Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Babák » Egy masfel eves gyermek fele...

Egy masfel eves gyermek fele lehet barmi elvarasom?

Figyelt kérdés

Pl pakoljunk el kozosen lefekves elott, ne kremezze ossze a ruhajat.

Vagy ehhez meg nem eleg erett az agya? Mikortol lehetnek "elvarasaim" fele?

2022. márc. 8. 22:10
 1/7 anonim válasza:
100%
Ismerősöm másfél évesnél kicsit nagyobb gyerekének nagyon jó esti rutint kialakítottak. Segített az anyjának összepakolni a játékokat - nagy kosárba be tudta dobálni őket + a könyveket adogatta az anyukájának ügyesen, aki fekrakta őket a polcra. Ilyen apróságok szerintem is simán beleférnek. A lényeg, hogy magától vagy puszta szóra nem fogja végrehajtani. Csináljátok ezeket közösen, játékos formában. :)
2022. márc. 8. 22:16
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk mindig közösen ment az elpakolás. Az alvás előtt is volt egy rutin, alvás után is. Viszont ezeket 1 évesen már kezdtük kialakítani. Kb fél év ahogy láttam minden gyereknél kell hozzá. Ixo

Kb 2 éves korukra már együtt sütöttünk, főztünk.

Elvárás ez sose volt számomra. Amit tőlem láttak, azt tették ők is egy idő után. Mivel a takarításba, mosásba, teregetésbe, szennyesválogatásba is mindig be voltak vonva, így nagyon hamar segítettek ebben is. Viszont magától nem fogja ezt egyik gyerek se csinálni. Főleg úgy, ha nem látta soha.

2022. márc. 8. 22:41
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Játékkal, türelemmel simán meg tudod neki tanítani, akkor is, ha még nem elég "érett az agya" (pl. az indulatkezelésért felelős terület ilyen korban tényleg éretlen, ezért pl. azt nem várhatod tőle, hogy számára kényelmetlen helyzetben sakazértis jól viselkedjen). Tehát meg fogja érteni a nemet, hogy ruhàt krémezni nem, de nem fogja érteni, hogy azért, mert akkor öltözhet át, mosthatod napestig, stb. És esélyes, hogy üvöltve földhöz vágja magát, mert nagyon vágyik rá, hogy összekrémezze magát, és rossz, hogy ezt a vágyát te nem engeded megvalósulni. Ezzel nincs is semmi baj, természetes, a lényeg, hogy a szelíd de következetes tiltást megtanulják, a miértet meg megértik +pár évvel később. :)

Nálunk pl. a hűtőnyitogatás "NEM!", s bár néha újrapróbálkozik (hőmérőzi, meggondoltam-e magam, lehetne-e mégis vajat zabálni legálisan a konyhacsempén ülve :D), és persze nagyon kiakad, hogy még mindig nem, de mondhatjuk, hogy leszokott róla. Türelem, következetesség és példamutatás!

2022. márc. 8. 22:46
 4/7 A kérdező kommentje:

Koszi a valaszokat.

Igazabol a mosasba, teregetesbe, ilyen hazimunkakba siman jon magatol egy ideje mint kis segitseg.

Csak parom ma ramfordmedt, hogy ne varjak el a masfel evestol olyat, amit egy tiz eves csinal meg(a kerdesben emlitett ket pelda)

2022. márc. 8. 23:23
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Olyat ne várj el, amit nem tanítottál meg neki vagy nem csinálja szívesen.
2022. márc. 9. 06:50
 6/7 anonim ***** válasza:

Az említett példák közül a pakolás szerintem pont "elvárható" egy másfél évestől, amúgy is szeretnek ebben a korban mindenféle dobozokba pakolászni, nálunk esti rutin része együtt elrakodni a játékokat. Mindig a "segítesz anyának pakolni?" kérdéssel kezdem, és konkrét instrukciókat adok neki, rámutatva, hogy "azokat a kockákat tedd bele abba a dobozba", "azt a könyvet rakd a polcra". A "pakolás", "rendrakás" mint olyan, túl tág fogalom neki, nem tudja egyértelműen, hogy itt mit is vársz el tőle. És így jön és szívesen is segít, tényleg nagyon kis hatékony.

A ruha összekrémezése az inkább ügyességi dolog szerintem. Vagyis nyilván amikor direkt beletörli a kezét a ruhájába, az mondhatni a "rosszalkodás" kategóriája, amit ugye következetességgel meg lehet neki tanítani, hogy ne tegye, de ha éppen azt gyakorolja, hogyan kenje be a kezét kézkrémmel (az én lányom imádja az arcát-kezét kenegetni :D ), akkor azért az inkább ügyesség kérdése, hogy jut-e a ruhájára vagy sem, és 1,5 évesen ez még inkább a nem elvárható szint.

Én a másfél évesemtől első sorban azokat a dolgokat "várom el", amikről a múltban már többszörösen bizonyította, hogy képes rá. Pl hogy ügyesen igyon a pohárból, egyszerűbb utasításoknak fogadjon szót (pl tegye a kezét a szája elé, amikor köhög), ilyesmi. De nem erőltetek semmit alapvetően, ha nincs kedve segíteni kipakolni a mosógépből, akkor sincs semmi gond, csak a lehetőséget megteremtem neki, hogy részt tudjon venni ezekben a tevékenységekben is.

2022. márc. 9. 15:13
 7/7 anonim ***** válasza:

Két lányom van. Azóta, hogy elindultak, mindig támasztottam feléjük koruknak megfelelő elvárásokat, ehhez persze rengetegszer el kellett mondanom mindent.

Nem is tudom, hogy lehet elvárások nélkül nevelni. Az a célom, hogy minél ügyesebbek legyenek, hogy minél többet kihozzanak magukból, és ezért nekik is bele kell tenni mindent, amit csak tudnak. Azt hozzáteszem, hogy számukra még lehetetlent sosem kértem.

2022. márc. 9. 18:21

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!