hogy fokoztosan nőtték ki. Először viselték el, amibe bele volt sütve a tej, pl. kalács vagy kifli, vagy más sütemény. Jóval később ehették belefőzve, pl. krumplipüré, vagy spenót, és ha ez már problémamentes volt, akkor viszonylag hamar mehetett nyersen is a tej. Ez amiatt van, mert a fehérje szerkezete annál jobban roncsolódik, minél magasabb hőnek van kitéve, és minél tovább (tehát hogy mennyi ideig fő/sül, az is számít). Ha épp csak felforralod, attól nem sokat változik.
Ha a babádnak soha semmilyen problémája nem adódott a tejtermékekkel, akkor kis mennyiséggel egy éves kor után próbálkozhatsz, bár én a kakaó/tejivást nem forszíroznám még.
Mindig a kalciumot emlegetik, hogy amiatt milyen fontos, de azt sok más tápanyaggal is be lehet vinni, nem kell feltétlenül az a tej (ami tulajdonképp bocigyerekeknek készült amúgy is...)
Összegezve direkt azért, hogy kapjon tejet, én nem adnám, de ha valamilyen családi ételben benne van, akkor nem csinálnék gondot belőle.
Az én kisfiam is tejallergiás és szombaton voltam bevásárolni neki Szegeden egy bioboltban. Na, csak azért kezdem Ádámtól és Évától, mert ott mondta az eladó csaj, hogy azok az anyukák, akik nem akarnak tápszert adni a babájuknak, de tejet még nem ehet, azok adják neki a... csak nem jut eszembe, mit. Szóval, ha esetleg bioboltban utána érdeklődsz, tudnak neked ajánlani olyat, ami se nem tápszer, se nem tehéntej és nem tejital, de adhatod a babádnak.
Az biztos, hogy a rizsital vagy zabital (rizstej/zabtej) nem elég tápláló az anyatej helyett.
Meg a Sinlac-ot szokták itt emlegetni az anyukák, de abban nincs tapasztalatom.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!